0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Øen Lindholm blev for alvor kendt, da den tidligere regering sammen med Dansk Folkeparti besluttede at indrette et center for kriminelle flygtninge og personer på tålt ophold. En beslutning, som den nuværende regering af annulleret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bygning, der var ved at blive desinficeret for eventuel virus, udløste voldsom brand på Lindholm

Det er uvist, hvorfor branden opstod i bygning, som blev rengjort for virus. Også nabobygning brød i brand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tirsdagens brand på øen Lindholm opstod i en bygning, som var ved at blive desinficeret for eventuel virus efter forskningsarbejde på øen.

Det siger Jacob Steen Møller, campusdirektør på DTU.

»En af de bygninger, vi var ved at desinficere«, brød i brand.

»Branden var så voldsom, at en nabobygning også brød i brand. Og denne bygning var allerede oprenset for virus«, siger Jacob Steen Møller.

Branden, som opstod om morgenen på øen i Stege Bugt, er slukket, og efterslukningsarbejdet er i gang. Der er ikke kommet nogen til skade i forbindelse med branden.

Det er dog for tidligt at fastlægge årsagen til branden i de to bygninger.

»Vi ved ikke, hvad der er den konkrete årsag til branden«.

»Det vil blive undersøgt af politiets brandteknikere, og efterfølgende vil vi foretage vores egne vurderinger«, siger Jacob Steen Møller.

DTU rydder op på øen, efter at forskningen er afsluttet

Forskningen på øen blev afsluttet 1. juli sidste år, og siden da har DTU planlagt oprydningen af øen, inden den skal overdrages til Bygningsstyrelsen, som ejer øen.

Materialet, som har været brugt til virusforskning, var blevet fjernet fra øen forud for branden, og arbejdet med at rense øen er i gang.

For at slå eventuel virus ihjel, bliver øens bygninger vasket ned og derefter opvarmet til 70 grader i otte dage.

Da branden brød ud i en bygning, som var ved at blive renset, og derefter bredte sig til en bygning rengjort for virus, vurderer DTU, at der ikke er opstået nogen fare for spredning af virus som følge af branden.

Der er tre faste indbyggere på Lindholm, som fungerer som bådførere og vægtere.

Øen ligger cirka 3,6 kilometer fra Kalvehave Havn, og har fra 1926 til 2017 huset forskning i dyresygdomme.

Forskningscenteret blev placeret på øen, da den befinder sig langt væk fra dyrebesætninger.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden