0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark vil tage 200 kvoteflygtninge fra Rwanda i år

Regeringen vil ikke tage imod 500 kvoteflygtninge i år, som der ellers var afsat penge til på finansloven.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Regeringen vil ikke tage imod 500 kvoteflygtige i år, som der ellers var afsat penge til på finanslov.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har besluttet, at Danmark vil tage imod 200 kvoteflygtninge fra Rwanda.

I finansloven blev der ellers afsat penge til at tage imod 500 kvoteflygtninge. Mattias Tesfaye mener dog, at integrationsudfordringerne fortsat er for store til at tage imod så stort et antal:

»Vi har besluttet kun at tage imod 200 kvoteflygtninge. Det skyldes, at vi fortsat står med store integrationsopgaver«.

»Nogle flygtninge er faldet godt til i Danmark. Men alt for mange er stadig på kontanthjælp. Faktisk er fem ud af seks flygtningekvinder stadig uden for arbejdsmarkedet efter tre år i Danmark. Det er meget, meget dyrt og totalt uholdbart. Derfor går jeg forsigtigt frem«, siger Mattias Tesfaye.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets tal var 36 procent af de 21-64-årige flygtninge og familiesammenførte i arbejde efter tre år i Danmark. Det tal er opgjort på baggrund af første kvartal 2020.

Blandt mænd var andelen i lønmodtagerbeskæftigelse 57 procent i første kvartal 2020, mens andelen var 17 procent blandt kvinder.

I regeringens støtteparti SF havde man helst set Danmark tage imod 500 kvoteflygtninge. SF's udlændinge- og integrationsordfører, Carl Valentin, er dog tilfreds med, at Danmark igen tager imod kvoteflygtninge.

Samarbejde med Rwanda

Ordningen blev ændret under VLAK-regeringen, hvor daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg afviste at tage imod kvoteflygtninge. Det skete med henvisning til, at Danmark i de år modtog mange spontane asylansøgere fra blandt andet Syrien.

»Vi havde helst set, at Danmark igen tog imod 500 kvoteflygtninge. Men jeg vil samtidig også sige, at det har krævet kæmpestore armlægninger med Socialdemokratiet overhovedet at nå hertil«, siger Carl Valentin.

Også UNHCR håber på en snarlig opnormering. Det siger talsperson i Norden, Elisabeth Arnsdorf Haslund:

»UNHCR hilser ministernes udmelding om den danske kvote velkommen. Det sender et vigtigt signal om solidaritet og støtte til de lande, der huser flest flygtninge, og det vil samtidig give 200 flygtninge en ny chance for at genopbygge deres liv«, skriver hun i en mail til Politiken. Hun tilføjer:

»Det er et vigtigt første skridt, men i den nuværende situation, hvor antallet af flygtninge på verdensplan er rekordhøjt, næsten 80 millioner, og Danmark samtidig modtager et historisk lavt antal asylansøgere, er det UNHCR’s klare håb, at Danmark er parat til at øge kvoten i de kommende år«.

Regeringen har i forvejen et samarbejde med Rwanda og besluttede tidligere i år at støtte et program, hvor Rwanda er med til at tage imod asylansøgere og flygtninge fra Libyens detentionscentre.

En stor del af de flygtninge, der opholder sig i Rwanda, er kristne fra DRCongo og Burundi.

ritzau/Politiken

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts