0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omstridt opkald er centralt i Støjberg-sag: Var kontorchefen med på en lytter?

Ifølge en vidneforklaring var der medhør på ved en afgørende telefonsamtale i sagen om de tvangsadskilte unge asylpar. Nu skal Udlændingestyrelsens to involverede forklare sig i Instrukskommissionen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Line Skytte Mørk Hansen ankommer til afhøringer i Instrukskommissionen. Hun var den ene part i en central telefonsamtale i Støjberg-sagen.

Danmark

De fleste kender problemet. At to mennesker er uenige om, hvad de har sagt til hinanden i telefonen. Kort sagt påstand mod påstand og umuligt at opklare, medmindre nogen har været med på en lytter eller optaget samtalen på bånd.

Sådan en telefonsamtale spiller en afgørende rolle i undersøgelsen af sagen om de unge asylpar, der blev skilt ad med tvang efter en pressemeddelelse fra daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V); sagen om de såkaldte barnebrude, som Instrukskommissionen er ved at kulegrave i retten på Frederiksberg og som i yderste konsekvens kan ende med en rigsretssag mod ministeren og tjenestemandssager mod hendes embedsmænd.

Indtil videre har kommissionen først og fremmest afhørt Inger Støjberg, hendes særlige rådgiver og andre af ministeriets topfolk. Men de næste par dage dukker to af nøglepersonerne fra Udlændingestyrelsen op for at give deres version af sagen og ikke mindst det omstridte opkald.

Afhøringerne skal kaste lys over, hvem der har hovedansvaret for de ulovlige adskillelser af asylparrene: Inger Støjberg, hendes embedsmænd i ministeriet eller sagsbehandlerne i Udlændingestyrelsen, der førte beslutningen ud i livet?

Vi skruer tiden tilbage til onsdag 10. februar 2016, da meget drejede sig om konsekvenserne af flygtningekrisen på grund af borgerkrigen i Syrien. Konkret betød det, at Udlændingestyrelsen havde mere end travlt med at indkvartere op mod 20.000 mennesker, der søgte asyl i Danmark.

Uden undtagelse

Midt på eftermiddagen omkring klokken 14.30 ringede telefonen i Ryesgade hos vicedirektør Lene Vejrum. I den anden ende af røret hørte hun afdelingschef Line Skytte Hansens stemme; en højtstående embedskvinde i Inger Støjbergs ministerium.

Få minutter tidligere havde ministeriet udsendt en pressemeddelelse til Udlændingestyrelsen, der ikke var til at misforstå. Efter flere ugers intens værdidebat om barnebrude satte Inger Støjberg nu en stopper for indkvarteringen af mindreårige kvinder under 18 år med deres ældre mænd, hvilket ifølge ministeren var »fuldstændigt uacceptabelt«.

»Efter de nye retningslinjer må ingen mindreårige under 18 år indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, hvis parret har et eller flere fælles børn«, stod der i pressemeddelelsen.

Umiddelbart efter udmeldingen fulgte Line Skytte Hansen fra ministeriet op ved at ringe over til Lene Vejrum i Udlændingestyrelsen. Men hvad blev der sagt i røret? Gav afdelingschefen en mundtlig instruks om straks at komme i gang med at skille alle par ad? Eller fik Vejrum en tilføjelse om, at enkelte par godt måtte blive sammen i helt særlige tilfælde, som loven og konventionerne forudsætter?

Det bliver nøglespørgsmålet, når Instrukskommissionen torsdag afhører den 53-årige jurist Lene Vejrum med en mangeårig karriere bag sig i Udlændingestyrelsen. Men måske bliver fredagens afhøring af hendes underordnede kontorchef Ditte Kruse Dankert endnu mere interessant. For ifølge en vidneforklaring lyttede kontorchefen med på Vejrums telefon, da Line Skytte Hansen ringede fra ministeriet.

Telefonnotatet

Med godt en måneds forsinkelse udarbejdede Lene Vejrum i marts 2016 et telefonnotat, da Folketingets Ombudsmand var begyndt at interessere sig for tvangsadskillelserne efter en klage fra et af de berørte asylpar.

I notatet skriver vicedirektøren, at Line Skytte Hansen fra ministeriet bad hende om »straks« at tage kontakt til operatørerne ude på asylcentrene og varsle dem om de nye retningslinjer – »at Udlændingestyrelsen ville igangsætte en adskillelse af parrene«.

Udlændingestyrelsens udlægning af telefonsamtalen har ministeriet og Inger Støjberg faktisk bekræftet i et skriftligt svar i 2017 til Folketinget, hvor der står, at ingen par med mindreårige under 18 år måtte bo sammen på asylcentrene, og at de straks skulle skilles ad, også selvom de havde fælles børn.

Lene Vejrums telefonnotat og svaret til Folketinget har givet Line Skytte Hansen et forklaringsproblem, og da hun i juni blev afhørt i Instrukskommissionen, afviste hun kategorisk at have ført Udlændingestyrelsen ud i problemer. Tværtimod gjorde hun opmærksom på, at der skulle administreres efter loven og gøres undtagelser i særlige tilfælde, forklarede Line Skytte.

En farlig sag

Det er med andre ord påstand mod påstand, men under afhøringen for nylig af en anden embedsmand i Udlændingestyrelsen, specialkonsulent Adam Abdel Khalik, kom en hidtil ukendt oplysning frem. Så vidt han ved, lyttede kontorchef Ditte Dankert med på telefonsamtalen mellem sin vicedirektør, Lene Vejrum, og afdelingschefen i ministeriet. Om det er rigtigt, vil de kommende to dages afhøringer opklare.

Det ligger fast, at sagen om de tvangsadskilte unge asylpar plagede Udlændingestyrelsen fra omtrent det tidspunkt, da Inger Støjbergs pressemeddelelse blev sendt ud 10. februar 2016, og styrelsens daværende øverste direktør, Henrik Grunnet, kom hjem fra et koncerndirektionsmøde i ministeriet.

»INGEN barnebrude må bo med ægtefælle«, skrev han i en mail til blandt andre Lene Vejrum og Ditte Dankert og fortsatte:

»Mødet efterlod ingen tvivl om hendes (Inger Støjbergs, red.) indstilling til sagen – uanset Børnekonventionen, når parret har fælles barn«.

Under afhøringerne i Instrukskommissionen er en række interne og hidtil ukendte mails fra Udlændingestyrelsen blevet lagt frem, hvor især Ditte Dankert udtrykker sin store frustration over tvangsadskillelserne. Hun følte sig efter eget udsagn »som gidsel i en løgn«.

»Pyha. Farlig sag«, skrev kontorchefen i februar 2017 til sin kollega Adam Abdel Khalik, få måneder før den blev offentligt kendt gennem Politikens afsløringer om advarslerne af Inger Støjberg.

Han mente også, at sagen var en yderst belastende affære for især ministeriets departementschef, Uffe Toudal Pedersen, og afdelingschef Line Skytte Hansen. Eller Hexia de Trick, som Khalik kaldte hende i en mail med henvisning til den onde troldkvinde i Disney-tegneserien.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts