0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Støjbergs advokat angriber kommission

Formanden for Instrukskommissionen afviser på det skarpeste et angreb fra Inger Støjbergs advokat. Ministersekretærs bisidder mener, at Støjbergs advokat forsøger at »kortslutte« kommissionens arbejde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark

Der er meget på spil i Instrukskommissionen.

Dramaet i lokalerne på Frederiksberg spidsede fredag til, da Inger Støjbergs advokat, Nicolai Mallet, langede hårdt ud efter kommissionen. Han rettede særligt sin kritik mod kommissionens udspørger, advokat Lars Kjeldsen.

Støjbergs advokat mener, at udspørgeren har en tendens til at stille ledende spørgsmål og mener, at han til tider gengiver vidneudsagn på en misvisende måde. Derfor har Nicolai Mallet nedfældet en 12 siders klage, som fredag blev fremlagt i Instrukskommissionen.

»Udspørgerens opgave er ikke at skulle føre bevis for rigtigheden af en bestemt opfattelse. Det er vigtigt at erindre, at udspørgeren har afgørende indflydelse på, hvilke temaer vidnerne bliver spurgt om og ikke spurgt om«, skriver Nicolai Mallet.

Da udspørgerens spørgsmål bliver til i tæt samarbejde med kommissionens medlemmer tilføjer Støjbergs advokat, at det også er »en kritik af kommissionen«.

»Formålet med indlægget er at pege på generelle og konkrete forhold i forbindelse med afhøringerne, der efter min opfattelse danner et mønster, som er egnet til at drage kommissionens upartiskhed i tvivl«, skriver Nicolai Mallet.

Kommissionens udspørger Lars Kjeldsen gennemgik møjsommeligt Mallets notat og afviste alle hovedpunkterne.

»Jeg anerkender ingen af de forhold, som advokat Mallet fremhæver«, sagde Lars Kjeldsen.

Han tilføjede, at der under timevis af afhøringer kan ske mindre fejl, men at det er hans opgave at gå hårdt til vidnerne, hvis de afgiver forklaringer, som eksempelvis er i strid med det omfattende skriftlige materiale i sagen. Derfor mener han også, at det er på sin plads at gå hårdt til flere af de afhørte.

»Der er forskel på en topforberedt politiker, en topforberedt departementschef og yngste fuldmægtig«, sagde Lars Kjeldsen, som tidligere har været udspørger i Skattesagskommisionen.

Kort efter tog kommissionens formand, landsdommer Peter Mørk Thomsen ordet. Han tog skarpt afstand fra anklagen.

»Jeg har generelt ikke noget at udsætte på den måde, som vores meget erfarne udspørgere varetager deres opgave på«, sagde han.

Peter Mørk Thomsen pointerede, at det ligger »i hans dna som dommer«, at kommissionens arbejde foregår på fair vis og mente, at Støjbergs advokat selv gjorde sig skyldig i ikke at referere korrekt fra afhøringerne i sit angrebsnotat.

»Jeg er fuldstændig på linje med Lars Kjeldsen; at de eksempler er ikke loyale gengivelser af det, som Lars rent faktisk har sagt. Det er heller ikke loyale gengivelser af, hvad jeg har sagt«, sagde han.

Han mente, at det »var utroligt, at han overhovedet skulle sige det« men tilføjede, at kommissionens eneste dagsorden er, at få sagen bedst muligt oplyst.

»Jeg er ikke nogensinde tidligere blevet beskyldt for, at jeg ikke skulle være objektiv og neutral«, sagde Peter Mørk Thomsen.

Anklagen mod kommissionen fik flere af de øvrige advokater til reagere. Jakob Lund Poulsen, der bl.a. er bisidder for Støjbergs tidligere ministersekretær, forsvarede kommissionen og betegnede Mallets notat som »et partsindlæg«.

»Han forsøger tydeligvis at kortslutte processen«, sagde Jakob Lund Poulsen efterfølgende.

Da dønningerne havde lagt sig i retssalen kom formanden med en meddelelse af »særlig karakter«. Her fortalte han, at kommissionen forventer, at aflevere en delberetning i sagen allerede i midten af december. Det er forventningen, at delrapporten vil redegøre for hændelsesforløbet i sagen.

Kommissionen har løbende modtaget emails, sms’er og andet skriftligt materiale i sagen, men forventer at afslutte indhentningen i september. Derfor opfordrer formanden alle til at aflevere yderligere dokumentation nu.

»Det er nu sådanne oplysninger skal komme frem og ikke først i oktober 2020 eller senere«, sagde Peter Mørk Thomsen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts