0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unge kvinder i Støjberg-sag flygtede fra tvangsægteskaber

Flere af de par, der blev adskilt i 2016 efter en pressemeddelelse fra daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V), var kærester, som var flygtet for at undgå at blive tvangsgift til anden side i deres hjemland.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Danmark

Flere af de unge kvinder i Støjberg-sagen blev truet med tvangsægteskaber i deres hjemlande og flygtede til Danmark sammen med en mand, de elskede.

Det fremgår af deres egne forklaringer, som indgår i Instrukskommissionens omfattende dokumentsamling i sagen.

Efter ankomsten til Danmark blev de i 2016 tvangsadskilt fra deres kærester, som følge af at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre med mindreårige skulle adskilles fra hinanden.

Dokumenter, som er blevet oplæst under afhøringer i Instrukskommissionen, viser, at mindst et par af de adskilte kvinder har oplyst de danske myndigheder om, at de flygtede fra at blive tvangsgift i deres hjemlande. Det er situationen, selv om Støjberg fastholder, at hun har taget »barnebrudenes« parti og talt »de mindreårige pigers sag«.

En af kvinderne har ifølge materialet forklaret, at hun skulle tvangsgiftes med sin fætter, men valgte i stedet at flygte med sin kæreste til Danmark.

»Jeg mistede min far for to år siden. Min farbror overtog pasningen af min mor og mig. Min farbror behandlede min mor og mig på en meget brutal måde. Han ville tvangsgifte mig med sin søn«, fremgår det af oplysninger fra kvindens asylansøgning i november 2015.

Det var altså oplysninger, som de danske myndigheder havde, allerede inden adskillelsen af parret.

Kvinden, som Instrukskommissionen har anonymiseret, oplyste, at hun var forelsket i en anden mand, men da hendes farbror en dag så hende sammen med manden, »slog han mig hårdt«. Nogle dage inden den arrangerede vielse med farbrorens søn flygtede hun fra farbrorens hjem, fremgår det.

Ved ankomst til Danmark blev hun grundet tolkefejl registreret som 16-årig. Hun var reelt 19 år. Kæresten var 20 år.

Det unge par blev tvangsadskilt fra hinanden 17. februar 2016, efter at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) havde udsendt en pressemeddelelse om, at samtlige par på landets asylcentre med mindreårige skulle adskilles fra hinanden. Kvinden var gravid med parrets første barn.

Tvangsforlovet og truet på livet

Også et andet par havde, længe inden sagen blussede op, oplyst de danske myndigheder om, at de flygtede for at undgå, at pigen blev tvangsgift med en mand, hun ikke ønskede. De var blot 16 og 17 år og blev indkvarteret på hver sit værelse på et børnecenter, da de ankom til Danmark i november 2015.

Efter den omstridte instruks blev kæresteparret imidlertid adskilt fra hinanden på hvert sit asylcenter.

Af asylansøgningen og en efterfølgende motivsamtale med pigen fremgår det, at hun blev »tvangsforlovet« med en anden mand. Efter at hun »havde haft samleje« med den 17-årige blev parret efter eget udsagn »truet på livet og flygtede«.

Det er uvist, hvilke lande parrene flygtede fra. Men hovedparten kom fra Syrien, Afghanistan eller Irak.

Juraprofessor og institutleder Michael Gøtze fra Københavns Universitet har fulgt sagen tæt. Han mener, at parrenes historie netop understreger, hvorfor dansk ret dikterer, at man skal høre parrene, inden man adskiller dem.

»Det her handler om de mennesker, som i vis forstand er hovedpersonerne i sagen. Det underbygger, hvorfor vi har de juridiske krav i Danmark om eksempelvis at tage individuelle hensyn og høre de enkelte par. Det er interessante eksempler på, at det er gået galt«, siger han.

Michael Gøtze finder det interessant, at tvangsadskillelserne er sket, selv om myndighederne havde oplysninger, der indikerede, at parrene elskede hinanden.

»Det viser pressemeddelelsens virkning i meget ren form. Nemlig at embedsmændene har opfattet den som en ordre, og at man har tvangsadskilt nærmest til trods for, at der var oplysninger i stik modsat retning«, siger Michael Gøtze.

Et tredje par har fortalt, at de blandt andet flygtede sammen, fordi pigens far ikke ville acceptere forholdet til manden. Pigen var 17 år og manden var ca. 20 år.

17. februar 2016 blev de adskilt fra hinanden, hvilket – ligesom i mange af de øvrige tilfælde – fik pigen at klage over adskillelsen. Af klagen fremgår det, at deres forhold var frivilligt, og at kvinden spiste og sov dårligt efter adskillelsen.

»Kvinden forlod sit land på grund af problemer og forventede ro. Kvinden oplyser, at ro er erstattet af voldsom usikkerhed. Kvinden understreger, at adskillelsen føles som tvang. Hendes egen mening er ikke blevet hørt«, fremgår det af klagen.

Flere af parrene blev senere ført sammen igen, efter at Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen.

25. september skal Inger Støjberg atter afhøres i Instrukskommissionen. Hun har ikke ønsket at udtale sig til Politiken, men har sendt et skriftligt citat, som er næsten identisk med hendes tidligere skriftlige kommentarer:

»I forbindelse med afhøringerne står det vist endnu en gang klart for enhver, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at beskytte pigerne. For mig handler det om at beskytte de mindreårige piger, som var blevet gift med ældre mænd«.

Forelagt Støjbergs udlægning, svarer juraprofessor Michael Gøtze:

»Det er hendes politiske synspunkt. Men der er i hvert fald her nogle eksempler på, at den kategoriske, undtagelsesfrie pressemeddelelse ikke var det rette værktøj til at nå det synspunkt«, konstaterer han.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts