I disse dage flyder nettet og de sociale medier over med beretninger om krænkelser og overgreb i medieverdenen. Beretningerne er vidt forskellige, alt fra at blive konsekvent kaldt ’smukke’ af sin chef til voldtægter, fysiske overgreb, verbal mobning og afpresning.
»Jeg ved ikke, om mediebranchen er anderledes end andre brancher, men det, der er symptomatisk, er, at en kvinde står frem, og at flere derefter vælger at følge trop. Det, at det har fået et sprog, gør, at de krænkede kvinder føler en forpligtelse til at stå frem, så andre kvinder ikke føler, at de står alene«, siger advokat Maria Elisabeth Rasmussen, der er ved at skrive erhvervs-ph.d. om sexchikane på arbejdspladsen i et juridisk perspektiv, samtidig med at hun fører sager om sexchikane for fagforeningen HK.
Her fortæller hun om de juridiske aspekter af nogle typiske eksempler fra medieverdenen.
Mange mediefolk beretter, at de er blevet truet på deres karriere eller har kunnet fremme karrieren mod at give sex. Tv-vært Sofie Lindes sag var et eksempel, hvor en stor »tv-kanon« krævede et blowjob for ikke at ødelægge hendes karriere. Den slags er der kommet flere eksempler på de seneste dage.
Ditte Haue, tv-vært, på Instagram: Jeg var lige begyndt som praktikant. Du var en ældre kollega med ansvar. Efter en fest sagde du: »Du er sådan en, man godt gider bolle. Det er dit held i den her branche. Du skal bare lære at sige ja. Ellers bliver du aldrig til noget«. Jeg fortsatte med at sige nej.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her