0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det er problematisk«: Partier tager sig til hovedet over Folketingets undersøgelse af sexchikane

En udskældt og ubrugelig undersøgelse af sexchikane blandt Folketingets ansatte får en stribe partier til at kræve klare forbedringer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), opfordres fra flere partier til fremover at undersøge omfanget af sexchikane grundigere.

Danmark

Det er en pinlig sag for Folketinget, når eksperter i utvetydige vendinger kritiserer tingets seneste arbejdspladsvurdering (APV) for at tage alt for let på, hvorvidt sexchikane er et udbredt fænomen blandt Folketingets ansatte.

Sådan lyder det fra flere partier, som nu opfordrer Folketingets politiske ledelse, Præsidiet, til at indføre markante ændringer og forbedringer, så omfanget af sexchikane kan afdækkes bedre i fremtidige undersøgelser.

»Den undersøgelse kan man reelt ikke bruge til så meget, hvis man vil have et indblik i, om der finder chikane og grænseoverskridende adfærd sted i Folketinget, såvel som alle mulige andre steder, og hvad omfanget og karakteren af det er«, siger de radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen.

»Man er nødt til at gå helt anderledes grundigt til værks, og der er heldigvis erfaringer og viden at trække på, så man som minimum kan udvide spørgerammen og udforme den på en anden måde«, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen henviser til, at blandt andre professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, der betragtes som en af landets førende eksperter på området, har kritiseret den konkrete undersøgelse fra 2018 for at være foretaget »rigtig metodisk dumt«.

Flere fejl

Folketinget beder i undersøgelsen sine cirka 440 ansatte forholde sig til udsagnet »Jeg er ikke udsat for seksuel eller anden chikane«, hvilket et overvældende flertal var enige i.

Men der er flere helt grundlæggende fejl forbundet med undersøgelsen, lyder kritikken. Ud over at undgå ordet »ikke« er det ifølge Kasper Møller Hansen forkert at formulere udsagnet i nutid, da man risikerer, at folk, som tidligere har været udsat chikane, ikke rapporterer det. Man bør også stille flere spørgsmål end det ene, Folketinget har stillet, og gøre dem så konkrete som muligt.

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, forventer, at Folketinget fremover vil tage ved lære af kritikken og forbedre kommende medarbejderundersøgelser.

»Det er en løbende proces, hvor man skal forbedre sig, og det er min forventning og oplevelse, at Folketinget også gør det«, siger Lauritzen.

Han giver sit eget eksempel på, hvorfor det er afgørende at stille de rigtige spørgsmål:

»Hvis man for eksempel spørger danskerne ’er I imod omskæring?’, så er der mange, der svarer ja. Hvis man stiller spørgsmålet ’hvis nu det jødiske samfund ikke længere føler sig velkomne i Danmark, støtter I så et forbud mod omskæring?’, så vil du få nogle forskellige svar. Det gør sig også gældende, når man spørger om sexisme og alt muligt andet. Man skal være varsom med, hvordan man formulerer spørgsmålet, så det er så neutralt som muligt«, siger Karsten Lauritzen.

Krav om ny undersøgelse

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, erklærer sig »fuldstændig enig« i kritikken af undersøgelsen, der fremsættes i Politiken onsdag.

Derfor bør Folketinget fremover udvide sine medarbejderundersøgelser med flere og mere konkrete spørgsmål om seksuel chikane, ligesom der bør følges op med »kvalitative interviews« med de ansatte, mener Enhedslisten.

»Problemet er, at hvis man spørger i meget generaliserende vendinger, risikerer man at komme til at dække over problemets omfang, snarere end man kommer til at afdække det«, siger Peder Hvelplund og uddyber:

»Dele af debatten om sexchikane er stadig forholdsvist tabubelagt, og derfor er det nødvendigt at spørge meget mere ind til konkrete hændelser og også lave nogle kvalitative interviews på arbejdspladsen, hvis man skal have et retvisende billede«.

SF opfordrer Folketingets ledelse til at inddrage statistikere eller andre eksperter i spørgeskemadesign, næste gang der skal foretages lignende undersøgelser.

»Det er problematisk, når eksperter sig, at det er svært at konkludere noget ud fra det spørgsmål. Det skal vi lytte til«, siger ligestillingsordfører Astrid Carøe.

Hun vil bede SF’s præsidiemedlem, Trine Torp, om at tage forslaget om at inddrage ekstern ekspertise op i præsidiet.

»Jeg synes, man skal inddrage nogle eksperter og statistikere næste gang, man laver sådan en undersøgelse, som jeg håber, at man snart gør igen. Så man kan få gjort op med de fejl«, siger Astrid Carøe.

Også Folketingets nyeste parti, Frie Grønne, er utilfreds med Folketingets undersøgelse:

»Så må der laves en ny undersøgelse af sexisme på Christiansborg, når den tidligere undersøgelse bliver stemplet som ’uprofessionel, misvisende og mere eller mindre ubrugelig’ af eksperter«, skriver partileder Sikandar Siddique på Twitter.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, har ikke ønsket at lade sig interviewe om den konkrete undersøgelse, men sendte mandag et skriftligt svar til Politiken:

Her henviser Dam til, at Folketingets politiske ledelse, Pæsidiet, har igangsat et arbejde, der skal se nærmere på sexisme og krænkende adfærd på Christiansborg.

»Det vil blandt andet omfatte resultaterne af undersøgelsen af det psykiske arbejdsmiljø blandt de 440 medarbejdere i Folketingets administration. Nu er vi gået i gang med arbejdet, og af den grund vil jeg ikke kommentere på delelementer«, udtaler Dam.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter