0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kort proces: Udenlandske butikstyve skal udvises første gang

Regeringen vil med ny lov skærpe straffen for butikstyveri og sørge for, at udenlandske butikstyve bliver udvist, med mindre det er i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politikens journalist Anders Legarth Schmidt foretog i 2003 en civil anholdelse af en butikstyv, der havde stjålet smykker i en forretning på Købmagergade i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

One strike and you’re out.

Sådan bliver virkeligheden fremover for udenlandske butikstyve, hvis det står til regeringen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil snart fremlægge et lovforslag, som skærper straffen for butikstyverier. Det fremgår af et svar til Folketingets retsudvalg:

»Det vil også fremgå af lovforslaget, at der skal ske udvisning af udlændinge, der i førstegangstilfælde straffes for butikstyveri, i det omfang det ikke vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser«.

Desuden vil regeringen hæve bødestraffen, så den laveste bødetakst bliver mindst 1.000 kroner og aldrig mindre end værdien af det, der er stjålet.

I en skriftlig kommentar fra Justitsministeriet til Politiken skriver ministeriet, at formålet med lovforslaget er at sikre, at reglerne om udvisning i sager om butikstyveri »udnyttes fuldt ud«, og at det både gælder for EU-borgere og statsborgere fra andre lande.

»Det skal være trygt at drive butik i Danmark. Desværre oplever for mange butiksejere i dag at blive udsat for tyveri af udenlandske tyvebander. Det skal vi som samfund ikke acceptere. Udenlandske tyvebander har intet at gøre i Danmark. Derfor vil regeringen hæve bødestraffen for butikstyveri, så gerningsmændene bliver straffet hårdere. Derudover vil regeringen sikre, at det klart fremgår af lovforslaget, at udvisningsreglerne skal udnyttes fuldt ud i disse sager. Det skal være et klart signal om, at vi ikke vil tolerere den adfærd i Danmark«, lyder det skriftligt fra justitsminister Nick Hækkerup.

Ekspert: Man kan godt gå hårdere til stålet

Danmark har forpligtet sig til at overholde Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvor artikel 8 handler om retten til et familie- og privatliv. Det betyder konkret, at man ved udvisningsdomme altid skal afveje forholdet mellem forbrydelsens alvor, og gerningsmandens tilknytning til Danmark, forklarer Christoffer Badse, monitoreringschef hos Institut for Menneskerettigheder.

»Det afhænger af konteksten, men for nogle grupper er det min vurdering, at man godt vil kunne udvise for butikstyveri i førstegangstilfælde, uden at det strider med konventionerne«, siger han.

Netop tyvebander, som udelukkende er i Danmark for at udøve kriminalitet, vil formentlig kunne udvises, uden at det strider med Danmarks internationale forpligtelser, lyder vurderingen fra Christoffer Badse.

»Der er sikkert nogle grupper, hvor man godt kan gå hårdere til stålet i forhold til udvisning, også for butikstyveri«, siger han: »Hvis det handler om en østeuropæisk tyvebande, så kunne jeg forestille mig, at de ikke har nogen tæt tilknytning til Danmark, og så kan jeg godt forestille mig, at de kunne udvises ved butikstyveri, uden at det strider med konventionerne«.

Også i den slags sager vil det dog komme an på forbrydelsens alvor. EU-retten beskytter borgere fra andre EU-lande, forklarer Christoffer Badse.

»I forhold til EU-retten kræves det, at der foretages en konkret vurdering af den personlige adfærd, at udvisning skal overholde proportionalitetsprincippet, og at der skal være tale om en reel trussel mod et grundlæggende samfundshensyn. I denne vurdering overlades et vidt skøn til Danmark i forhold til, hvad der anses som en trussel mod den offentlige orden«.

Der vil også være mange tilfælde, hvor det i forhold til konventionerne vil blive betragtet som uproportionalt indgreb, hvis man udviser butikstyve.

»Der skal ikke så meget til, før det bliver et disproportionalt indgreb med udvisning. Når man taler om udlændinge, taler man om en meget broget gruppe med forskellige tilhørsforhold og forskelligt opholdsgrundlag. Hvis det er asylansøgere med en sag under behandling, så kan man på grund af de internationale forpligtelser ikke udvise dem, og hvis det er folk, som har været i Danmark i længere tid og har familie og børn her, så kan man nok heller ikke«, siger Christoffer Badse.

»For tyveri i almindelig skala, skal der skal være tale om tilrejsende tyvebander eller turister, vil være min vurdering«.

Justitsministeriet kan ikke fortælle, hvornår lovforslaget vil blive fremlagt.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce