0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pia Kjærsgaard: Messerschmidt er DF's største begavelse og vores kronprins

Dansk Folkepartis stifter glæder sig over, at Morten Messerschmidt nu officielt er partiets kronprins. Formand Thulesens ambition om at blive på posten 5-7 år endnu vil Pia Kjærsgaard hverken støtte eller afvise.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Pia Kjærsgaard kan i disse dage fejre 25 års jubilæum for stiftelsen af Dansk Folkeparti og løsrivelsen fra Fremskridtspartiet efter et »forfærdeligt« landsmøde i 1995.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Egentlig skulle interviewet primært handle om en jubilars tilbageblik på de seneste 25 år, men Pia Kjærsgaards opfindelse, Dansk Folkeparti, befinder sig helt aktuelt i så mange og så store problemer, at vi er nødt til at tale om dem først.

På ryggen af kritik fra flere flanker i partiet og udgivelsen af en bog om Kristian Thulesen Dahl gjorde DF-formanden det for en uges tid siden klart, at han ser næstformand Morten Messerschmidt som den mest oplagte efterfølger til Thulesen selv på formandsposten. Hvilket Messerschmidt øjeblikkeligt fulgte op med en erklæring om, at han vil være DF’s næste formand.

Det var godt, slår Pia Kjærsgaard fast. Morten Messerschmidt er uforlignelig i Dansk Folkeparti og det mest oplagte bud på en partiformand, når Kristian Thulesen Dahl er væk, mener hun.

»Det gav ro«, siger Pia Kjærsgaard om Thulesens adling af Morten Messerschmidt og uddyber, at der nu ikke er nogen tvivl om, at Messerschmidt er kronprins i Dansk Folkeparti:

»Ja, det er han jo, og det siger Kristian også. Men jeg er fuldstændig enig i, at når tiden kommer, så kan der være andre, der melder sig på banen, og det er velkomment. Men lige nu og her er Morten politisk næstformand og den, der – som Kristian siger – kan efterfølge ham. Det, synes jeg, er fint sagt«.

På det intellektuelle og retoriske plan er der i dag ingen i DF, der kan hamle op med Messerschmidt, mener Kjærsgaard. Da vi spørger til Meld og Feld-sagen og Messerschmidts ansvar for mulig svindel med EU-midler og nævner, at han med tiden har bragt sig selv i uføre, svarer hun:

»Morten er blevet ældre. Han har fået mere erfaring. Der har været ting i hans privatliv, som har været svære for ham, og hvor han har vist en utrolig styrke. Det giver noget modenhed. Men selvfølgelig er det hans ansvar, at vi har haft rod og usikkerhed i en årrække«, siger hun.

Sammenligningen med Thulesen kommer hun selv ind på og understreger, at der er store kvaliteter hos dem begge. Om Messerschmidt siger hun:

»Han er myreflittig. Han er retorisk begavet og kan sætte sig ind i emner, der er behov for. Se nu i jeres egen avis med fokus på kristendommen og værdipolitikken. Biskopperne har også lige fået sådan et drag over nakken, hvilket var fuldt fortjent. Han er 100 procent inde i klimapolitikken. Kristian er så dygtig på andre områder. Han kan slå op i finansloven og se paragraf 17, styk 2, og forstå det og forklare det. Samtidig har Kristian en vis folkelighed, som Morten måske mangler«, siger Kjærsgaard og uddyber:

»Jeg ser potentiale i både Kristian og Morten. De er så forskellige. Det er godt. De er stadig DF’ere. De markerer på hver deres emnefelt. Det er super godt«.

Er der nogen, der kan konkurrere med Messerschmidts begavelse i DF?

»Nej, ikke på det intellektuelle. Men han skal vise, at han også har en anden side«.

Da Kristian Thulesen Dahl pegede på Morten Messerschmidt som sin mest oplagte efterfølger, gentog DF-formanden samtidig, at det er hans plan at blive siddende på posten i et godt stykke tid endnu. 5-7 år er det tidsrum, Thulesen selv opererer med. Spørger man Pia Kjærsgaard, er det imidlertid ikke til at sige, hvor længe Kristian Thulesen Dahl kan blive siddende som formand.

»Man ved aldrig. Politik er totalt uforudsigeligt. Det kan jeg i hvert fald tale med om. Der er ingen steder, at noget kan ske så hurtigt som herinde«.

Så man ved ikke, om det er om 5-7 år?

»Man aner det ikke«.

Men det kunne det godt være?

»Det vil tiden vise«.

Bestemmer du, hvornår det bliver aktuelt?

»Nej, det gør medlemmerne i Dansk Folkeparti. Men lad os nu se. Lige nu vil jeg bare gerne have bedre meningsmålinger«, siger Pia Kjærsgaard.

Forfærdeligt landsmøde

Gode meningsmålinger og fremgang ved stort set alle folketingsvalg har Dansk Folkeparti indtil sidste år været leveringsdygtig i siden løsrivelsen fra Fremskridtspartiet i 1995.

Pia Kjærsgaards sidste offentlige optræden som fremskridtskvinde var ved et nu legendarisk landsmøde for 25 år siden. I et forsøg på at dæmpe gemytterne og samle partiet efter fløjkrige mellem strammer- og slapperfløjen, hvor Pia Kjærsgaard og hendes nærmeste tilhørte slapperfløjen pga. en mere pragmatisk og resultatorienteret tilgang til politik, gik hun på talerstolen.

En »forfærdelig« oplevelse:

»Jeg kan næsten høre dem råbe endnu: »Du er ikke vores mor!«, og jeg ved ikke hvad. Altså, der er de journalister på Christiansborg, som var med til det landsmøde, og så er der de journalister, der ikke var med. Sådan siger man herinde. Det har I nok hørt. De sidste er sådan nogle som jer«, siger Pia Kjærsgaard til Politikens to udsendte.

Et negativt højdepunkt for Pia Kjærsgaard indtraf, da forhenværende folketingsmedlem Kristen Poulsgaard forsøgte at erobre talerstolen og sendte en svada ned mod Kristian Thulesen Dahl og andre: »Tøsedrenge!«, lød det fra Poulsgaard.

»Poulsgaard, der råbte og skreg, og mig selv, der gik op på talerstolen og virkelig tænkte, at nu bliver du simpelthen nødt til at sige fra. Fordi det kan du ikke medvirke til længere. Hvor jeg prøver at mane lidt alvor ind i hovederne på dem og sige, at det er 10 års arbejde, der er totalt spildt, og man ved ikke, om man skal grine eller græde«, siger Kjærsgaard.

De anarkistiske tendenser var til gengæld lige i partistifter Mogens Glistrups ånd, griner Pia Kjærsgaard i dag.

»Fuldstændig! Og jeg kan huske lørdag aften til festen. Den der gris, vi fik til middagen, var sådan en, der var gået i brunst. Det stank, som jeg ved ikke hvad. Man kan jo ikke spise det kød. Det var bare for at sætte prikken over i’et. Det var simpelthen så kaotisk«.

Få dage senere, 6. oktober 1995, var Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og flere andre fortid i Fremskridtspartiet, og Dansk Folkeparti blev stiftet.

DF i ’omvendtland’

Siden er det som nævnt gået godt for DF, men efter det historiske nederlag ved sidste års folketingsvalg har partiet været i en nærmest konstant krise. Flere prominente navne, særligt Morten Messerschmidt og Anders Vistisen, har direkte kritiseret DF-toppens strategi, og Pia Kjærsgaard selv har også påpeget flere fejltrin fra partiledelsen.

DF-krisen kan dog på ingen måde sammenlignes med fløjkrigene og de sidste dage i Fremskridtspartiet, mener Pia Kjærsgaard. Alligevel føler hun, at Dansk Folkeparti befinder sig i en slags ’omvendtland’.

I partiets unge år var det afgørende for Pia Kjærsgaard og de øvrige partistiftere, herunder Kristian Thulesen Dahl, at lægge afstand til de anarkistiske tilstande i Fremskridtspartiet og få en stærk ledelse med klar topstyring, så ingen var i tvivl om hverken kurs eller strategi.

»Vælgerne må ikke opleve slingrekurs i et parti, for så mister man troværdigheden«, siger Pia Kjærsgaard.

Det betød blandt andet, at folketingsmedlemmer som Inge Refshauge og Mogens Andreasen røg ud af partiet, fordi de »ikke kunne finde sig tilrette«, som Pia Kjærsgaard formulerer det.

Samtidig skulle platformen bankes fast med syvtommersøm: Udlændingepolitikken var den altoverskyggende mærkesag, forankringen i blå blok utvivlsom, og Anders Fogh Rasmussen og siden Lars Løkke Rasmussen var partiets ubetingede statsministerkandidater.

I dag er det anderledes. Da Messerschmidt og Vistisen kritiserede Thulesen Dahl, oplevede man ikke tidligere tiders hårdhed fra DF-toppen. I stedet blev de begge forfremmet til henholdsvis næstformand og ankermand i et internt kommunalvalgsudvalg.

Senest har afgående folketingsmedlem Marie Krarup uden nævneværdige konsekvenser smækket højlydt med døren i vrede over, at DF har ændret holdning i spørgsmålet om omskæring af raske drengebørn, så partiet nu støtter et forbud.

»Den taktik bryder jeg mig ikke om. For man må også sige, at det er jo faktisk første gang i Dansk Folkeparti, at vi fritstiller medlemmer. Fordi vi ved, at for nogle er det så alvorligt, det er hjerteblod, og så skal man ikke gøre vold på folk. Så hun havde selvfølgelig haft enhver ret til at gå ud og markere sit synspunkt. Det synes jeg, at hun skulle have holdt sig til«, siger Pia Kjærsgaard.

Har ikke snigløbet Thulesen

De offentlige slagsmål og den tiltagende krigeriske stemning i dele af partiet bekymrer Pia Kjærsgaard.

»Ja, er du da sindssyg. Selvfølgelig gør det da det. Jeg har da ikke været glad for den seneste tids udvikling. Det tror jeg ingen af os har været. Men det har også givet folk noget at tænke over«, siger hun og kalder det afgørende, at den interne ballade ikke får lov at accelerere yderligere.

Hvem er de mennesker, du taler om her?

»Det er jo dem, der har været involveret. I ved selv, hvem det er«.

Jeg tænker umiddelbart på Vistisen og Messerschmidt.

»Ja, og Kristian og Peter (Thulesen Dahl og Skaarup, red.). Det er jo partiets ledelse, der skal få det til at fungere nu. Jeg hjælper gerne til«, siger Pia Kjærsgaard og tilføjer, at der på partiets sommergruppemøde blev lavet ny politikudvikling og flere ændringer i ledelsen, som »får os alle til at se fremad«.

Er der blevet slækket på ledelsen?

»Der er en anden form. Altså, Kristian gør det på sin måde. Jeg gjorde det på min måde. Det skal jeg ikke blande mig i. Det skal man ikke som eksformand. Jeg tog konsekvensen i og med, at jeg mange gange havde bøvl med dem der, der så blev smidt ud. Kristian må afveje, hvordan han vil gøre det«.

Du har også selv påpeget fejl fra ledelsen. Har du været 100 procent loyal over for Kristian Thulesen Dahl?

»Ja, det mener jeg, at jeg har. Men vi skal også kunne tale om det. Vi var jo ikke endt der, hvor vi er, hvis ikke der var begået fejl. Det skal vi kunne tale om. Det er en naturlig ting, og sådan må det være«.

Men burde du ikke have taget den indadtil?

»Det har jeg sandelig også gjort. Selvfølgelig har vi alle været frustrerede, det siger vel sig selv. Men jeg har ikke snigløbet ham. Det kunne jeg ikke drømme om«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter