0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Partiledere reagerer på sex-krænkelser i dansk politik - og en omstridt ex-formand sender roser til sin afløser

En række politikere og partiformænd kalder det »chokerende« og et »kæmpestort problem«, efter at 322 kvinder i et brev beskriver, hvordan seksuelle krænkelser og sexisme som et udbredt problem i dansk politik.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Danmark

»Chokerende«, »voldsomt«, »en rådden kultur«.

Partiformænd og politikere reagerer skarpt på det brev, 322 kvinder i dag har skrevet i Politiken om, at seksuelle krænkelser og sexisme gennemsyrer dansk politik.

»Jeg kan ikke få luft. Jeg vidste det godt, jeg synes, jeg har kæmpet, men jeg er alligevel dybt rystet«, skriver de radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen på Twitter. Politikeren har tidligere fortalt, at hun selv har oplevet krænkende adfærd på Christiansborg.

Også partiets formand har sat sig til tasterne til morgen:

»Vi har svigtet! Os, der har haft ansvar i dansk politik, kan hverken fornægte eller forsvare. Det er en rådden kultur. Nu må vi gøre dét, der skal til, for at rette op«, lyder det fra Morten Østergaard.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Jesper Petersen, kalder de vidnesbyrd, der er kommet fra 79 kvinder, »helt uacceptabelt«.

»De stærke vidnesbyrd er ubehagelig læsning. Gør det alligevel. Fra upassende ord til deciderede overgreb. Forfærdeligt for de berørte. Og helt uacceptabelt. Alle partier må gøre deres til, at det stopper, og at krænkelser tages alvorligt«, skriver han.

I SF erkender man, at sexisme og seksuelle krænkelser er et »kæmpe problem, der desværre findes alle steder i samfundet. Også i politik. Men nogle af de voldsomme hændelser, der er beskrevet, kommer bag på mig. Det er voldsomt«, skriver Pia Olsen Dyhr.

SF’s næstformand Lise Müller mener, at landets borgmestre og regionsformænd bør lave et kodeks og en vejledning for, hvad de selv, samt byråds- og regionsrådsmedlemmer skal gøre, hvis nogen oplever sexisme eller sex-chikane.

Josephine Fock, formand for Alternativet, skriver, at hun »simpelthen ikke vil acceptere en kultur, hvor kvinder bliver krænket på grund af deres køn og udseende«.

»På Christiansborg bør vi gå forrest og rydde op i den rådne kultur«. Partiet har sendt et forslag til Folketinget om et obligatorisk kursus for alle ansatte og folkevalgte på Christiansborg.

Enhedslistens formand, Pernille Skipper, er ikke overrasket, men kalder alligevel beretningerne for »voldsomme« at læse.

»Alle jer – Inger, Pia osv. – der har forsøgt at affærdige debatten: Nu må det være slut. Nu skal I kigge indad«, skriver hun med henvisning til Venstres fungerende formand Inger Støjberg, og tidligere formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, der mener, at debatten om sexisme og krænkelser er gået for langt.

»Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om en kvindes udseende kan blive udlagt som sexisme«, lød det fra Støjberg, som mente, at alle mænd lige nu bliver udråbt som »sexhungrende og krænkende monstre«, og at hun »meget nødigt ville være mand i 2020«, lød det fra Inger Støjberg mandag.

I dag har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, fra sin sygeorlov dog lagt Venstres linje klar. I et opslag på Facebook skriver han om brevet, at det er »rystende læsning«.

»Det er et langt vidnesbyrd om, at der også blandt de politiske partier og i ungdomspartierne kan opleves en kultur, hvor man som kvinde kan blive udsat for ting, som ingen skal udsættes for«, skriver han blandt andet.

Og dét er et opslag, som har fået opbakning, fra en, måske, uventet kant.

Ellemann-Jensens forgænger, Lars Løkke Rasmussen, der ellers ikke har holdt sig tilbage med kritik af den retning, Venstres nye formand har trukket partiet i, sender klapsalver afsted mod partiformanden.

»Den er ganske enkelt glimrende og velgørende«, lyder det fra Løkke om kommentaren på Facebook.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter