0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bredt flertal i Folketinget slår hårdt ned på vanvidskørsel

Straffen for vanvidskørsel vil stige markant, og bilister vil kunne få taget deres bil i ny politisk aftale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et bredt flertal i Folketinget er enige om at skærpe straffen for vanvidskørsel betydeligt. Under særligt grove omstændigheder vil straffen kunne mere end fordobles, skriver Justitsministeriet i en meddelelse, så uagtsomt manddrab nu som udgangpunkt giver 40-45 måneders ubetinget fængsel. Hidtil har strafframmen været 16 til 18 måneders fængsel.

»Vi skærper straffen for vanvidsbilisme på en lang række områder, styrker politiets mulighed for at beslaglægge biler brugt til vanvidskørsel på stedet og giver samtidig leasingselskaberne bedre redskaber til at afskære vanvidsbilisters mulighed for at lease biler hos dem. Vi vil ikke finde os i, at vanvidsbilister gør vejene utrygge og bringer andres liv i fare«, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i meddelelsen.

Vanvidskørsel er af Justitsministeriet defineret som hastighedsoverskridelser på mere end 100 procent, kørsel med over 200 kilometer i timen, en promille over 2,0 eller særligt hensynsløs kørsel.

Det har længe været en politisk prioritet for både regeringen og en lang række partier at skærpe straffene for vanvidskørsel. Aftalen er indgået mellem alle partier i Folketinget med undtagelse af Liberal Alliance og Alternativet.

Kan blive frataget bilen

Ud over betydeligt højere straffe for uagtsomt manddrab og legemsbeskadigelse i forbindelse med vanvidskørsel indebærer aftalen også, at færdselsovertrædelser, der har givet ubetinget fængsel, vil komme på straffeattesten. Det skal hjælpe eksempelvis leasingselskaber til at se, om en person er dømt for vanvidskørsel, inden de lejer en bil ud til vedkommende. Og så vil det bliver lettere at konfiskere vanvidsbilisters køretøjer straks.

»Det er helt uholdbart, at vi ser vanvidsbilisme, og at helt almindelige mennesker skal være udsat for den fare. Vi har allerede set for mange tilfælde, hvor det er gået helt galt. Ud over hårdere straffe handler dette her også om, at vi fremover kan konfiskere bilerne, så de kommer væk fra gaderne«, siger Venstres retsordfører, Inger Støjberg, om aftalen.

Der har de seneste par år været flere eksempler på tragiske dødsfald på grund af vanvidsbilisme, hvor narkopåvirkede bilister har kørt alt for hurtigt.

Selv Enhedslisten, der normalt ikke går ind for hårdere straffe, bakker da også op om aftalen.

»Bilen er i hænderne på vanvittige tåber og bøller en dræbermaskine. Især når der ræses gennem byen med 150 kilometer i timen eller mere. Det er vigtigt at få sendt et signal til folk i almindelighed – til potentielle vanvidsbilister i særdeleshed – om, at hammeren falder hårdt«, skriver partiets transportordfører, Henning Hyllested, i en kommentar.

Ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere