De jyske kraftudtryk falder som perler på en snor, når Flemming Hedegaard taler om massegravene, hvor mink, der blev slået ihjel for at forhindre covid-19-smitte, blev dumpet.
»Det, der generer mig allermest, er, at vi føler os så totalt ligegyldige og kørt over«, siger manden, der indledte naboernes protester mod minkgravene syd for Holstebro. Siden den første demonstration har han vist gravene og Bovtrup Sø, som de lokale bader i, til tv-hold efter tv-hold.
Søen ligger under 200 meter fra den nærmeste minkgrav og inde på et terræn, som er militærets, men som ifølge Flemming Hedegaard ligner enhver anden jysk hede og højst er lukket under øvelser 20 dage om året. Søen er i første række til at blive forurenet. Det viser en rapport, som forskningsinstitutionen Geus med hjælp fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har udarbejdet for Miljøstyrelsen.
Rapporten fastslår ikke, nøjagtig hvor meget forurening der kommer fra minkene. Men ved at læse, hvad andre lande har målt af forurening, når de har gravet døde dyr ned, fik professor Poul L. Bjerg fra DTU Miljø sig en overraskelse.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her