Når Rigsretten for første gang i knap 30 år snart skal i gang igen, bliver en af de første ting, dommerne i fællesskab skal tage stilling til, om nogle af dens 30 medlemmer er inhabile.
Og her kan flere ting spille ind, som højesteretspræsident og rigsretsformand Thomas Rørdam i december forklarede til Politiken.
»Hvis for eksempel en dommer i Rigsretten i anden sammenhæng har beskæftiget sig med sagen på en måde, der er uforenelig med at være dommer i sagen, vil det for de dommere, der er udpeget af Folketinget, være en suppleant, der træder til i stedet«, lød det fra Rørdam, der ligeledes henviste til, at hvis en dommer i Rigsretten har været meget aktiv i debatten om en sag, som lander på Rigsrettens bord, vil det eventuelt også kunne medføre inhabilitet.
»Det vil så være en habilitetsproblemstilling, vi må tage stilling til. Men jeg kan sige generelt, at markante udtalelser efter omstændighederne kan føre til inhabilitet«.
De 30 dommere i Rigsretten er sammensat af de 15 mest erfarne højesteretsdommere samt 15 dommere, der er udpeget af Folketingets partier. De 15 partiudpegede dommere blev tilfældigvis valgt for få måneder siden for en seksårig periode, og særligt to af Venstres udpegede medlemmer har været involveret direkte i Instrukssagen. Det gælder i særdeleshed advokat Nicolai Mallet, der har været bisidder for Inger Støjberg (V) i Instrukskommissionen, hvis delrapport har ført til, at et flertal i Folketinget nu bakker op om en rigsretssag mod Støjberg.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her