0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Markant Støjberg-støtte er rigsretsdommer: Og han vil »gøre noget larm«, hvis han bliver erklæret inhabil

Som det første skal Rigsretten finde ud af, om nogle af dens 30 dommere er inhabile i sagen om Inger Støjberg. Højesteretsdommer har tidligere kritiseret indretningen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Danmark

Når Rigsretten for første gang i knap 30 år snart skal i gang igen, bliver en af de første ting, dommerne i fællesskab skal tage stilling til, om nogle af dens 30 medlemmer er inhabile.

Og her kan flere ting spille ind, som højesteretspræsident og rigsretsformand Thomas Rørdam i december forklarede til Politiken.

»Hvis for eksempel en dommer i Rigsretten i anden sammenhæng har beskæftiget sig med sagen på en måde, der er uforenelig med at være dommer i sagen, vil det for de dommere, der er udpeget af Folketinget, være en suppleant, der træder til i stedet«, lød det fra Rørdam, der ligeledes henviste til, at hvis en dommer i Rigsretten har været meget aktiv i debatten om en sag, som lander på Rigsrettens bord, vil det eventuelt også kunne medføre inhabilitet.

»Det vil så være en habilitetsproblemstilling, vi må tage stilling til. Men jeg kan sige generelt, at markante udtalelser efter omstændighederne kan føre til inhabilitet«.

De 30 dommere i Rigsretten er sammensat af de 15 mest erfarne højesteretsdommere samt 15 dommere, der er udpeget af Folketingets partier. De 15 partiudpegede dommere blev tilfældigvis valgt for få måneder siden for en seksårig periode, og særligt to af Venstres udpegede medlemmer har været involveret direkte i Instrukssagen. Det gælder i særdeleshed advokat Nicolai Mallet, der har været bisidder for Inger Støjberg (V) i Instrukskommissionen, hvis delrapport har ført til, at et flertal i Folketinget nu bakker op om en rigsretssag mod Støjberg.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Læs mere