0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Jeg vender ikke nogen børn ryggen«: Mette Frederiksen vil stadig ikke hente danske børn hjem fra fangelejre

Regeringens støttepartier presser statsminister til at hente danske børn i Syrien hjem, men hun stritter imod.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Mette Frederiksen (S) gik til valg på at være ’børnenes statsminister’. Men hun gentager onsdag endnu engang, at regeringen ikke vil hente danske børn hjem fra fangelejre i Syrien.

Der vil kun være ganske særlige undtagelser fra den linje, siger Mette Frederiksen i en hasteforespørgselsdebat onsdag.

Det er Dansk Folkeparti, som blandt andet har bedt statsministeren oplyse, om hvorvidt regeringen planlægger at hente børnene og deres forældre til Danmark.

Og her er det korte svar: Nej.

Eksempelvis er der omkring 20 danske børn i al-Roj-lejren. Her lever de under kummerlige forhold. Regeringen ønsker ikke, at børnenes mødre, som har valgt at tilslutte sig den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), skal tilbage til Danmark.

Kun i ganske særlige tilfælde, eksempelvis hvis en mor ammer et spædbarn, kan det eksempelvis komme på tale at hente danske børn hjem med moren, siger statsministeren.

Og desuden skal barnets helbred være i en så dårlig forfatning, at barnet ikke få den nødvendige behandling, der hvor barnet er.

Afviser at vende ryggen til børnene

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, mener, at Mette Frederiksen som selvudnævnt statsminister for børnene vender børnene ryggen.

Det afviser Mette Frederiksen.

»Jeg vender ikke nogen børn ryggen. Jeg anerkender ikke den præmis, at vi skal løbe nogen som helst form for risiko i forbindelse med fremmedkrigere. Og den risiko er der i en hver form for indsats på det her område«.

»Disse mennesker har ikke et hjem i Danmark længere. Fremmedkrigere kan ikke komme hjem til Danmark. Danmark er ikke deres hjem. De har vendt os ryggen. De har forladt Danmark. De har tilsluttet sig Islamisk Stat, og de har vedkendt sig terrorens ansigt«, siger hun.

»Børnene er i en skrækkelig situation, og jeg er sikker på, at forholdene i lejrene ikke egner sig til, at børn skal være der. Men i vores optik betyder det ikke, at de mennesker, der har vendt Danmark ryggen, skal tilbage«, siger Mette Frederiksen.

Emnet er fortsat yderst aktuelt, da regeringens støttepartier - Enhedslisten, SF og De Radikale - presser på for at få børnene hjem til Danmark.

Indtil videre helt og aldeles forgæves. Regeringen gentager, at den for eksempel ikke kan tvangsfjerne de omtalte børn.

Fireårig pige er ramt af PTSD

DR kunne i sidste måned fortælle, at tre danske lægefaglige eksperter mener, at en fireårig dansk pige ramt af PTSD (posttraumatisk stress-syndrom, red.), og som opholder sig i al-Roj-lejren, hurtigt bør bringes til behandling uden for lejren.

Eksperterne påpeger, at det vil være traumatiserende for pigen, hvis hun adskilles fra sin mor. Pigens mor, der er dansk konvertit, rejste i 2014 til krigszonen i Syrien og sluttede sig til Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

Pigen bliver flere gange brugt som eksempel under onsdagens debat.

Menneskerettighedseksperter fra FN har i et brev til 57 lande, heriblandt Danmark, bedt landene om at hjemtage kvinder og børn, som de pågældende lande har i lejrene al-Hol og al-Roj.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter