0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Andelen af langtidsledige er steget til det højeste i syv år

Der har været en stigning i antallet af langtidsledige på 13.600 personer under coronakrisen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præcisering: I en tidligere version fremgik det, at det var antallet af langtidsledige, der var det højeste i syv år. Det var ikke korrekt.

Der har gennem det seneste år været en konstant stigning i antallet af langtidsledige under coronakrisen. I januar nåede antallet af langtidsledige 36.290. Dermed er antallet steget med 13.600 det seneste år. Langtidsledige udgør 28 procent af alle ledige. Det tal er steget fra omkring 20 procent før krisen og er nu på det højeste niveau siden april 2014. Andelen af langtidsledige er dermed den højeste i næsten syv år, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som tænketanken Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har justeret for sæsonudsving.

Langtidsledige er defineret ved, at man har været ledig mindst 80 procent af tiden det seneste år og udgør nu 28 procent af alle ledige.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger cheføkonom Erik Bjørsted på, at kriser er særligt svære for personer på kanten af arbejdsmarkedet.

»Vi har gennem en alvorlig jobkrise, som har betydet, at mange har mistet jobbet. I takt med at krisen er trukket ud, er der flere, der er havnet i langtidsledighed. Det er selvforstærkende, for når virksomhederne kigger efter ny arbejdskraft, står man ikke først i køen, hvis man længe har været ledige«, siger Erik Bjørsted.

Mere fokus på efteruddannelse

Fordelt på aldersgruppe er det især 25-34-årige og 60-64-årige, der er ramt af langtidsledighed. Det er særligt ufaglærte og ikkevestlige indvandrere, som ifølge Erik Bjørsted er i størst risiko for at ende i jobkøen i en længere periode.

»Jo længere tid man står i ledighedskøen, jo længere glider man væk fra arbejdsmarkedet. For samfundet betyder det, at arbejdsløsheden bliver tungere. Vi ved af erfaring, at det er vanskeligt at få bugt med«, siger Erik Bjørsted.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at der fra politisk hold skal være mere fokus på at videreuddanne og opkvalificere de langtidsledige.

»Det er vigtigt, at vi får udstyret de grupper med så gode kort på hånden som muligt, og her er opkvalificering helt afgørende«, siger han.

Antallet af langtidsledige dækker over fuldtidspersoner. Det vil sige, at to personer med et halvtidsjob tæller for en person i statistikken.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce