0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Da Augo Lynge blev gift i 1925 med Qetura Heilmann, blev dette bryllupsbillede taget. Han var fortaler for Grønlands indlemmelse i Danmark.

Hun faldt over to breve. Det ene var stemplet ’Strengt fortroligt’ og blev holdt hemmeligt for grønlænderne

Danmark vildledte FN og Grønland for at beholde sin sidste koloni. Det skriver journalisten Anne Kirstine Hermann i en ny kritisk bog om forløbet op til, at Grønland blev optaget som en ligestillet del af Danmark ved grundlovsændringen i 1953. I bogen gennemgår hun det politiske drama op til indlemmelsen og de moderniseringsreformer, som på få år vendte op og ned på grønlændernes liv. På basis af dokumenter fra de danske arkiver om forløbet skriver hun, at den daværende regering tilbageholdt vigtige oplysninger for den grønlandske befolkning og gav vildledende oplysninger til FN’s Generalforsamling. På den måde lykkedes det at få Grønland fjernet fra FN’s liste med kolonier, som havde ret til selvstændighed. De konklusioner vækker debat blandt historikere og forskere.

FOR ABONNENTER

Den blev vakt, da Anne Kirstine Hermann fik job på den grønlandske radio- og tv-station KNR i 2009. På radioen lavede hun flere indslag om de 22 grønlandske børn, som i 1951 blev sendt til Danmark for at blive Grønlands nye dansksprogede elite.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Mere fra os

Annonce