Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

21-årige Emma Almdal til venstre og og Julia Løcke er begge jurastuderende på KU. De siger selv, at de er »piger, der aktivt vælger at være glade«, men genkender presset for at skabe sig en god karriere og et godt liv med mange venner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det gode liv er noget, man vælger sig til

For 21-årige Julia Løcke og Emma Almdal er det deres egne beslutninger, der afgør, hvordan de trives.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg tror, at jeg ligger på et 8-tal - måske endda et 9-tal, faktisk«.

Julia Løcke smiler hen over bordet og fæstner en tot mørkebrunt hår bag øret, så en hvid perleørering titter frem.

Efterårsferien har lagt de københavnske gader uden for vinduet øde, men der er godt med liv her på læsesalene på Københavns Universitets juridiske fakultet. Julia Løcke og veninden Emma Almdal sidder i et gruppelokale og tager et afbræk fra læsningen.

:

De to kvinder er begge 21 år og passer på den måde lige ind i en gruppe unge, der ifølge en ny undersøgelse har det svært; unge kvinder mellem 19 og 25 år. I undersøgelsen medvirker 4.000 19-25-årige, og blandt dem svarer 28 procent af kvinderne, at deres trivsel ligger på 5 eller derunder – det, der i undersøgelsen kategoriseres som lav trivsel.

Den andel tilhører Julia Løcke og Emma Almdal ikke selv. Men de har ikke svært ved at forstå, at en del af deres jævnaldrende har det svært.

»Det er klart, at der er ting, som er mindre sjove, og som man kan føle sig presset af. Der er et pres til at klare sig godt både fra politikerne og andre steder fra, og hvis man ikke ved, hvad man vil, eller føler sig uden for fællesskabet, kan det være svært«, siger Emma Almdal.

Vælger aktivt at være glad

De to jura-studerende kender godt selv presset. Lige nu sidder hun og Julia Løcke for eksempel og læser op til en eksamen, siger de med et let suk og griner til hinanden. Alligevel svarer de begge, at de nok ville placere sig på et 8- eller 9-tal på skalaen, hvis de skulle bedømme, hvordan de har det med deres liv.

»Vi er nok også to piger, som aktivt vælger at være glade«, siger Julia Løcke. »Jeg prøver i hvert fald selv at lave små ting i hverdagen, der gør mig glad, og at være bevidst om, at jeg gør hyggelige ting for mig selv – ses med veninder, laver god aftensmad eller tager en tur på loppemarked«, siger hun.

Vi er nok også to piger, som aktivt vælger at være glade

Selv om undersøgelsen viser, at andelen af unge med lav tilfredshed stiger, jo ældre de er, synes Julia Løcke, at hun har fundet sig bedre til rette med sig selv og sit liv, end da hun gik i gymnasiet. I gymnasiet var hun ikke helt så bevidst om de valg, hun traf, som hun er i dag, og det gør en forskel.

:

»Jeg kan mærke, at jeg er blevet mere bevidst om mig selv og om, hvem jeg er, jo ældre jeg er blevet. Og så er der en identitet i at have valgt et studie, som jeg er glad for og kan se mig selv i. Det giver en ro, så det er nemmere at hvile i sig selv«, siger hun.

Til gengæld kan de to studerende godt forestille sig, at man lettere kommer til at føle sig ensomme på videregående uddannelser. I undersøgelsen er de 19-25-årige også den aldersgruppe, hvor flest føler sig ensomme. Af drengene i aldersgruppen føler 8 procent sig tit eller meget tit ensomme, mens det gælder 11 procent af pigerne.

»Mange steder, blandt andet her på vores uddannelse, er der rigtig meget selvstudie, og så kan man hurtigt komme til at bruge meget tid for sig selv med bøgerne og føle sig ensom«, siger Emma Almdal.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forkerte valg gør en ensom

En del af ensomheden kan også hænge mere direkte sammen med ens faglige præstationer, mener de to studerende. Hvis man ikke føler sig dygtig nok fagligt eller ikke ved, hvad man vil, kan man let føle, at man står uden for fællesskabet.

»Der er en tendens i samfundet til, at man kun hører om succeser, og jeg tror, det gør, at mange føler sig ensomme. Der kunne medierne godt sætte mere fokus på, at der ikke kun er en måde at gøre tingene på«, siger Emma Almdal.

Der er en tendens i samfundet til, at man kun hører om succeser, og jeg tror, det gør, at mange føler sig ensomme

I det hele taget har det at træffe egne beslutninger meget stor indflydelse på, hvordan de har det. Både Julia Løcke og Emma Almdal lægger vægt på, at de har valgt at læse jura, fordi de selv vil det, og ikke på grund af forventninger udefra - også selvom de ikke vil udelukke, at det måske ubevidst har spillet ind.

»Det er vigtigt at føle, at jeg laver det, jeg gør, fordi jeg faktisk har lyst til det og ikke bare for at følge strømmen. Jeg har truffet et aktivt valg om, at er det her studie, jeg gerne vil, og det hviler jeg i«, siger Julia Løcke.

Lige så glade, de selv er for at have truffet en beslutning, som føles rigtig, lige så svært tror de, at mange har det, fordi de ikke ved, hvad de skal vælge, eller fordi de måske har valgt forkert.

»Jeg tror, der er mange, som for eksempel læser noget på universitetet, bare fordi ’det gør man’, men som måske ikke selv føler, at det er helt rigtigt. Så bliver det altså hurtigt rigtig svært at stå op om morgenen«, siger Emma Almdal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange steder, blandt andet her på vores uddannelse, er der rigtig meget selvstudie, og så kan man hurtigt komme til at bruge meget tid for sig selv med bøgerne og føle sig ensom

Uanset, om man så har truffet alle de rigtige beslutninger, vil der nu også være perioder, hvor man føler sig presset og ked af det. Og det er man bare nødt til at prøve at acceptere, er de enige om.

»Men egentlig tror jeg, det er nogle ret basale ting, der skal til for, at jeg har det godt. Hvis jeg sover godt, kan følge med og bidrage fagligt og føler, at jeg bliver set og inddraget socialt, så er jeg glad«, siger Emma Almdal.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden