Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ligestilling. Andelen af danske kvinder på arbejdsmarkedet er faldende. Det er en af årsagerne til, at Danmark falder fra en 14. til en 19. plads i World Economic Forums årlige rapport, der udkommer i dag.
Foto: Finn Frandsen

ligestilling. Andelen af danske kvinder på arbejdsmarkedet er faldende. Det er en af årsagerne til, at Danmark falder fra en 14. til en 19. plads i World Economic Forums årlige rapport, der udkommer i dag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport: Drømmer du om ligestilling? Så bor du i det forkerte land

Det går den forkerte vej med ligestillingen i Danmark, viser ny rapport. De øvrige nordiske lande klarer sig fortsat fint.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drømmer du om økonomisk ligestilling mellem mænd og kvinder? Eller om at kvinder og mænd skal være ligeligt repræsenteret i det politiske magtsystem? Hvis svaret er ja, bor du måske i det forkerte land. For Danmark sakker bagud, når det handler om ligestilling mellem kønnene.

Det viser en ny rapport fra World Economic Forum (WEF), der offentliggøres i dag.

Rapporten placerer således Danmark på en 19. plads - et fald på fem pladser i forhold til sidste år - og langt overhalet af de øvrige nordiske lande, Island, Finland, Norge og Sverige, der tager de fire øverste placeringer.

I Danmark er andelen af kvindelige ledere lavere end i de øvrige nordiske lande. Danmark har således 27 procent kvindelige ledere i den private og den offentlige sektor, mens Sverige har 40 procent, Island 38 procent og Norge 36 procent.

Derudover er andelen af danske kvinder på arbejdsmarkedet faldet fra 76,5 procent i 2012 til 74,9 procent i 2016, mens de tilsvarende tal er steget i de øvrige nordiske lande.

Ligeløn? Ja, om 170 år

Men Danmark er ikke det eneste land, der har problemer med ligestillingen. Et globalt arbejdsmarked, hvor mænd og kvinder er ligeligt fordelt og får det samme i løn, ligger i dag 170 år ude i fremtiden, hvis den nuværende udvikling fortsætter. I sidste års rapport lød prognosen, at der 'kun' er 118 år i vente, inden den økonomiske ligestilling er en realitet.

Ifølge World Economic Forum er udviklingen simpelt hen gået i stå på verdensplan, og der er behov for handling, påpeger Saadia Sahidi, bestyrelsesmedlem i WEF.

»Prognoserne tegner ikke et endegyldigt billede. Men de viser den aktuelle udvikling og kalder på handling«, siger hun i en udtalelse.

Grundlægger af World Ecomomic Forum, Klaus Schwab supplerer:

»Kvinder og mænd bør være ligestillede, når det handler om at møde de udfordringer, verden står overfor - og også når det kommer til at høste mulighederne«, siger han.

Og hvad er så årsagen?

Der er en række årsager til, at udviklingen ser ud, som den gør, forklarer World Economic Forum i rapporten. Ser man på lønniveauet, tjener kvinder i gennemsnit en smule over halvdelen af det beløb, som mænd får. En anden årsag er kvindernes manglende deltagelse på arbejdsmarkedet overhovedet - på verdensplan har kun 54 procent af kvinderne et betalt arbejde. For mænd derimod ligger den tilsvarende andel på 81 procent.

Ser man på andelen af kvinder i ledende stillinger, kan blot fire lande på verdensplan bryste sig af at have lige mange kvinder og mænd på det niveau, til trods for at 95 lande ud af de 144, der indgår i undersøgelsen, har mindst lige så mange universitetsuddannede kvinder som mænd.

Rapporten måler ligestillingen mellem kønnene på fire parametre: uddannelse, sundhed og levealder, økonomiske muligheder og politisk magt. På top-10-listen finder man udover de fire nordiske lande også lande som Rwanda, Filippinerne og Nicaragua.

Og her har ikke mindst Rwanda en særlig historie. Kvinderne i det afrikanske land udgør således over halvdelen af styrken på arbejdsmarkedet. Og hele 64 procent af landets parlamentsmedlemmer er kvinder. Og kvinder i Rwanda tjener 88 procent af det beløb, som mænd i Rwanda tjener - det er angiveligt verdensrekord i ligeløn ifølge rapporten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden