Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TJANS. Indenfor hndel er der allerflest småjob. Er der plads tilk flere kontanthjælpsmodtagere i supermarkederne?  Arkivfoto: Mathias Christensen

TJANS. Indenfor hndel er der allerflest småjob. Er der plads tilk flere kontanthjælpsmodtagere i supermarkederne? Arkivfoto: Mathias Christensen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kamp om småjob: Overdriver Danmarks Statistik mon?

Der er en halv million småjob på under ti timer, siger landets statistiske bureau. For folk på kontanthjælp kunne de være et vigtigt løft. Men kun 317 småjob er slået op på jobportaler p.t, så det er ikke en udvej, siger tænketank. Jo - i Sønderborg er det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan kontanthjælpsmodtagere blive flaskemænd og flaskekvinder i Fakta, avisbude eller opvaskere bare nogle få timer hver uge? Og dermed undgå et økonomisk gok i nødden af det nye kontanthjælpsloft eller den ny regel om, at de skal have arbejdet 225 timer på et år?

Da Politiken forleden med baggrund i nye beregninger fra Danmarks Statistik skrev, at der er lidt under en halv million småjob på mindre end ti timer pr. uge - og at kun en procent er besat af kontanthjælpsmodtagere - kom der flere vantro kommentarer:

Så mange små deltidsjob findes da ikke! Slet ikke til mennesker, der ofte har andre problemer end ledighed.

Misvisende

En af skeptikerne er kommunikationschef Kasper Fogh fra den økonomiske tænketank Cevea, der kalder Danmarks Statistiks fremstilling direkte »misvisende«.

Han og hans folk slog straks op på jobportalerne Jobnet, Jobzonen og Jobindex og fandt kun 317 stillinger på ti eller færre ugentlige timer, som ikke er målrettet studerende eller personer under særlige ordninger så som førtidspensionister.

ÉN SAG

Titusinder af kontanthjælpsmodtagere får fra denne måned skåret i deres indkomst på grund af de nye regler. De er skruet sådan sammen, at ustøttet lønarbejde fem timer om ugen i snit betyder, at man slipper for beskæringerne og oven i købet får en økonomisk gevinst.

Men Kasper Fogh kan ikke få øje noget stort småjobmarked til dem.

»Og slet ikke sådan som Danmarks Statistik lægger op til. Vi forstår ikke deres tal. Derudover skal man gøre sig klart, at det i høj grad er unge, der får den slags småjob. Det viser Danmarks Statistiks tal jo også«, siger Ceveas kommunikationschef.

HUSK AT

Er der nogen, der reelt kan vise, hvor de her mennesker kan gå hen og få de småjobs?

Hvor går de hen?

Kasper Fogh afviser ikke, at ledige på kontanthjælp - som ofte har andre udfordringer end arbejdsløshed - en gang i fremtiden måske får nemmere adgang til de små job, eksempelvis hvis der opstår nye internetportaler for netop den slags.

»Men der er vi bare ikke endnu. Derfor er det også meget problematisk, at man skærer i deres ydelser for at motivere dem til at tage job, de reelt ikke kan få. Er der nogen der kan vise. hvor de her mennesker kan gå hen og få de småjobs?«, spørger Kasper Fogh.

SUCCES

Thomas Thorsen, specialkonsulent i Danmarks Statistik, mener ikke, at man - som Cevea gør - kan sammenligne det samlede antal registrerede deltidsjob med de få småjob, der er slået op på jobportalerne.

»Alle jobåbninger slås jo ikke op på den måde. Slet ikke småjob af den her karakter«, siger han og fastslår, at »vi kan heller ikke vurdere, om de mange småjob i Danmark er tilgængelige for kontanthjælpsmodtagere«.

»Vi kan bare konstatere, at der er mange deltidsjob med relativt få timer. Og at kun meget få kontanthjælpsmodtagere i dem«, siger Thomas Thorsen.

Opsang til kommuner

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Maria Bille Høeg, bekræfter, at det er meget langt fra, at småjob slås op på jobportalerne.

»Hvert år i Danmark sker der 700.000 nyansættelser af alle slags. Det foregår altså ikke via jobportaler alt sammen«, fastslår Maria Bille Høeg og peger på, at danske virksomheder i første halvår i år havde 15.000 stillinger, de ikke kunne få besat.

»Og de er ikke specialiserede alle sammen. Det kan både være rengøring og køkkenmedhjælperjob, heraf også en del deltids«, siger hun og understreger, at kommunernes jobcentre skal være mere opsøgende overfor virksomhederne for at få flere småjob besat med ledige på kontanthjælp.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den sønderjyske løsning

Et af de steder i landet, hvor netop det sker, er i Sønderborg kommune. Jobcenterchef Anne Kirk beretter med stolthed om projekt Dag-til-dag. Her er det indenfor et års tid lykkedes at få 48 kontanthjælpsmodtagere ud i almindelige småjob suppleret med kontanthjælp. Ni af dem er efterhånden blevet selvforsørgende; det vil sige de klarer sig selv.

Hendes oplevelse er, at de lokale virksomheder er »meget velvillige«. 50 af dem deltager i projektet.

Kontanthjælpsmodtagerne kommer først igennem et intensivt to-dages kommunalt forløb om jobsøgning, og derefter får de indføring i cv-skrivning og hjælp til en målrettet jobsøgningsplan.

Nogle af de ledige har svært ved at se sig selv i et småjob på ordinære vilkår. Men så bliver de bedt om at beskrive de opgaver, de udfører i deres hjem. Og gør de rent derhjemme, kan de også gøre rent hos virksomheder, lyder parolen i Sønderborg.

Anne Kirk tror ikke, at der er lagt op til en kamp om småjobbene mellem unge under uddannelse og kontanthjælpsmodtagere.

»Unge, der går i skole, vil typisk søge job, der ligger sidst på dagen eller om aftenen. Men de job, vi finder til kontanthjælpsmodtagere, er mere manuelle job på tidspunkter først på dagen«.

Projekt Dag-til-dag udløber egentlig til nytår, men det er besluttet at videreføre det i en revideret model indenfor kommunens ordinære drift, forklarer Anne Kirk.

»Vi skal til mere systematisk samle de mange småjob op til gavn for mennesker på kontanthjælp, der i den grad har brug for nogle timers beskæftigelse«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden