Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ROSE. Først var han en helt. Så var han det ikke. Jyllands-Postens daværende kulturredaktør, manden bag Muhammed-tegningerne, er ikke længere elsket i sin egen rede. Arkivfoto: Martin Lehmann

ROSE. Først var han en helt. Så var han det ikke. Jyllands-Postens daværende kulturredaktør, manden bag Muhammed-tegningerne, er ikke længere elsket i sin egen rede. Arkivfoto: Martin Lehmann

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først kaldte de ham frygtløs. I dag kalder de ham illoyal

Flemming Roses opgør med sin gamle arbejdsplads, hvor han var med til at offentliggøre Muhammed-tegningerne, er resultat af lang tids opsparet indre splid og magtkamp

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Jyllands-Postens daværende kulturredaktør Flemming Rose året efter offentliggørelsen af de nu verdensberømte Muhammed-tegninger var hovedtaler ved en debat i Storbritannien, rettede han en særlig tak:

»På trods af den prekære situation i JP/Politikens Hus har jeg aldrig hørt et ord fra kollegerne om, at jeg skulle holde min kæft eller holde lav profil. Tak for det,« sagde Flemming Rose blandt andet.

Man skal bide mærke i ordet kollegerne. For det er meget muligt, at Jyllands-Postens journalister ikke har hakket på Rose, selv om han med tegningerne var med til at nedkalde en forbandelse over avisen som et af de mest oplagte terrormål i verden.

Men en gennemgang af, hvordan Roses egen avis og dens ledere har talt om manden, der udløste et verdensomspændende drama, viser, at holdningen er skredet. Meget endda.

Hele det indre infernalske opgør på Jyllands-Postens kontorer ruller Flemming Rose op i sin nye bog »De Besatte«, hvor han fortæller om, hvordan bladets bestyrelsesformand og direktør i de seneste år er gået fra at hylde ham til at kalde ham »illoyal« og »besat«.

Han er sågar blevet tvunget til i en årrlække at efterleve en såkaldt håndfæstning om ikke at udtale sig mere om Muhammed-tegningerne og religiøse spørgsmål i det hele taget.

Her er, hvad Jyllands-Postens chefer blandt andet har sagt om Rose gennem årene:

2006

(året efter Muhammed-tegningernes offentliggørelse)

Carsten Juste, chefredaktør:

»Chefredaktionen har sagt til Flemming Rose, at han skal tage på ferie, for ingen kan gøre sig begreb om, hvor voldsomt det pres, han har været under, har været«

2007:

Carsten Juste, chefredaktør:

»Under dramatiske omstændigheder og under udfoldelse af stort personligt mod har Flemming Rose formået at fastholde og udbrede Muhammed-krisens reelle indhold og perspektiv. Dels ved en enestående journalistisk produktion og et forfatterskab af internationalt format, dels ved en utrættelig indsats som debattør i talrige medier verden over.«

Chefredaktør Jørn Mikkelsen:

»Flemming Rose er som journalist og redaktør frygtløs; en mand med idealer, som andre nok ville tynges til jorden af; en mand med en sjældent klart defineret mening med sin journalistik. (...) Rose påtog sig at håndtere projektet fra idéens undfangelse. Ingen kunne på det tidspunkt vide, hvad det ville udvikle sig til. Men selv hvis Rose havde kendt til de personlige omkostninger, som denne sag ville få for ham og hans familie, kan man være helt sikker på, at han alligevel havde påtaget sig håndteringen. Ja, han havde formentlig været endnu mere determineret. Netop set i bakspejlet - med viden om, hvad der siden skete af uhyrligheder - blev selve det journalistiske projekt med at afsøge ytringsfrihedens grænser jo vigtigere og rigtigere end nogensinde.«

»Rose blev avisens ansigt udadtil. Han påtog sig de fleste af debatterne. Det var også ham, som mest umiddelbart måtte tåle alle skuffelserne - ikke mindst, når debattører - herunder nogle, som selv lever af og for ytringsfriheden - valgte at lade andre hensyn veje tungere og ofre en del af ytringsfriheden på den konto. Vi husker det nok alle. Vi krummer stadig tæer«.

2010

JP/Politikens direktør Lars Munch underskylder på JP/Politikens vegne for, at Rose har stået så alene i det internationale stormvejr, da presset mod avisen var størst.

»Det har jeg det rigtig skidt med«, sagde Lars Munch ifølge Flemming Roses bog.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl siger ifølge samme bog dette i forbindelse med, at Flemming Rose taler ytringsfrihed i show sammen med Frank Hvam:

»Hvad fanden er meningen? Hvorfor stiller du op sammen med en totalt ligegyldig komiker og laver grin med det hele? Situationen er dybt alvorlig. Hvad er det for noget pis? (…) Du er dybt illoyal”

2011:

Direktør Lars Munch:

»Du virker besat. Du skal passe på, at du ikke ender som en mand med en sag, at du ikke kommer til at fremstå som en fanatiker og bare lyder som en plade, der kører i den samme rille. Du bør holde en pause fra den slags emner«. (Ifølge Flemming Roses bog)

2015:

De omstridte ord i Flemming Roses ledsagende tekst til Muhammedtegningerne om, at enhver må finde sig i »hån, spot og latterliggørelse«, er bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl ked af – her sagt i forbindelse med at Rose fik Publicistprisen:

»Jeg finder det ulykkeligt, at man i én sætning taler om hån, spot og latterliggørelse. I min tid som chefredaktør har de tre ord aldrig nogensinde været ledestjerner«.

2016:

Fondsbestyrelsesformand Jørgen Ejbøl:

»Svigtet ligger hos en mand, som vi har brugt over 130 mio. kr. på at beskytte. Terroristerne havde to mål som en direkte følge af tegningerne: Charlie Hebdo og os. Det ene mål er væk nu. Need I say more?«. (Ifølge Flemming Roses bog)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tidligere direktør, nu bestyrelsesformand Lars Munch i officiel udtalelse fra JP/Politikens Hus:

»I stigende omfang blev vi sagen i stedet for at skrive om den. Et journalistisk medie skal være uhildet. Alt andet er uholdbart. Det var uholdbart fra et publicistisk perspektiv og uansvarligt ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv i forhold til vores flere end 2000 loyale medarbejdere«.

Research: Gitte Rønberg

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden