Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sejren i 2003. Danske soldater skulle skabe ro og stabilitet i området nord for storbyen Basra efter diktoren Saddam Hussein var væltet af den internationale koalition.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Sejren i 2003. Danske soldater skulle skabe ro og stabilitet i området nord for storbyen Basra efter diktoren Saddam Hussein var væltet af den internationale koalition.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Staten brugte 6 millioner kroner på at stoppe tortursag

Regeringen sparede 20 millioner kroner ved at lukke Irak-kommissionen, men brugte samtidig næsten seks millioner kroner på et - forgæves - forsøg på at bremse 23 irakiske krigsfangers erstatningssag mod regeringen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarsministeriets og skiftende regeringers fem år lange forsøg på at bremse en gruppe fattige irakiske bønders erstatningssag mod den danske stat har kostet skatteyderne dyrt. Ministeriet ville bremse sagen, før domstolene tog stilling til påstanden om dansk medansvar for tortur.

I september led ministeriet endnu et nederlag ved Østre Landsret i de spidsfindige juridiske forpostfægtninger om den såkaldte Green Desert sag, og forsvarsminister Peter Christen (V) besluttede endeligt, at acceptere selve erstatningssagen.

Men inden da havde det kostet præcis 5.995.853 kroner og 95 øre i honorar til statens advokat, Kammeradvokaten, viser et svar fra ministeriet til Politiken.

Sagen om dansk medansvar for irakisk politis påståede tortur og mishandling af fangerne, der blev overladt i politiets varetægt under den dansk ledede operation Green Desert i efteråret 2004, blev første gang rejst i 2011.

Da regeringen med støtte fra de borgerlige partier lukkede Irak Afghanistan kommissionen sidste år skete det blandt andet med henvisning til, at de 20 millioner kroner i udgifter til kommissions arbejdet kunne bruges bedre. Kommissionens ene opgave var netop at undersøge hele den danske håndtering af krigsfanger i Irak. De sparede pengene indgår i dag i indsatsen for at hjælpe danske krigsveteraner.

Forsvarsminister Peter Christensen vil ikke kommentere denne sammenligning.

Politiken ville gerne have interviewet forsvarsministeren om forløbet, og spurgt om kammeradvokaten på et tidligt tidspunkt advarede ministeriet om, at det næppe juridisk ville lykkes at få ret i påstandene om garantistillelse og forældelse, men ministeren ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen.

Hård politisk kritik

I en mail skriver han i stedet: »Jeg tror, det er i alle parters interesse at få afsluttet den her sag. Det er også derfor Forsvarsministeriet ikke har kæret Østre Landsrets seneste kendelse. Som de fleste andre synes jeg, det er træls at bruge penge på advokatbistand, men nu er Forsvarsministeriet jo den sagsøgte part i den her sag, og har derfor naturligt omkostninger til advokatbistand«.

KRAV OM GARANTI:

SF, de radikale og Enhedslisten er stærkt kritiske overfor udgifterne til at forsøge at stoppe Green Desert sagen.

»Det er jo grotesk at man har brugt 6 millioner kroner på at forhindre en retssag, hvor vi i det mindste kunne få en del af sandheden om fangehåndteringen i Irak frem i lyset. Der ligger noget, der ligner desperation, bag det her forløb«, siger tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF). hen tilføjer, at de store advokatudgifter » viser, at da Venstreregeringen lukkede Irak-Afghanistankommissionen havde det intet med at spare penge at gøre, selv om man sagde det«.

En anden tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard(R) kalder pengene spildt, »det ville have været bedre, hvis ministeriet på et meget tidligere tidspunkt havde besluttede sig for at tage retssagen så at sige med åben pande, forløbet ærgre mig«, siger han, der selv - ligesom Holger K. Nielsen - var i regering under første del af det langstrakte forløb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enhedslisten har haft både socialdemokratiske og venstre ministre i samråd om sagen, forsvarsordfører Eva Flyvholm vil nu spørger forsvarsministeren om grunden til det langtrukne forløb.

DF:En skammelig sag

»Ministeriet har forsøgt at modarbejde denne sag i årevis, det er skammeligt, at man ville gå så langt og bruge så mange penge for at undgå en sag om Danmarks mulige medansvar for tortur. Der er tale om en ekstremt upassende brug af fællesskabets midler, hvor ministeriet i stedet burde være de første til at få undersøgt mulig dansk medskyld i tortur«.

Marie Krarup (DF) er også ærgerlig over det store beløb, men hun er mere ærgerlig over, at det overhovedet kan lade sig gøre at rejse sådan en sag. »Det er modbydeligt, at danske soldater skal igennem den slags og stilles i sådan et mistænkeligt lys, så det var rigtigt at forsøge at undgå den sag«, siger Marie Krarup.

Advokaten for de 23 irakere, Christian Harlang kalder hele forløbet et spild af penge.

»Jeg synes, det er stærkt kritisabelt, at bruge skatteydernes penge på dette enorme arbejde for at undgå domstolsprøvelsen. Det er fem års skatteyderbetalt spild af tid. Det er gået ud over mine klienter«.

Han tvivler på, at det er på kammeradvokatens råd, skiftende regeringer har fastholdt forsøget på at bremse sagen. »Jeg kan ikke vide det, men jeg tror det ikke. Kammeradvokaten er godt inde i disse ting, så det har nok stået klart for dem, at der ikke var udsigt til, at sagen kunne undgås. Derfor har det nok været ministeriet, der på trods af, at disse formelle juridiske manøvre ikke ville kunne lykkes, alligevel har ment, at skatteydernes penge skulle bruges på dette tidsspilde«, siger Christian Harlang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Forsvarsministeriet valgte denne vej – trods pligten til at alle sager om mulig tortur ifølge FN skal efterforskes. Ministeriet valgte at forsøge at modvirke sagens opklaring, det er forudsigeligt, at det ikke ville lykkes, men man valgte alligevel at gøre det«, konstaterer advokaten for de 23 irakere.

Det er endnu ikke afgjort, hvordan selve sagen skal forløbe ved Østre Landsret, eller hvornår den starter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden