Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kønsopdeling. Der var en skarp adskillelse af kønnene til Hizb ut-Tahrirs årsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro.
Foto: JØRGENSEN JAKOB

Kønsopdeling. Der var en skarp adskillelse af kønnene til Hizb ut-Tahrirs årsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hizb ut-Tahrir tordner mod vestlige frihedsværdier: »Det er den slags, der ender i homoseksualitet«

Hizb ut-Tahrirs årsmøde udløste flere demonstrationer foran Korsgadehallen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En usynlig streg deler Korsgadehallen på Nørrebro i to.

»Du bliver smidt væk, hvis du går videre den vej. Den sektion er kun for kvinder«, siger manden, og peger hen langs balkonen.

To kvinder står og sikrer sig, at ingen mænd forvilder sig ind i området. Det er kun børnene, der uhindret kan løbe frem og tilbage.

Nede fra talerstolen har man et enkelt budskab til de hundredvis af mennesker, der er mødt op til den islamiske organisation Hizb ut-Tahrirs årsmøde - at selvom de et stykke hen ad vejen godt kan tilpasse sig samfundet, så må de aldrig gå på kompromis med Islam.

Taleren skal kun nævne et enkelt ord, før hele salen et splitsekund efter udbryder »Allahu Akbar« af deres lungers fulde kraft.

Hvis du bærer på nøglen til paradis, så ville det være egoistisk ikke at dele den med andre. Men det er ikke ensbetydende med, at vi vil omvælte samfundet

»De vestlige frihedsværdier er i fundamental modsætning til islam. Lader man sige rive med af dem, så risikerer man at blive ledt på afveje. Det er den slags, der ender i homoseksualitet«, messer han derefter videre til de flere hundrede personer, der sidder på stolerækker nedenfor balkonen.

Naturligvis i to kønsopdelte sektioner adskilt af en skillevæg.

Nøglen til paradis

Junes Kock og Chadi Freigeh er begge medietalsmænd for Hizb ut-Tahrir i Skandinavien. Ingen af de fremmødte, ud over de to, vil udtale sig til pressen.

Spørger man dem om kønsopdelingen, så er der tale en sund islamisk tradition, der er med til at beskytte kvinder imod blandt andet sexchikane. Det er ikke det eneste, de føler, at deres tolkning af Islam har at bidrage med til Danmark.

»Den vestlige verden døjer jo med en del sociale og økonomiske problemer. Her er islam et alternativ, der kan bidrage med en hel masse«, siger Junes Kock.

Ifølge Chadi Freigeh er det islam selv, der er det største, som organisationen kan bidrage med. Han slår dog fast, at Hizb ut-Tahrir ikke har noget politisk mål om islamisk dominans i Danmark. Han ville dog stadig ønske, at majoriteten af danskere var muslimer.

Jeg mener, det er en arrogant holdning at mene, at der er nogle universelle friheder og værdier, som alle andre skal abonnere på. For eksempel når det kommer til homoseksualitet, der er i strid med Islam

»Alt andet ville være mærkeligt. Hvis du bærer på nøglen til paradis, så ville det være egoistisk ikke at dele den med andre. Men det er ikke ensbetydende med, at vi vil omvælte samfundet«, siger Chadi Freigeh.

Adspurgt om deres holdning til de vestlige frihedsrettigheder, som der i talen blev fremført som værende i strid med Islam, er de klare i spyttet.

»Jeg mener, det er en arrogant holdning at mene, at der er nogle universelle friheder og værdier, som alle andre skal abonnere på. For eksempel når det kommer til homoseksualitet, der er i strid med islam«, siger Junes Kock.

Foto: JØRGENSEN JAKOB

Venstrefløjen har berøringsangst

Uden for Hizb ut-Tahrirs årsmøde er der en livlig aktivitet.

På det ene gadehjerne har en gruppe fra den islamkritiske organisation For Frihed, det tidligere Pegida, samlet sig under dannebrogsflag, imens de hører dansk top-musik på et medbragt anlæg.

Ved det modsatte gadehjørne har en 15-20 mennesker trodset den kolde efterårsregn for at deltage i en anden demonstration, der er arrangeret af den dansk-iranske samfundsdebattør Jaleh Tavakoli. For hende handler det om at sige fra over for Hizb ut-Tahrir, som hun mener repræsenterer »religiøs fascisme«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis det var en hvilken som helst anden fascistisk organisation, så ville venstrefløjen være de første til at gå på gaden. Men fordi fascisterne her har en anden hudfarve og religion, så vil man ikke af frygt for at blive kaldt racist

»Jeg kender unge mennesker, der er blevet hjernevasket af dem. Derfor er det vigtigt at vise sin modstand, og vise de mennesker derinde til årsmødet, at der findes en anden verden. En verden med frihedsrettigheder, som de burde omfavne i stedet«, siger Jaleh Tavakoli, der tidligere har været medlem af Københavns borgerrepræsenation for Enhedslisten.

Jaleh Tavakoli mener ikke, at vi i Danmark tager organisationer som Hizb ut-Tahrir alvorligt nok. Specielt ikke på venstrefløjen, hvilket er en af grundene til, at der ikke er mødt flere op for at vise deres modstand.

»Hvis det var en hvilken som helst anden fascistisk organisation, så ville venstrefløjen være de første til at gå på gaden. Men fordi fascisterne her har en anden hudfarve og religion, så vil man ikke af frygt for at blive kaldt racist«, siger hun.

På et tidspunkt dukker der dog en 30-40 autonome fra Antifascistisk Aktion op. Det er dog ikke Hizb ut-Tahrir, de er kommet for at demonstrere imod.

I stedet kaster de æg og kanonslag efter For Frihed-demonstrationen, så politiet må træde ind for at adskille parterne.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden