Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dyrt. En fertilitetsbehandling på en privat fertilitetsklinik kan koste op til 70.000 kroner. Derfor er de ekstra 25 procent i moms ikke nogen ubetydelig sum.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

dyrt. En fertilitetsbehandling på en privat fertilitetsklinik kan koste op til 70.000 kroner. Derfor er de ekstra 25 procent i moms ikke nogen ubetydelig sum.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Barnløse slipper for at betale moms for behandling

Skatteministeriet dropper moms på behandling, hvor manden er årsag til barnløshed. Enlige og lesbiske skal stadig betale.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Barnløse par kan nu se frem til en billigere behandling for fertilitetsproblemer, efter at Skatteministeriet har anerkendt, at det både kræver sæd og æg at få børn. Skatteminister Karsten Lauritzen har nemlig fået grønt lys fra EU-kommissionen til at fritage fertilitetsbehandlinger for moms, hvis det er manden, der er årsag til, at et par har svært ved at få børn.

»Det er fantastisk, men man fristes også til at sige, at det manglede bare. Denne sag har været fuldstændig absurd og har været karakteriseret ved mangel på fornuft og omtanke. Så det er dejligt, at den er endt her«, siger Søren Ziebe, der er klinikchef på Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet.

Indtil nu har praksis været, at et par skulle betale moms af deres fertilitetsbehandling, hvis det var sædkvaliteten, der var noget i vejen med, men da en fertilitetsbehandling på en privat fertilitetsklinik kan koste op til 70.000 kroner, er de ekstra 25 procent ikke nogen ubetydelig sum. Derfor glæder det Søren Ziebe, at der nu kommer til at være ligestilling for par med fertilitetsproblemer.

Afgørelsen betyder, at flere vil få råd til fertilitetsbehandling

»Afgørelsen betyder, at flere vil få råd til fertilitetsbehandling, og vi får flere børn i Danmark, hvilket alle jo efterspørger«, siger han.

Det anslås, at hvert 10. barn i Danmark bliver til ved hjælp af fertilitetsbehandling, men selvom Sundhedsstyrelsen definerer barnløshed som en sygdom hos begge parter, har Skat i mange år krævet, at kvinden har en diagnose, før behandlingen kan fritages for moms ligesom andre sundhedsydelser med brugerbetaling. Og det har flere gange fået fertilitetslæger landet over til at råbe vagt i gevær.

Ingen moms i Sverige og Finland

»Det er jo et par, der bliver behandlet, og selvom fertilitetsbehandlingen går via kvinden, er det i nogle tilfælde mandens diagnose, der er årsag til, at parret ikke kan få børn. Derfor er det kun ret og rimeligt, at der er lige vilkår«, forklare overlæge Elisabeth Carlsen, der er formand for Dansk Fertilitetsselskab, som er en sammenslutning af samtlige fertilitetsklinikker i Danmark.

Sidste år skrev Politiken, at en sammenslutning af fertilitetslæger var gået sammen om at rette en skarp kritik mod Skat. Sagen endte i Landsskatteretten, som i juni 2016 stadfæstede de eksisterende momsregler.

Et flertal i Folketinget kritiserede efterfølgende den manglende ligestilling på området og kaldte skatteminister Karsten Lauritzen i samråd.

Her beklagede han afgørelsen ved at henvise til, at momsreglerne var underlagt EU-regler på området, hvilket undrer Søren Ziebe.

»Jeg kender ikke nogen lande i Europa, hvor man har sat moms på det her område, så det må være en dansk tolkning af EU’s momsregler«, siger Søren Ziebe.

I lande som Sverige, Finland, Holland og Spanien er al fertilitetsbehandling nemlig fritaget for moms, selvom disse lande er underlagt præcis de samme momsregler som Danmark.

Ifølge Karsten Lauritzen var det dog ikke muligt at gribe sagen anderledes an.

»Den juridiske vurdering i Danmark har hidtil været, at det var os, som fortolkede reglerne rigtigt, og at de andre tog fejl. Nu har vi haft en dialog med kommissionen, hvor det fremgår, at det ikke forholder sig sådan. Og det kan man kun glæde sig over«, siger han.

Skatteministeren vil ikke forholde sig til, hvorfor det har taget så lang tid at få ændret reglerne. Allerede i 2013 påpegede flere fertilitetsklinikker, at der var et problem med forskelsbehandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stadig moms for enlige og lesbiske

Det er dog ikke alle med fertilitetsproblemer, som nu fritages for at skulle betale moms. I de tilfælde, hvor et lesbisk par eller en enlig kvinde er i behandling, skal der stadig betales moms for behandlingen. Og ifølge Søren Ziebe er det et udtryk for grov forskelsbehandling.

»Enlige og lesbiske er også ramt af fertilitetsproblemer. Det er en stereotyp opfattelse, at det er fraværet af sæd, som det her handler om«, siger han.

Karsten Lauritzen har nu bedt EU-kommissionens momskomité om at tage stilling til, hvordan momsdirektivet skal fortolkes i forhold til enlige og homoseksuelle par.

»Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, at de forskellige EU-lande fortolker reglerne så forskelligt, for reglerne burde jo være ens. Så derfor håber jeg, at vi kan finde en løsning«, siger han.

Skatteministeren kan dog ikke give nogen tidshorisont for EU-kommissionens afgørelse i sagen, da det kræver enighed blandt alle EU-landene, hvis reglerne skal ændres, men han understreger, at han vil lægge pres på for at få fuld ligestilling på området.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden