Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Misbrug. Kun omkring hver fjerde misbruger afslutter sin behandling, når de er kommet i behandling for sit stof- eller alkoholmisbrug, viser en ny undersøgelse fra KL.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv) /POLCREATIVE

Misbrug. Kun omkring hver fjerde misbruger afslutter sin behandling, når de er kommet i behandling for sit stof- eller alkoholmisbrug, viser en ny undersøgelse fra KL.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stofmisbrugere og alkoholikere kommer i behandling igen og igen

De fleste stof- og alkoholmisbrugere, som kommer i behandling, har allerede været i behandling før.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en borger tropper op for at komme i behandling for sit stof- eller alkoholmisbrug, er personen i de fleste tilfælde et velkendt ansigt.

Stofmisbrugere og alkoholikere, som kommer i behandling, er nemlig i høj grad gengangere.

Det viser en analyse, som KL's nyhedsbrev Momentum har lavet og som udkommer tirsdag. Her fremgår det, at tre ud af fire stofmisbrugere, som de seneste år er kommet i behandling i Danmark, er blevet behandlet for sit misbrug mindst en gang tidligere. Når det gælder alkoholikere, er andelen to tredjedele.

Tallene overrasker ikke Mads Uffe Pedersen, som er professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

»Der er tale om en særlig gruppe mennesker, som ofte er meget sårbare og psykisk ustabile. For dem kan det i særlig grad være vanskeligt at stoppe et stofforbrug, som betyder, de helt skal ændre livsstil. Derfor er der ikke noget underligt i, at antallet af gengangere er så relativt højt på det her område«, siger han.

»Man kan sammenligne det med, at når nogen forsøger at holde op med at ryge eller tabe sig, tager det ofte også flere eller mange forsøg, før det lykkes. For mange er forsøgene en del af en længere proces«, tilføjer professoren.

Har held med at holde fast

Mads Uffe Pedersen afviser, at andelen af gengangere er et udtryk for, at behandlingstilbuddene er ineffektive. Det ville være en direkte »naiv forestilling«, mener professoren, der peger på, at KL’s tal tværtimod viser, at kommunerne øjensynlig har held med at holde fast i borgerne, når de falder i igen. Han bakkes op af chef for rusmiddelbehandlingen i Københavns Kommune, Alberte Bryld Burgaard.

»Det værste ville være, hvis borgerne ikke kom tilbage til behandlingen efter tilbagefald. Der er en del, som kommer til at tage en bane, ryge en joint eller drikke alkohol, når de er færdige med et behandlingsforløb. Og her er det essentielt, at de kommer i behandling igen. Ellers risikerer det at gå rigtig meget ned ad bakke«, siger hun.

Borgerschefen for Socialforvaltningen mener heller ikke, at det høje antal gengangere er et udtryk for, at behandlingstilbuddene halter.

»Det handler mest af alt om, at misbrugerne ikke færdiggør behandlingen. Og så handler det om, at der ofte er rigtig meget andet, der fylder i deres liv udover misbruget; det kan dreje sig om penge til forsørgelse, boligsituationen, forholdet til børnene, depressioner, angst og psykiske lidelser. Hvis du skal ændre den grundlæggende misbrugsform, så er du nødt til at have et meget skarpt fokus på alt det andet også. Men det er vanskeligt«, siger Alberte Bryld Burgaard.

Forening efterlyser efterbehandling

Ifølge KL’s undersøgelse er det kun omkring hver fjerde misbruger, som når at blive ’færdigbehandlet’. Den mest hyppige årsag til, at behandlingerne afbrydes, er, at personen pludselig ikke dukker op. Af den grund afbrydes 23 procent af alle stofmisbrugbehandlinger og 32 procent af alkoholbehandlingerne.

For mange misbrugere er det en flugt fra verdenen herude, når de går i behandling. Men vi hører igen og igen, at de ikke noget sted at gå he, når de bliver udskrevet

Hos BrugerForeningen for aktive stofbrugere efterlyses efterbehandling. Konkret steder, hvor stoffrie kan bo i nogle måneder efter endt behandling.

»For mange misbrugere er det en flugt fra verdenen herude, når de går i behandling. Men vi hører igen og igen, at de ikke noget sted at gå hen, når de bliver udskrevet. Folk bliver sendt direkte på gaden eller på herberg, og det er altså ikke det smarteste, når man lige er blevet stoffri. Derfor ender mange i det samme miljø, som de forlod. Og så har man altså ikke en chance«, siger foreningens næstformand Winnie Jørgensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden