Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkivfoto)
Foto: Jens Dresling (arkivfoto)

Demonstranter. Demonstranter brugte under Kinas præsident Hu Jintaos besøg deres grundlovssikrede ret til at demonstrere for at støtte Tibet og kritisere Kina.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikommissær modsiger sin leder i Tibet-sagen: Vi skulle afskærme demonstranter med biler

Delingsfører fortæller til Tibetkommissionen, at betjente fik ordre på at skjule demonstranter fra den kinesiske præsident.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ordren var klar:

Politiet skulle sikre, at der ikke kunne ses Tibet-flag og demonstranter langs vejen, når kortegen med Kinas daværende præsident Hu Jintaos kørte til Christiansborg Slotsborg 15. juni 2012.

Det fortæller politikommissær Peter Spanggaard i dag i Tibetkommissionen.

Peter Spanggaard var politiets delingsfører ved demonstrationen på Højbro Plads for fire år siden, da Hu Jintao var på besøg i Danmark. Demonstranterne protesterede mod det kinesiske regime og støttede Tibet, og Peter Spanggaard havde ansvaret for fire af politiets gruppevogne, som var sendt til stedet. Politikommissæren fik sine ordrer direkte fra indsatslederen Henrik Oryé, fortæller han. Og i sin afhøring modsiger han direkte den forklaring, som Henrik Oryé afgav til Tibetkommissionen i sidste uge.

Jeg skal have en bekræftelse på, at vi skal tage flagene fra dem. Den får jeg

»Jeg får besked på at placere mine fire køretøjer, så man ikke kan se demonstrationen på Højbro Plads. Demonstrationen må ikke gå over mod Christiansborgs Slotsplads, og der må ikke komme flag og symboler den vej op«, siger Peter Spanggaard.

»Når kortegen kommer med de kinesiske statsmænd og bliver synlige for mig, skal jeg trække køretøjer frem foran demonstration, så kortegen ikke kan se demonstrationen«, tilføjer Peter Spanggaard om ordren fra Henrik Oryé, som han fik omkring en time inden, kortegen med den kinesiske præsident ankom.

Fik bekræftelse fra lederen

Tibetkommissionen er nedsat af justitsminister Søren Pind (V) for at undersøge, hvem der besluttede, at demonstranter skulle fratages Tibet-flag og dermed knægtes deres grundlovssikrede ytrings- og forsamlingsfrihed.

Det store spørgsmål er, om det var politikommissær Henrik Oryés egen idé, da han i politiradioen meldte: »Tag flaget fra dem«, eller om han parerede en ordre højere oppe fra. Peter Spanggaard ved det ikke, siger han i dag.

Henrik Oryé har selv tidligere afvist, at han skulle have givet ordren om at afskærme den kinesiske præsident fra demonstrationen. Han har også nægtet at have beordret flagene taget fra de lovlige demonstranter.

På det punkt er Peter Spanggaard dog ikke i tvivl.

»Jeg fik en konkret ordre om, at når kortegen kom oppe på Knippelsbro, skulle jeg køre bilerne frem foran demonstrationen«, siger politikommissæren under dagens afhøring.

Ordren kom direkte fra Henrik Oryé, siger Peter Spanggaard, der stod med indsatslederen på Christiansborg Slotsplads og kiggede på et vejviserkort, da opgaven blev udstukket. Ordren lød, at »man ikke ville have synlige flag«. En melding, der var kontroversiel for flere af betjentene, fortalte politikommissæren i dag. Derfor bad han om en bekræftelse fra Oryé.

»Jeg skal have en bekræftelse på, at vi skal tage flagene fra dem. Den får jeg«, forklarer Peter Spanggaard.

»Voldsom kommunikationsbrist«

Henrik Oryé er sigtet for at have løjet for dommeren, da indsatslederen under et retsmøde i Københavns Byret i august 2013 blev afhørt om hele forløbet.

Under torsdagens afhøring blev også forklaringen fra den øverste politileder i Københavns Politi, politiinspektør Mogens Lauridsen, modsagt. Det skete, da Peter Spanggaard blev spurgt ind til, hvorfor Lauridsen mon har fortalt, at politiet ikke havde besluttet, at demonstranterne ikke måtte ses.

»Det er en voldsom kommunikationsbrist«, mener Peter Spanggaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden