Pusher Street. I 2014 anholdt politiet op mod 80 personer, som efterfølgende blev retsforfulgt og dømt for organiseret hashhandel i Pusher Street på Christiania.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Pusher Street. I 2014 anholdt politiet op mod 80 personer, som efterfølgende blev retsforfulgt og dømt for organiseret hashhandel i Pusher Street på Christiania.

Danmark

Forsvarer anmelder anklagemyndigheden for vidnepåvirkning allerede i 2014

Advokat Anders Boelsskifte mener, at en mulig ulovlig instruktion af politividner skete allerede i 2014, da Pusher Street-sagerne blev behandlet i byretten.

Danmark

En anklager fra statsadvokaten i København har instrueret en række politifolk i, hvad de skulle sige, når de vidnede i retten. Og de aftalte vidneudsagn har fået en mand dømt for omfattende hash-handel i 2014.

Det mener mandens forsvarer, som har meldt anklageren til den Uafhængige Politimyndighed DUP. Her undersøger man allerede, om den samme anklager i en lignende sag har påvirket politividner til at udpege pushere på Christiania. Men noget lignende skete altså også for to år siden, vurderer advokat Anders Boelsskifte. Derfor har han nu anmeldt tilfældet fra 2014 til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.

»Jeg mener, at der er foregået en utilbørlig påvirkning allerede fra det tidspunkt af de politiagenter, som vidnede mod min klient, og at det kan have haft en direkte indvirkning på den dom, han senere modtog«, siger Anders Boelsskifte.

Et konkret møde

Advokaten er forsvarer for 51-årige TK, som i byretten blev dømt for hashsalg i den såkaldte sag 4 i det omfattende Pusher Street-kompleks. TK nægtede sig skyldig, men blev, ifølge advokaten, i høj grad dømt på udsagn fra de politiagenter, som vidnede.

Anders Boelsskiftes anmeldelse til DUP drejer sig om et konkret møde, som fandt sted mellem agenterne og sag 4s anklagerne, inden agenterne skulle vidne imod de 13 tiltalte i sagen.

I forvejen undersøger DUP den skandaleramte senioranklager, Trine Sorgenfri, som i oktober blev fjernet fra en ankesag i Østre Landsret i Pusher Street-komplekset, da det blev afsløret, at hun har instrueret politiagenter før deres vidneafhøring i landsretten.

LÆS OGSÅ

Hvade mødtes to uger før

I sag 4 i 2014 skulle en række politiagenter, som i de øvrige fem Pusher Street-sager, vidne om deres arbejde med skjult kamera i hashgaden. På den måde havde de dokumenteret et omfattende hashsalg på video. Agenterne havde også gjort sig observationer, såkaldte sideobservationer, som de skrev ned i en rapport, når de kom hjem på kontoret.

Det var eksempelvis observationer om, at overvågede personer var set på Christiania, havde ophold i en bod, modtog penge eller hang ud i området. Observationerne har spillet en betydelig rolle i grundlaget for tiltalen mod hashhandlerne.

Ved afhøringen af politiagent P509 i byretten i oktober 2014 studsede advokat Anders Boelsskifte over, at agenten havde været i stand til at memorere op mod 30 navne og tilhørende episoder fra hendes ture i Pusher Street.

Han spurgte, hvorvidt hun og de andre agenter havde foretaget en fælles forberedelse af deres vidneforklaringer.

»Det var i denne sammenhæng, at agent P509 sagde, at hun og de øvrige politiagenter havde været til møde med anklagerne ’for cirka 14 dage siden’«, fortæller Anders Boelsskifte.

Svaret overraskede forsvareren.

Afbrudt af dommeren

Advokaten ville herefter vide, om agenten var bekendt med, at et tilsvarende møde med forsvareren forud for en vidneafhøring, ville have fået retlige følger, men han blev afbrudt af retsformanden, som ikke ønskede, at advokaten spurgte mere til dette tema.

Da advokaten bad om at få retsformandens afvisning ført til retsbogen, blev det nægtet.

»Det er så usædvanligt, at man bliver afskåret fra at spørge mere. I dag har spørgsmålet om mulig påvirkning af vidner jo vist sig at være superrelevant, så derfor ville det være godt, hvis der havde stået noget i retsbogen«, siger Anders Boelsskifte.

LÆS OGSÅ

Forløbet er dog noteret af en TV2-journalist, som i en retsreportage på dagen beskriver, at protesterne mod retsformandens afvisning var så højlydte, at de kunne høres gennem væggen til det lytterum, hvorfra tilhørerne fulgte sagen.

Også en anden af forsvarerne, Lone Damgaard, ville ifølge TV2-referatet vide, om politiagenterne blev instrueret i, hvad forsvarerne kunne tænkes at bore i.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De gode svar

Politiken beskrev fredag en række eksempler på en omfattende og detaljeret korrespondance mellem senioranklageren og politiagenterne i den aktuelle ankesag i Østre Landsret, hvor anklageren nu er afsat. Eksemplerne blev fremlagt som følge af den første del af den aktindsigt i korrespondancen, som forsvarerne har fået.

LÆS OGSÅ

I fremlæggelsen indgik en mail fra 20. august 2014, som senioranklageren dengang sendte til politiagenterne med beskeden »som lovet«, en smiley samt en vedhæftet fil kaldet »De gode svar«.

I filen gennemgår senioranklageren, hvordan man parerer en forsvarer under vidneafhøring. Blandt andet skriver hun: »Forklar så meget som muligt. Vær ikke bange for at sige noget, som du ikke er spurgt om. Specielt hvis det er noget, som anklageren ikke kan spørge om. Lad dig ikke afbryde af forsvareren. Gå ikke med på ja/nej spørgsmål«.

Hos advokat Anders Boelsskifte bestyrker det mistanken om, at anklagemyndigheden planlagde og instruerede vidneforløbet allerede fra 2014.

»Det er himmelråbende i strid med hæderlig fremgangsmåde. Sådan et notat er ikke tænkt til forsvarernes eller rettens øjne. Det er de samme politiagenter, så den instruks har jo også fået betydning for agentens besvarelse af spørgsmålene i min sag«, siger han.

Vil gå til klageretten

Statsadvokaten for København, Lise-Lotte Nilas kan ikke sige noget om, hvorvidt de øvrige anklagere i Pusher Street-sagen også kan være involveret i mulig vidnepåvirkning.

»Men vi har jo bedt politiklagemyndigheden kigge bredt på, om der er handlet i strid med reglerne«, siger hun.

DUPs undersøgelse skal fastslå, om senioranklageren har handlet i strid med straffelovens bestemmelser om »utilbørlig påvirkning« af vidner, men også de øvrige anklagere og politividner er omfattet af efterforskningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der findes advokatetiske regler, som regulerer kontakt til vidner. Højesteretsdommer Thomas Rørdam har i bogen ’Forsvar’ beskrevet, at det vil være »kritisabelt«, hvis politiet eller anklager indkalder et vidne til møde for at gennemgå de spørgsmål, der vil blive stillet i retten.

Afhængig af udfaldet af DUPs undersøgelse, vil Anders Boelsskifte overveje, at indbringe sin sag for den særlige klageret.

»Hvis det viser sig, at der er sket vidnepåvirkning, så har jeg svært ved at se klageretten tilsidesætte en anmodning om genoptagelse af sagen«, siger han.

I den aktuelle ankesag i Østre Landsret har forsvarerne krævet, at politividnerne nu udelukkes fra sagen. Østre Landsret vil afsige en kendelse om spørgsmålet på torsdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce