Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

7 milliarder til et nyt skattevæsen

Skat skal genopbygges, og private firmaer skal måske hjælpe med at indrive gæld.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skal bruges næsten 7 milliarder kroner på at opbygge et helt nyt skattevæsen, og der skal ansættes op mod 2.000 nye medarbejdere i det nye system.

Regeringen fik i går opbakning fra et bredt flertal i Folketinget til den plan om at rette op på et kuldsejlet skattevæsen, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) tidligere på efteråret præsenterede.

Regeringen samt Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de radikale og de konservative fandt med aftalen i går de første 5 milliarder af planen, der samlet vil koste 6,7 milliarder.

»Vi er ikke i mål endnu«, sagde Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen, da partierne var blevet enige om aftalen i Skatteministeriet i aftes. Han var ikke voldsomt begejstret for aftalen, som han kaldte en »noget uambitiøs«.

Med aftalen nedlægges Skat, som vi kender det i dag. I stedet opbygges en række mindre styrelser med hver deres ledelse, som kommer til at stå til ansvar for, at tingene fungerer.

Baggrunden er de mange skandalesager, som har plaget Skat i de senere år.

De offentlige ejendomsvurderinger, som der opkræves 42 milliarder på baggrund af, har været »upræcise, uensartede og uigennemskuelige«.

Inddrivelsen af gæld til det offentlige ved hjælp af et kompliceret it-system til omkring en milliard kroner er brudt sammen, så restancerne nu er løbet op i 100 milliarder kroner.

Og endelig har Skat refunderet omkring 12 milliarder kroner i udbytteskat til svindlere, som aldrig har betalt udbytteskat.

Med det nye skattesystem og de mange milliarder og medarbejdere skal der rettes op på, at tilliden til Skat med ministerens ord er »eroderet«.

Karsten Lauritzen er derfor meget glad for, at han har fået opbakning til det, han kalder en »historisk investeringsplan«.

»I dag har vi taget det første vigtige skridt til at genskabe tilliden«, sagde skatteministeren.

De manglende 1,7 milliarder kroner skal der tages stilling til på de kommende års finanslove, fremgår det af aftaleteksten.

Skatteministeren er allerede gået i gang med at opbygge et nyt it-system, der kan opkræve gammel gæld, som afløsning for det gamle, der kollapsede. Det nye system skal løse opgaven for fremtiden.

Der er dog også et stort problem med at få opkrævet bare en mindre del af de 100 milliarder, som borgere og virksomheder allerede i dag skylder. Beløbet stiger hver måned, og skatteministeren har tidligere lagt op til, at det bliver nødvendigt at afskrive hovedparten af de penge.

Som noget nyt er partierne dog blevet enige om, at undersøge muligheden for at »lade private aktører varetage en del af gældsindrivelsen«.

Regeringen og forligspartierne erkender i aftalen, at en del af Skats problemer er skabt, fordi lovgivningen er alt for indviklet, især når det gælder inddrivelse. Derfor forpligter de sig til at forenkle lovgivningen.

De nye styrelser, som Skat skal opdeles i, skal placeres rundt omkring i landet. Regeringen vil i foråret 2017 præsentere partierne for en plan for, hvordan det skal ske.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden