BAGGRUND: Hvad handler Glasvej-sagen om?

PET betegner de anklagede i terrorsagen fra Glasvej som »militante islamister«. Få et overblik over sagen her.

Fakta

Allerede da Politiets Efterretningstjeneste i september 2007 slog til med anholdelser, sagde PET-chef Jacob Scharf, at terrorsagen efter efterretningstjenestens opfattelse var meget alvorlig.

Scharf betegnede de otte anholdte, som »militante islamister med direkte forbindelse til ledende al-Qaeda-medlemmer«, og det er stærkede ord, end PET er kommet med i tidligere danske terrorsager. Siden er seks af mændene blevet løsladt, mens to er blevet tiltalt efter den strengeste paragraf i terrorloven.

Fra 11. august og to en halv måned frem vil sagen mod dem løfte sløret for, hvor PET’s hårde anklager stammer fra.

Blev trænet af al-Qaeda Detaljer fra efterforskningen er dog allerede kommet ud: Ifølge Politikens oplysninger har den 22-årige HK opholdt sig i en al-Qaeda træningslejr i grænselandet mellem Pakistan og Afghanistan.

Hjemme i Danmark placerede PET i al hemmelighed skjulte kameraer overalt i den 22-åriges lejlighed på Glasvej i Københavns Nordvestkvarter.

Derfor kunne efterretningstjenesten følge med, da han sammen med sagens anden tiltalte – den 21-årige AT – blandede sprængstoffet TATP ved sofabordet i stuen.

Prøvesprængning i opgangen

Ifølge PET nåede de to mænd også at foretage en mindre prøvesprængning i opgangen på Glasvej – vejen som har givet navn til terrorsagen.

Til november starter en beslægtet sag, hvor en ven til de to tiltalte fra Glasvejs-sagen er anklaget for at have opfordret til kidnapning af danskere i udlandet. Formålet var ifølge PET at presse de danske myndigheder til at løslade hans fængslede kammerater.

Sagen er opsigtsvækkende, fordi PET få dage før anholdelsen forsøgte at hverve den unge mand som agent. Uden PET-agenternes viden havde manden optaget hele hverve-sceancen på sin mobiltelefon, og optagelsen blev efter hans anholdelse videregivet til medierne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden