Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Robert Mugabe, Zimbabwes leder siden 1980. Næppe et af Vorherres bedste børn.
Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI/AP

Robert Mugabe, Zimbabwes leder siden 1980. Næppe et af Vorherres bedste børn.

Fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem er årets værste diktator?

Zimbabwes Mugabe, Nordkoreas Kim Jong-Il - og hvad er det nu, de hedder i Burma, Hviderusland og Sudan?

Fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2008 blev endnu et år, hvor verdens værste diktatorer nægtede at opføre sig bare en lille smule mere anstændigt end tidligere.

Årets værste diktatorer

1. Robert Mugabe, Zimbabwes præsident, 84 år. Mugabe har sat alle sit lands fortrin over styr. Gennem en stadig mere despotisk styre, fordrivelse af de hvide farmere, en hasarderet jordreform, omsiggribende korruption , manipulation af parlaments- og præsidentvalg, og systematiske chikaner af alle, der kritiserer præsidenten har Mugabe sendt Zimbabwe ned i en bundkategori på det afrikanske kontinent. Her i 2008 gjorde Mugabe alt, hvad han kunne for at sabotere en aftale om magtdeling med oppositionen.

2. Than Shwe, Burmas juntaleder, 75 år. Han har siddet i spidsen for det øverste regeringsråd i Burma/Myanmar siden 1992. Da Burma i maj blev ramt af cyklonen Nargis, hvor flere end 150.000 omkom, ville Than Shwe i første omgang ikke samarbejde med udenlandske hjælpeorganisationer. Da han siden så muligheden for at tjene hård valuta på nødhjælpen, tillod han hjælpearbejdere begrænset adgang. I Burmas provinser fortsætter hans militær at styre med jernhånd. Titusinder af burmesere er fordrevet til nabolandene. Than Shwe har stillet et parlamentsvalg i udsigt i 2010, men har i forfatningen sikret sig, at militæret kan fortsætte med at bevare afgørende indflydelse.

3. Kim Jong-Il, Nordkoreas diktator, 66 år. Står i spidsen for klodens sidste stalinistiske styre. Har i snart 15 år truet omverdenen med at udvikle atomvåben. Nabolandenes tilbud om alternativ energiforsyning og fødevarehjælp har kun midlertidigt kunne opbløde denne isolerede jernmand, som aldrig rejser udenlands. Med stor sandsynlighed blev han tidligere i år ramt af en hjerneblødning, som betød, at franske topkirurger måtte hidkaldes for at redde ham. Titusinder af nordkoreanere sulter. Befolkningen i Nordkorea har aldrig kendt andre ledere end Kim Jong-Il og hans far, Kim Il-Sung, der døde i 1994.

4. Aleksander Lukasjenko, 54 år, Hvideruslands præsident og diktator. Lukasjenko har gjort et forsøg på at genoplive sovjetsamfundet i sin republik, som indtil 1991 var en del af det gamle Sovjetunionen. De valg, han stiller op til, manipulerer han - eller skræmmer vælgerne. Under valgkampen i 2006 truede han oppositionstilhængere med, at de ville få 'halsen vredet om'. I september i år sejrede han ved at parlamentsvalg, som valgobservatørerne til omverdenens overraskelse kaldt for 'retfærdigt'.

5. Omar Hassan Ahmad al-Bashir, Sudans diktator, 65 år. Stod i spidsen for et militærkup i 1989 og har været sit lands præsident siden 1993. Gennem fem år har Al-Bashir støttet en række militsers etniske udrensningskampagner i Darfur-regionen, der er på størrelse med Frankrig. I juli i år erklærede chefanklageren ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC) i Haag, at Al-Bashir er skyldig i folkemord og forbrydelser mod menneskeheden. Diktatoren er helt upåvirket af anklagerne. Anslået to millioner indbyggere er drevet på flugt fra deres bosteder og landsbyer i Darfur. Mindst 200.000 befinder sig i nabolandet Tchad. Den Afrikanske Union har sendt en fredsstyrke på 7.000 soldater, men den har intet kunnet udrette i så stort et territorium. 2008 viste ingen, absolut ingen tegn på forbedringer af situationen.

Afstemningen er slut. Læs om resultatet her.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden