Foto: ENGEL JANUS/JANUS ENGEL
Terror i København

Skudoffer på Krudttønden blev skudt på klos hold

Vidne forsøgte at give hjertemassage til 40-årig mand efter attentat.

Terror i København

Den omkring 40-årige mand, der mistede livet under angrebet på kulturhuset Krudttønden tidligere i dag, blev skudt på nært hold uden for teaterbygningen.

Det fortæller to øjenvidner, der så skudepisoden fra deres lejligheder i bygningen ved siden af, til Politiken.

»Jeg så, at en mand med en maskinpistol skød ham på klos hold. Der var på under en meters afstand«, fortæller den ene, en yngre mand, som ikke ønsker sit navn frem.

Han var gået hen til sit vindue, da han hørte skyderi, og herfra kunne han kigge ned på angrebet, hvor en ung mand, der var klædt i mørkt og bar tophue gik rundt med en maskinpistol på fortovet uden for Krudttønden, før han skød den omkring 40-årige mand og løb derfra i højt tempo gennem en passage ind til Øster Fælled Torv.

Jeg kunne mærke, at hans puls forsvandt.

Politi: Én, ikke to, gerningsmænd

Politiet meddelte i første omgang, at der var to gerningsmænd.

Men kort efter klokken 20 her til aften korrigerede politiet oplysningerne og bekendtgjorde, at »de foreløbige afhøringer tyder på«, der kun var én gerningsmand.

OVERBLIK

Skyderiet, der fandt sted under et debatmøde på Krudttønden med overskriften 'Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed', dræbte en og sårede tre. De tre, to PET-livvagter og en politibetjent, er er uden for livsfare.

Debatmødet var arrangeret af Lars Vilks Komiteen, der har til formål at arrangere møder med den svenske muhammedtegner Lars Vilks. Han tegnede i 2007 profeten Muhammed som en hund, og han har siden været under beskyttelse, fordi han flere gange er blevet udsat for dødstrusler.

Også den franske ambassadør var til stede. Begge er uskadte.

Der lå patronhylstre på fortovet

Vidnet, Politiken har talt med, løb ned på gaden, hvor en anden mand forsøgte at yde førstehjælp til den hårdt sårede mand.

LÆS MERE

»Der lå patronhylstre rundt omkring på fortovet, og der var forvirring. Da jeg kom derhen, var en anden yngre mand i gang med at forsøge at hjælpe ham, der var blevet skudt. Han blødte meget voldsomt fra brystet og skulderen, og vi forsøgte at holde tryk på for at stoppe blødningen«, fortæller han.

Men manden var for hårdt såret til, at førstehjælpen kunne redde ham.

»Jeg kunne mærke, at hans puls forsvandt«, siger vidnet.

Efter et stykke tid kom først en kvindelig politibetjent og derefter ambulancefolk til for at overtage forsøget på at redde den hårdt sårede mand.

FAKTA

Vidnerne forklarer, at manden med maskinpistolen var ung og sportstrænet. Han bar hue, så de ikke kunne se hans hårfarve. Han havde ikke skæg men skægstubbe.

Helle Thorning-Schmidt: Alt tyder på terror

Københavns Politi ville her til aften ikke lægge sig fast på, at angrebet var terror. Men man efterforsker det som et terrorangreb, og Politiets Efterretningstjeneste siger, at omstændighederne omkring skyderiet peger på, at der er tale om et terrorangreb.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) peger på terror som forklaring på, hvorfor de to gerningsmænd i dag åbnede ild mod kulturhuset Krudttønden.

»Alt tyder på, at skyderiet på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling«, siger statsministeren her til aften.

Vidne: Gerningsmand åbnede døren med en hånd

Stephanie Halberg, arbejder som tjener på Cafe Staffetten, som ligger lige overfor Krudttønden. Hun var på arbejde, da skyderiet skete og oplevede det derfor helt tæt på.

»Han (gerningsmanden, red) skyder på ruden til Krudttønden, og så åbner han døren med den ene hånd og skyder ind med den anden«, siger hun og fortæller, at mange havde deres børn med på legepladsen på den anden side af vejen, overfor Krudttønden.

»Den ene skyder, og den anden står i baggrunden og gør ikke noget. Det så ikke ud til, at han havde et våben«, siger hun og fortsætter:

»Så løber de væk sammen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce