Gerningsmanden, der i går og i nat angiveligt dræbte to personer, kan have været inspireret af angrebet på satiretidskriftet Charlie Hebdo i Paris i sidste måned, før han gennemførte angrebene på henholdsvis Krudttønden på Østerbro og synagogen det indre København omkring 10 timer senere. Det siger Politiets Efterretningstjenestes chef Jens Madsen, der bekræfter, at efterforskerne nu kender identiteten på den formodede gerningsmand, på et pressemøde på Politigården i København. Kilde: politiken.tv / Foto: Thomas Borberg, Klip: Mikkel Stoumann Fosgrau

Terror i København

PET-chef: Attentatmand var kendt af politiet

Politiet kender identiteten på formodet gerningsmand - han kan være inspireret af hændelserne i Paris.

Terror i København

Gerningsmanden, der i går og i nat angiveligt dræbte to personer, kan have været inspireret af angrebet på satiretidskriftet Charlie Hebdo i Paris i sidste måned, før han gennemførte angrebene på henholdsvis Krudttønden på Østerbro og synagogen det indre København omkring 10 timer senere.

Det siger Politiets Efterretningstjenestes chef Jens Madsen, der bekræfter, at efterforskerne nu kender identiteten på den formodede gerningsmand, på et pressemøde på Politigården i København.

»Vi kan endnu ikke sige noget om motivet bag attentaterne, men vi arbejder med, at vedkommende kan være inspireret af hændelserne i Paris«, siger Jens Madsen og fortsætter: »Han kan også have været inspireret af udsendt militant islamistisk propagandamateriale udsendt af ISIL (Islamisk Stat, red.) og andre«.

OVERBLIK

Jens Madsen bekræfter også, at den formodede gerningsmand var kendt af politiet. Men han afviser at komme ind på i hvor høj en grad, han har været decideret overvåget af PET.

Jens Madsen siger på pressemødet, at der ikke er informationer om, at den formodede gerningsmand skulle have været i Syrien, Irak eller andre konflikt-zoner.

»Men det står i centrum for efterforskningen«, oplyser han.

Formodet gerningsmand havde våben på sig

Ifølge Københavns Politis Jørgen Skov fandt politiet pistoler på manden, da han blev skudt og dræbt. Også et langt våben skal han have haft på sig. Der er også fundet maskering, der knytter ham til angrebet på kulturhuset og det debatmøde om ytringsfrihed, der var det første mål.

ØJENVIDNE

Politiet vil endnu ikke afsløre mandens identitet. Det er endnu for tidligt, siger Jørgen Skov, der dog bekræfter, at den formodede gerningsmand stammer fra København.

Overvågningsbilleder førte til afsløring af gerningsmanden

Han kalder gårsdagens og nattens begivenheder for en »ekstrem stor hændelse« og fortæller, at politiet kom på sporet af manden, da man på overvågningskameraer kunne se, at manden foretog et telefonopkald efter attentatet mod Krudttønden.

Politiet kunne også se, at en taxa ankom til det sted, manden befandt sig. Politiet kunne imidlertid ikke se, om manden steg ind i taxaen og kontaktede derfor taxaselskabet, der kunne bekræfte, at der en taxa var blevet bestilt. Derefter kunne politiet etablere kontakt med taxachaufføren.

REKONSTRUKTION

Politiet kender dog endnu ikke mandens præcise færden i timerne efter det første skyderi, og derfor arbejder politiet stadig på at klarlægge mandens færden gennem København.

Det sker ved at indhente overvågningsvideo fra både privatpersoner og virksomheder. Politiet ransager desuden stadig lejligheder rundt om i hovedstaden. Jørgen Skov forventer, at ransagningerne fortsætter dagen igennem.

PET-chef: Angreb kan komme hurtigt og uden varsel

Hændelserne understreger ifølge PET's chef den alvorlige risiko for terror, der findes i Danmark og mod danske mål.

»Det viser, at der kan ske angreb i Danmark med en kort planlægningshorisont«, forklarer han. Ifølge Jens Madsen kan angreb som dem, der er gennemført i København, være kendetegnet ved, at de sker uden at der er nogen forudgående kontakter til kendte terrorkredse. Dermed kan planerne være vanskelige for efterretningstjenesterne at opsnappe, inden gerningsmanden vælger at slå til.

LÆS MERE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden