Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hårdfør. Omar Abdel Hamid El-Hussein var hovednavn ved et boksestævne i 2010, hvor han forsvarede de rød-hvide farver i en kamp mod en svensker. Billede fra plakaten fra stævnet.

Hårdfør. Omar Abdel Hamid El-Hussein var hovednavn ved et boksestævne i 2010, hvor han forsvarede de rød-hvide farver i en kamp mod en svensker. Billede fra plakaten fra stævnet.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning: Intet tyder på, at gerningsmand var en del af en terrorcelle

Statsministeren fastholder, at det jødiske samfund var tilstrækkelig beskyttet lørdag aften.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt tyder på, at den mand, politiet formoder stod bag terrorangrebene ved Krudttønden på Østerbro og den jødiske synagoge i det indre København, handlede på egen hånd.

Det oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Der er tale om en ung mand på 22 år. Han er dansk statsborger og født i Danmark. Han var kendt af politiet for flere kriminelle handlinger - herunder vold af særlig grov karakter. Det var også velkendt, at han havde forbindelser til en kriminel bande i København, men jeg vil gerne understrege, at vi på nuværende tidspunkt ingen beviser har for, at han var del af en celle og at det skulle have ført ham til, hvor han er nu«, siger hun.

Afviser kritik af beskyttelse

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt mandag eftermiddag pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet. Mødet foregik på engelsk af hensyn til det store opbud af udenlandske journalister, der spurgte ind til terrorangrebene i København i weekenden, hvor to civile personer blev dræbt og fem politibetjente såret. - Dette er ikke en konflikt mellem islam og Vesten. Eller mellem muslimer og ikke-muslimer. Dette er en konflikt mellem kerneværdierne i vort samfund og værdierne hos voldelige ekstremister. Kollektivt og forenet vil vi forblive dem, vi er. Som fra et lys i mørket har vi endnu engang set og følt, at vi ikke er alene om denne kamp, lød det fra statsministeren. Dagen igennem har endnu flere borgere lagt blomster ved den jødiske synagoge i indre by, hvor den 37-årige Dan Uzan blev skudt af den formodede 22-årige gerningsmand. Og også ved Krudttønden på Østerbro, hvor den 55-årige filminstruktør Finn Nørregaard blev dræbt af skud, har borgerne lagt buketter. Kilde: Ritzau

Her blev hun foruden deltajer om den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein blandt andet spurgt til kritikken af beskyttelsen af det jødiske samfund, som flere mener, ikke var god nok i forbindelse med attentatet mod synagogen i København.

Thorning afviser kritikken fuldstændig:

»Beskyttelsen af den jødiske synagoge har været styrket siden angrebene i Paris, og som del af standardproduceren, styrkede det danske politi straks efter angrebet lørdag eftemiddag beskyttelsen af synagogen yderligere«, siger statsministeren.

»Jeg vil også understrege, at hvad vi så lørdag og natten til søndag, er tydeligt udtryk for, at vi har det rette sikkerhedsniveau. Det er meget klart, at når vi ser nærmere på de her angreb, så kunne situationen være endt meget værre, hvis ikke vi havde haft det høje sikkerhedsniveau, som vi havde. Jeg er meget ked af tabet af to civile, men det står også klart for mig, at hvis vi ikke havde haft den beskyttelse af de to steder, kunne ulykken have været meget større. Vi var heldige«.

Opfordrer jøder til at blive

Helle Thorning-Schmidt benyttede samtidig lejligheden til endnu engang at slå fast, hvor vigtig en del af det danske samfund, de danske jøder er. Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu opfordrede i går alle jøder til at emigrere til deres »hjem«, Israel. Men det ser Thorning, der i går modtog kondolencer fra netop Netanyahu, ingen grund til:

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu sendte søndag en kondolence til Danmark og de danske jøder efter weekendens voldsomme hændelser, hvor en filminstruktør og en frivillig vagt fra det jødiske samfund i Danmark mistede livet. Netanyahu opfordrede de danske jøder til at vende hjem til Israel, som han kaldte alle jøders hjem. Kilde: Ritzau

»Det jødiske samfund har været i dette land i århundreder. Det hører til i Danmark. Det er en del af det danske samfund, og vi ville ikke være de samme uden det jødiske samfund i Danmark. Alle kan gøre, hvad de vil, men det er mit budskab til det jødiske samfund«, siger hun.

Statsministeren deltager ligesom tusindvis af andre i aftenens store mindehøjtidlighed i Fælledparken i København i aften.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden