Foto: DRESLING JENS
Terror i København

Jøder føler sig truet i hele Europa

Antisemitismen vokser overalt i Europa, advarer jødiske organisationer. Stadig flere franske jøder forlader landet, mens de danske vælger at blive.

Terror i København

De franske jøder vågnede i går op til endnu et chok med nyheden om, at den jødiske kirkegård i byen Saar-Louis på grænsen mellem Frankrig og Tyskland blev raseret og udsat for hærværk søndag aften.

»Ikke én sten står oprejst; alt er ødelagt«, siger en af de ansvarlige for kirkegården efter hærværket, som har udløst voldsomme reaktioner i Frankrig. I går indrømmede flere unge at stå bag.

»Det bliver værre og værre«, siger Roger Cukierman, formand for Crif, sammenslutningen af jødiske organisationer i Frankrig, og stemningen er trykket efter hærværket, mordene på jødiske gidsler for godt en måned siden i Paris og mordet ved synagogen i København lørdag.

Rabbiner: det er et mønster

Jøder i andre lande reagerer også.

»Vi taler ikke om én isoleret handling. Der er et mønster«, siger rabbiner Barry Marcus fra den centrale synagoge i London, og ifølge rabbiner Menachem Margolin fra European Jewish Association gør lederne i EU ikke tilstrækkeligt for at sikre de jødiske institutioner døgnet rundt.

Europarådet advarer også. I dag offentliggør institutionen en rapport om overtrædelse af menneskerettigheder i Frankrig, og her figurerer den hastigt tiltagende antisemitisme på en fremtrædende plads.

En midaldrende jødisk mand i byen Sarcelles uden for Paris, der huser en stor jødisk befolkningsgruppe, betegner over for Politiken situationen som dramatisk.

»Vi er franskmænd, men vi føler os ikke længere velkomne her. Hvordan tror I, det er, når vi skal aflevere vores børn i jødiske skoler, der er bevogtet af soldater, eller når vores børn bliver hånet af andre i en offentlig fransk skole?«.

Fordobling på et år

I Frankrig er antallet af jøder, som udvandrer til Israel eller USA, fordoblet mellem 2013 og 2014.

De fleste henviser til trusler fra især unge yderligtgående muslimer.

Antallet af antisemitiske hadforbrydelser i Frankrig er steget med 101 procent mellem 2013 til 2014 til i alt 851 anmeldte sager. Hertil kommer alt det, som ikke er registreret.

Situationen er anderledes i Danmark, hvor antallet af hadforbrydelser er på et lavt niveau, mener Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Helt grundlæggende er vores holdning, at vi er danske statsborgere

»Vi taler om trusler på de sociale medier, lidt hærværk, lidt råb på gaden og i de allergroveste tilfælde nogle, der blev spyttet på, eller hvor nogen forsøgte at rive deres davidsstjerne af«, siger han.

I weekenden opfordrede den israelske regeringschef, Benjamin Netanyahu, som i disse dage fører valgkamp, jøder over hele verden til at udvandre til Israel.

»Denne bølge af angreb vil fortsætte. Naturligvis har jøder krav på beskyttelse i hvert land, men vi siger til jøderne, til vores brødre og vores søstre: Israel er jeres hjem. Vi forbereder os på at modtage en massiv indvandring fra Europa«.

Danske jøder bliver

Men Dan Rosenberg Asmussen vurderer ikke, at Benjamin Netanyahus opfordring vinder større gehør i Danmark.

»Helt grundlæggende er vores holdning, at vi er danske statsborgere, men åbenbart, fordi vi er jøder – vi har selv svært ved at forklare det – har vi et særligt sikkerhedsbehov«, siger han:

»Det er det, vi beder de danske myndigheder om at tage alvorligt. Og gør de det, kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skulle vælge at blive boende i Danmark«.

Efter begivenhederne i Paris og angrebet på det jødiske museum i Bruxelles har de danske jøder ifølge Dan Rosenberg Asmussen bedt politiet om at genoverveje sikkerhedsberedskabet omkring de jødiske institutioner, og nu er situationen skiftet igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min tanke er, at det med weekendens hændelser må være nemt at konkludere, at trusselsniveauet er reelt. Også i Danmark«, siger han.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) kommenterede den israelske regeringschefs udspil på et pressemøde i går. Hun henviste til en samtale med Benjamin Netanyahu:

»Vi talte ikke om hans appel til jøderne. Jøderne hører til her og er en del af det danske samfund. Det er mit budskab til det jødiske samfund«.

Den 25-årige Samuel siger stort set det samme som Dan Rosenberg Asmussen over en kop kaffe på en bar i Sarcelles.

»Jeg har mit liv her i Frankrig, og ingen skal jage mig væk. Vi jøder skal ikke endnu en gang være et folk på flugt, men jeg forstår alle dem, som har fået nok«.

Konflikten i Mellemøsten

I efteråret 2012 blev et jødisk supermarked i Sarcelles angrebet med granater, og det kom til voldsomme sammenstød mellem jøder, politi og unge muslimer, da Israel sidste sommer bombarderede Gaza som svar på palæstinensiske raketangreb mod mål i Israel.

»I dag finder krigene i Mellemøsten deres forlængelse i Frankrig og i Europa«, lyder vurderingen fra den franske senator og religionsforsker Esther Benbassa, og der er en klar sammenhæng mellem antisemitiske – og antimuslimske – forbrydelser og spændingerne i Mellemøsten.

Ifølge forskeren Cecilie Stokholm Banke fra DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, eksisterer den klassiske antisemitisme, som var på retur, fortsat.

»Men inden for de sidste ti år er antisemitisme for alvor kommet tilbage på den europæiske dagsorden, fordi forskere mente at kunne se en ny sammenhæng mellem antisemitisme, indvandrere med muslimsk og arabisk baggrund og så Mellemøstkonflikten. Det var det, der dengang bragte antisemitisme på dagsordenen igen«.

Spørgsmålet er så, om der er tale om antisemitisme. »Der ligger en diskussionher,der handler om, hvorvidtdemonstrationer med slagord som ’Jews are pigs’erudtryk forantisemitisme, altså racisme, eller det er en reaktion på denisraelskepolitik, og der kan det være meget svært atadskille de to ting«, vurderer Cecilie Stokholm Banke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jøder bliver myrdet

Ude i Sarcelles og i de jødiske butikker i Marais-kvarteret i Paris kan stort set alle berette om overfald, hånlige tilråb og trusler. Muslimer kan gøre det samme, for antallet af hærværk mod moskeer er også stigende.

»Det er uacceptabelt og tragisk. Men tilbage står, at det er os, der bliver skudt på; det er os, der bliver myrdet«, siger Samuel i Sarcelles få hundrede meter fra den ene af byens to moskeer, der er bevogtet af soldater.

I Toulouse i Sydfrankrig, hvor terroristen Mohammed Merah i 2012 myrdede tre børn og en lærer på en jødisk skole, er byens jødiske befolkning halveret i de seneste 20 år, og tendensen tager hastigt til, siger en repræsentant for den jødiske befolkningsgruppe i byen.

Sidste år blev der indgået to jødiske ægteskaber i byen, og ingen jøder flytter dertil. »Med den rytme vil vi være 2.000 tilbage om 10 år«, siger den jødiske repræsentant til avisen Le Dépêche du Midi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce