Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Plan. Regeringen har afsat 970 millioner kroner til primært at styrke politiet, PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Plan. Regeringen har afsat 970 millioner kroner til primært at styrke politiet, PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Terrorpakke giver ingen garanti mod en ny Omar

Et udvalg skal se på dansk terrorbekæmpelse, men regeringen afventer ikke udvalgets anbefalinger: I den nye terrorpakke er der afsat næsten en milliard kr. til antiterror.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det mest opsigtsvækkende ved regeringens nye terrorpakke er beløbet: Næsten en milliard kroner skal de kommende fire år bruges på terrorbekæmpelsen. Det er en ekstrabevilling til området uden sidestykke.

Men selv om København i weekenden blev ramt af et terrorangreb, er det svært at se begrundelsen for, at terrorpakken kommer netop nu.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde ved præsentationen, at de nye tiltag også skal ses i lyset af terrorangrebet i Paris og et stigende antal danske fremmedkrigere.

PET udtalte dog både efter terrorangrebet i Paris og angrebet i København, at angrebene ikke ændrede på det i forvejen »alvorlige« trusselsniveau mod Danmark.

Venter ikke på anbefalinger

Efterretningstjenester er dog som bundløse kar; de kan altid bruge flere penge, og selv om truslen mod Danmark ikke er ny, er der ingen tvivl om, at den er alvorlig, og at weekendens angreb har vist, at det kan gå galt. Man kan altid øge sikkerheden.

Det har regeringen valgt at gøre ved at afsætte 970 millioner kroner til primært at styrke politiet, PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der reelt fungerer som Danmarks spiontjeneste uden for landets grænser.

Regeringen nedsatte samtidig et udvalg, som blev lovet i regeringsgrundlaget fra 2011, og som skal vurdere den samlede terrorbekæmpelse i Danmark. Men regeringen venter ikke på udvalgets anbefalinger. Pakken indeholder 12 tiltag.

En del af dem handler om at styrke FE, som får tilført 415 millioner kroner.

Pengene skal bruges til at styrke FE’s mulighed for at indhente og analysere oplysninger om terrorplanlægning i udlandet. Det skal blandt andet ske gennem investeringer i ny teknologi til at bryde krypteringer. Det giver god mening, for terrorister bruger i højere grad kryptering, når de kommunikerer, og det kan i værste fald forhindre, at man bliver opmærksom på akutte trusler.

Overvågning uden retskendelse

Mere kontroversielt er det, at regeringen vil give FE lov til at overvåge danskere i udlandet. I dag er det PET, som overvåger danske borgere, og hvis PET er interesseret i en dansker i udlandet, beder tjenesten FE om at indhente oplysninger.

PET skal have en retskendelse, men det krav vil regeringen ikke stille til FE, som i fremtiden vil kunne overvåge danskere i udlandet uden at spørge om lov først. I terrorpakken fremgår det, at FE blot skal »orientere« et tilsyn.

Det er et grundlæggende nybrud i dansk ret, og forslaget møder i dagens avis massiv kritik fra førende jurister som Jørn Vestergaard og Eva Smith.

Det kontroversielle forslag er rettet mod truslen fra de personer, som drager i krig i Syrien og Irak. En stor del af dem er allerede vendt hjem til Danmark, og PET og det almindelige politi får de næste fire år tilført næsten en halv milliard kr. til bl.a. at holde styr på hjemvendte krigere.

Desuden går 200 millioner kroner til beredskab og overvågning, som skal sikre os mod angreb som det, der i weekenden ramte København. Ifølge PET er der »nogle hundrede« militante islamister i Danmark, og de nye midler vil give PET mulighed for at holde øje med flere af dem.

Hvad med de forebyggende tiltag?

Det kræver dog op mod 30 årsværk at overvåge en mistænkt 24 timer i døgnet. Derfor bliver PET heller ikke fremover i stand til at overvåge alle potentielle terrorister.

Selv i lande, som bruger langt flere penge på overvågning og sikkerhed end Danmark, slipper terrorister gennem sikkerhedsnettet. Den nye terrorpakke er ingen garanti for, at vi ikke vil komme til at opleve en ny Omar el-Hussein.

Derfor vil der også være forskere og socialmedarbejdere, som undrer sig over fraværet af forebyggende tiltag, som kan forhindre, at folk som el-Hussein overhovedet ender som terrorister.

Et initiativ handler om at forebygge radikalisering i fængslerne, og regeringen fremhæver, at det ikke er mere end nogle uger siden, at der blev vedtaget en ny landsstrategi mod radikalisering.

Den milliard, som er sat af i terrorpakken, skal dog primært bruges på politi og efterretningsarbejde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden