Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FRANDSEN FINN
Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dommerformand undrer sig over regeringens terrorforslag

Dommerformand forstår ikke regeringens ønske om aflytning unden retskendelse.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En række af landets juridiske professorer har rettet en hård kritik af regeringen planer om at lade Forsvarets Efterretningstjeneste aflytte danskere i udlandet uden retskendelse fra en dommer.

Men også hos dommerne selv vækker regeringens planer forundring.

»Det er en fundamental retsgaranti, at der har været en dommer inde over indgreb i meddelelseshemmeligheden«, siger formand for Den Danske Dommerforening Mikael Sjöberg, der fortsætter:

»Det er et vidtgående skridt, og vi savner en begrundelse for, hvorfor vi ikke kan bruge de nuværende regler. Jeg kan ikke se noget i de nuværende regler, som skulle være til hinder for at opretholde et ganske fornuftigt retssikkerhedsmæssigt princip«.

Vækker bekymring

Også hos forskellige partier har forslaget vakt bekymring. Både hos Liberal Alliance og Enhedslisten, mens også stemmer i Radikale venstres bagland er kritiske.

Folketingskandidat og medlem af hovedbestyrelsen for Radikale Venstre Pernille Boye Koch synes heller ikke om forslaget fra sit parti.

»Det overrasker mig ikke nødvendigvis, men det ærgrer mig rigtig, rigtig meget, for jeg synes ikke, det flugter med de værdier, som Radikale Venstre står på, og som jeg synes, vi skal stå på - også i en så presset situation, som vi har nu efter terrorangrebet«, siger Pernille Boye Koch, der også er jurist og lektor i offentlig ret på RUC.

LÆS ARTIKEL

»Jeg synes, det er så grundliggende værdier, at det må og skal vi ikke gå på kompromis med«, tilføjer hun.

Lokalformand for partiet i Roskilde Kim Elmose er enig:

»Jeg mener, det er et grundliggende vilkår i et retssamfund, at der har været en dommer inde over, inden der foretages en aflytning af personer« siger han.

Stampe: Alle overvågninger skal indberettes

Ifølge den radikale forsvarsordfører, Zenia Stampe, er det i forhold til de såkaldte Syrienkrigere »rigtig svært at løfte bevisbyrden i forhold til, at de er i færd med eller planlægger en kriminel handling, og det er det, der gør, at det er svært - så godt som umuligt - at få en retskendelse på dem«.

Er du tryg ved, at det så bare ligger i FE-chefens hænder at vurdere, om det er ret og rimeligt i de enkelte tilfælde at foretage en aflytning?

»I mangel af bedre, ja. Men det, vi så prøver at gøre for alligevel at skabe en form for sikkerhed, det er, at det er FE-chefen der skal godkende det og ikke en eller anden tilfældig FE-medarbejder, der kan beslutte det. Og så skal alle overvågninger indberettes til tilsynet (for efterretningstjenesterne, red.)«, siger hun.

En af de eksperter, der har kritiseret regeringens forslag, er juraprofessor Eva Smith, der i Politiken i dag siger:

»Hvis man som politiker mener, at en efterretningschef kan være lige så god en garant for retssikkerheden som en dommer, så har vi begyndelsen til en politistat«.

Zenia Stampe, gør sådan en udtalelse ikke ondt på en radikal?

»Jo, og det er jo fuldstændig rigtigt, at jeg ville da også til hver en tid foretrække, at det var en dommerkendelse. Men vi må bare konstatere, at det system, vi har haft indtil videre, har gjort, at det var så godt som umuligt at få en retskendelse, der gør det muligt at overvåge de her Syrienkrigere«, siger Zenia Stampe.

Mikael Sjöberg fra dommerforeningen tilføjer, at de nuværende regler allerede tager højde for, at det skal kunne gå stærkt med en aflytning, og han mener ikke, at det redder retssikkerheden, at aflytninger uden dommerkendelse vil skulle indberettes til det tilsyn, der er med efterretningstjenesterne.

»I hastetilfælde er der allerede efter de nuværende regler mulighed for efterfølgende at få en dommer til at godkende indgreb. Og jeg mener, der er en væsentlig forskel på, at man efterfølgende får en dommer til at godkende et indgreb til at man indberetter det til et udvalg«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden