Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Yahya Hassan var i dag mødt op til fredsringen ved synagogen i København. Kilde: Tommy P. Nielsen

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»En muslim kan sagtens have sympati for en jøde«

Jøder, muslimer og kristne stod hånd i hånd om synagoge i København for at sende signal om tryghed.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»I skal sprede jer lidt ud, hvis vi skal nå hele vejen rundt om«, bliver der råbt fra en af de fremmødte.

For få uger siden var det et blomsterhav, der mødte en, når man drejede rundt om hjørnet ved Krystalgade i København, men i dag er blomsterne byttet ud med mennesker, der står hånd i hånd for at danne en fredsring rundt om den boligblok, der huser Københavns synagoge.

»Vil du ikke have en badge«, spørger en af arrangørerne bag og uddeler en lille blå badge, hvorpå der står: »Nej til had og frygt«, og på fortovet står en ung mand med en kalot på hovedet og taler med en af de mange fremmødte muslimer, mens de kan se, hvordan fredsringen sekund for sekund bliver længere.

Fredsringen er foranlediget af det terrorangreb, som ramte København 14. februar i år, hvor to personer blev dræbt heriblandt jøden Dan Uzan, som blev skudt og dræbt foran synagogen i Krystalgade. Det har fået en række muslimer til at gå sammen om arrangementet, hvor man forinden havde håbet, at 600 mennesker ville møde op, så man kan nå hele vejen rundt om den boligblok, som ligger rundt om synagogen.

Og en af dem, der er mødt op for at vise sin sympati, er den kontroversielle digter Yahya Hassen

»Vi er her i dag for at vise, at uanset man har jødisk eller muslimsk baggrund, så er der ikke nogen almindelige mennesker, der støtter op om det, der skete i København. Så vi er her for at vise et godt billede af den almindelige muslim og alle de andre almindelige mennesker her, som er blevet fanget i en dagsorden, som de ikke selv kan relatere til«, fortæller digteren og fortsætter:

»Vi skal vise, at vi ønsker at støtte og beskytte hinanden i det her samfund, som vi alle er en del af«, siger han og tager kort tid efter opstilling i fredsringen foran hovedindgangen til synagogen.

Lyden af klapsalver

Det strømmer til med flere mennesker, der alle stiller sig ind i fredsringen. Antallet af fremmødte er efterhånden tættere på 1.000 end på de 600, som arrangørerne havde håbet på.

Politiet er også mødt talstærkt og står langs fortovet. Nogen med maskingeværer, andre med hvide roser, som de har modtaget af de mange mennesker, der har lagt vejen forbi Krystalgade i dagens anledning. Hele tiden kan politiets helikopter høres. Den flyver rundt oppe under de grå skyer og observerer enhver bevægelse blandt menneskemylderet hernede i Københavns gader.

Men det markante politiopbud lader ikke til at påvirke de mange mennesker, der i dag forsøger at sende et vigtigt signal til omverdenen. En af er den 39-årige jurist Asia Khan, der har taget opstilling i den næste fuldendte fredsring

»Det var en trist begivenhed, der ramte København, og derfor er jeg her også for at markere, at det ikke er det, som Danmark står for, og vi vil ikke tolerere den had. Der er plads til alle uanset politisk, religiøs eller kulturel oprindelse, og sådan skal det fortsætte med at være. Vi skal leve i fred, harmoni og kærlighed til menneskeheden og hinanden«, siger Asia Khan.

Pludselig høres der klapsalver. De to ender har nået hinanden, og ringen er nu fuldendt. Som et symbol på at fordomme og had skal konfronteres, står de tæt på 1000 fremmødte nu hånd i hånd uden på nogen måde at skele til hinandens baggrund.

Sympati for de efterladte

Selv om fredsringen nu går hele vejen rundt om boligblokken, så bliver folk stående. Der bliver talt, grint og krammet, mens faderen til den dræbte Dan Uzan går hele vejen rundt og giver samtlige i fredsringen hånden og takker for deres tilstedeværelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og netop tilstedeværelsen af så mange forskellige kulturer og nationaliteter, der står hånd i hånd, er befriende, synes 26-årige Haffed Amin Saidane.

»Jeg er her for at vise min sympati for de efterladte oven på den forfærdelige hændelse. Jeg er her om person og ikke på grund af min egen religiøse tilhørsforhold, men mere for at vise, at vi allesammen er en del af det her og er nødt til at se hinanden i øjnene og vise, at jeg med mit arabiske udseende godt kan stå ved siden af en med jødisk udseende«, siger han og fortsætter:

»Når jeg kigger på de medmennesker, jeg har stået med, så har jeg en jøde i min ene hånd, og det er befriende, at vi alle kan stå her. Folk skal vide, at en muslim sagtens kan have sympati for en jøde, der dør uretfærdigt. Det er noget, der er så basalt i vores hjerter, at vi kan vise sympati for hinanden«, siger han.

Tæt på ham står 36-årige Jahanier Haider, der ligeledes ønsker at sende et signal om, at ingen almindelige mennesker bakker op om de hændelser, der skete i København den 14. februar.

»Det, der er sket, det har fyldt meget i mit hoved, og man bliver vred inderst inde. Det repræsenterer ikke mig, og det er ikke del af mig. Jeg deltager, fordi jeg er dansk muslim og en del af det her samtund, og så synes jeg, at det er smukt at fortælle jøderne, at der er plads til dem, os og til alle uanset religion, etnicitet eller hudfarve«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden