Foto: MORTEN FOGDE
Terror i København

Rekonstruktion: Det ved vi nu om terrorangrebet på synagogen i København

Nye oplysninger fra overvågningsbånd løfter sløret for nedskydning af jødisk vagt i Krystalgade.

Terror i København

Hvad skete der egentlig den nat i februar, hvor Omar Abdel Hamid el-Hussein skød og dræbte en vagtmand og sårede to politibetjente ved den jødiske synagoge i Krystalgade? Det ved vi nu mere om, da Rigspolitiet har afleveret den samlede evaluering af politiets indsats ved terrorangrebene 14. og 15. februar.

Lørdag 14. februar:

Klokken 15.33 affyrer den 22-årig dansk-palæstinenser Omar Abdel Hamid el-Hussein det første skud ved debatmødet ’Kunst, blasfemi og ytringsfrihed’, arrangeret af Lars Vilks Komiteen, på Krudttønden på Østerbro. Skuddet dræber den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard, der er deltager i debatmødet. Umiddelbart efter begynder Omar Abdel Hamid el-Hussein at skyde med en maskinpistol ind gennem glasdøren til caféen, hvorefter han flygter til fods.

Klokken 17.24 kontakter Det Jødiske Samfund telefonisk sin kontakt i PET, hvor man henleder opmærksomheden på et konfirmationsarrangement klokken 19.00 ved synagogen i Krystalgade i det indre København. Klokken 18.42 kontakter PET Københavns Politi og anbefaler, at der bliver udstationeret fast bevogtning på stedet hurtigst muligt.

Klokken 19.22 bliver der etableret fast politibevogtning ved synagogen. Også en frivillig jødisk vagt, 37-årige Dan Uzan, bliver posteret ved indgangen til synagogen. Der er dog ingen afspærringer, og folk kan frit gå gennem gaden, som på en hvilket som helst anden lørdag aften.

Selve synagogen er lukket, men i et menighedshus, der ligger bag synagogen, afholder en familie Bat Mitzvah, som er den jødiske konfirmation for piger. Omkring 80 mennesker er forsamlet ved en 12-årig piges konfirmation, og Dan Uzan skal kontrollere, at kun inviterede får adgang ind gennem den sikrede adgangssluse.

Københavns Politi har over en længere periode ført tilsyn med synagogen på niveau 5 (højeste niveau) på anbefaling fra PET. I tidsrummet fra cirka klokken 19.00 og frem bliver der, ud over den faste bevogtning, udført et tæt tilsyn ved synagogen.

Grunden, som synagogen er beliggende på, er cirka 50 meter lang og vender ud mod Krystalgade. Langs hele grunden er der et cirka 3 meter højt gitterhegn.

Både Dan Uzan og de to udstationerede betjente, som er iført skudsikre veste og bevæbnet med MP 5-maskinpistoler, står ude på gaden, foran hegnet til synagogen.

Porten til synagogen fra Krystalgade er en gitterport og er udformet som en sluse med to porte, som man skal passere for at komme ind på grunden. Portene i slusen skal passeres enkeltvis, således at den ene skal lukke, førend den anden åbner.

Den første patrulje på stedet, i Rigspolitiets redegørelse angivet som Patrulje T12 (2 polititjenestemænd), udfører aftenen igennem fast bevogtning på fortovet umiddelbart til venstre for gangslusen til synagogen.

Opgaven var, ifølge redegørelsen, at være synlig tryghedsskabende tilstedeværelse samt at sikre, at uvedkommende ikke trængte ind i synagogen.

Søndag 15. februar:

Kort før gerningsmandens ankomst, klokken 00.35, bliver de to betjente i Patrulje T12 afløst af en anden patrulje (Patrulje T6, ligeledes bestående af 2 polititjenestemænd).

Ifølge Rigspolitiets redegørelse viser overvågningsbåndene i Krystalgade følgende:

Klokken 00.40 kommer Omar Abdel Hamid el-Hussein til syne fra Peder Hvidtfeldts Stræde og går til højre ad Krystalgade i retning mod synagogen. Han går ud og stiller sig på vejen. Omar Abdel Hamid el-Hussein trækker ind på fortovet og går helt hen til facaden af bygningen på den nordlige side af Krystalgade. En patruljebil observerer gerningsmanden, som de vurderer som beruset, idet han gik usikkert og let slingrende. Han tager fat i et vejskilt på hjørnet af Krystalgade og Peder Hvidtfeldts Stræde og bøjer sig forover med ansigtet i retning mod Peder Hvidtfeldts Stræde. Det virker som om, at han skal kaste op.

Omar Abdel Hamid el-Hussein går efter to personer, der netop har passeret ham, i retning mod synagogen. Patruljebilen forsvinder ud af videoovervågningen. Vagten Dan Uzan ses midt i slusen og går ud på Krystalgade.

Klokken 00:41 har de to gående personer, som går foran Omar Abdel Hamid el-Hussein, passeret de to politibetjente, der står på fortovet til venstre for slusen ind mod synagogen. Begge betjente har deres maskinpistoler foran sig, hængende løst i bæreremmen. En anden civil vagt end Dan Uzan går ind i slusen til synagogens grund.

Omar Abdel Hamid el-Hussein går nu direkte over mod Dan Uzan ved portåbningen ind til synagogen. Gerningsmanden er iført en hættetrøje med hætten oppe og muligvis en kasket. Han bærer en lille taske, som hænger skråt over venstre skulder og ned i højre side. Da han er omkring én meter fra Dan Uzan, løfter han armen, og der ses lysglimt på videoovervågningen, som formodes at stamme fra et skud. Dan Uzan falder om på jorden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gerningsmanden peger derefter med armen mod de to bevogtende betjente, som står nogle meter fra ham. Der ses lysglimt, og de to betjente falder begge bagover eller løber nogle skridt tilbage og lander på fortovet. Begge betjente bliver ramt. Den ene i armen og den anden i foden.

Der ses yderligere to lysglimt fra gerningsmanden, der stadig peger på betjentene. Gerningsmanden afgiver i alt seks skud med to forskellige pistoler, henholdsvis kaliber 7,65 og 9 millimeter. Gerningsmanden har en pistol i hver hånd.

Videooptagelsen viser videre, at magasinet bliver slået ud af den ene politimands maskinpistol, da han rammer fortovet. Den ene politimand afgiver et skud, der dog ikke rammer gerningsmanden. Den anden politimand afgiver ingen skud.

Umiddelbart efter vender Omar Abdel Hamid el-Hussein sig og løber mod øst ad Krystalgade. Han drejer mod nord ad Peder Hvidtfeldts Stræde og forsvinder. Ifølge Politikens kilder flygter gerningsmanden blandt andet via Gyldenløvesgade og Turesensgade mod Mjølnerparken.

Den ene af betjentene har rejst sig og løber nogle få skridt mod Fiolstræde, vender sig, tager fatning om sit våben og løber efter gerningsmanden. Den anden vagt, som befandt sig inde i slusen under skyderiet, ligger ned, men bevæger sig. Begge betjente, der altså er ramt af skud, går over til Dan Uzan, som ligger skuddræbt på jorden.

En lang række andre patruljer er på dette tidspunkt i nærheden. Rigspolitiets redegørelse viser, at Patrulje T12 (2 polititjenestemænd), som altså kort forinden var blevet afløst af Patrulje T6, befinder sig længere nede i Krystalgade ved Fiolstræde under skududvekslingen. En anden patrulje, Patrulje T2 (2 polititjenestemænd), befinder sig på tidspunktet for skyderiet på hjørnet af Nørregade og Nørre Voldgade.

Derudover er yderligere to tryghedsskabende patruljer i området på gerningstidspunktet. Den ene (T1) befinder sig ved Nørreport Station. Den anden (T5) befinder sig ved Rådhuspladsen ved Frederiksberggade.

I alt befinder 16 såkaldte reaktionspatruljer på 2 betjente sig i hele området, da skyderiet ved synagogen sker. Samt 4 reaktionspatruljer på 3 betjente, heraf 2 fra Københavns Vestegns Politi.

Straks efter angrebet evakuerer politiet Nørreport Station. Et større område i det indre København bliver afspærret. Borgere advares mod at gå ud af deres lejligheder. Svært bevæbnede betjente, helikoptere og hundepatruljer bliver sat ind.

I de næste timer foregår en omfattende menneskejagt på gerningsmanden i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cirka klokken 04.50 observeres Omar Abdel Hamid el-Hussein i nærheden af Nørrebro Station, få hundrede meter fra Mjølnerparken. To betjente, der kører i en mørk varevognslignende bil, følger efter gerningsmanden.

Ud for Svanevej 1 råber de ham an. Han trækker to pistoler og skyder straks fra hoften mod betjentene. Våbnene viser sig senere at være identiske med de to pistoler, han har brugt ved attentatet mod den jødiske synagoge i Krystalgade. Han når at affyre to skud, hvoraf det ene rammer ratstammen i politiets køretøj. De to betjente besvarer ilden med henholdsvis et automatvåben og et håndvåben. De affyrer omkring 30 skud mod manden. Et eller flere af skuddene dræber Omar Abdel Hamid el-Hussein.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce