Ny megafon-undersøgelse viser, at 58 % af danskerne mener, at det er sandsynligt, at Danmark bliver ramt af et terrorangreb inden for et år. Politiken har spurgt folk på Nørreport, om det er noget, de tænker over i hverdagen. Kilde: politiken.tv / foto, klip og tekst: Jakob Kyed Jakobsen

Terror i København

»Det nytter jo ikke noget at gå rundt og være bange«

Vi er ikke bange, siger folk på Nørreport Station.

Terror i København

For et lille år siden, 15. februar 2015 efter midnat, blev Nørreport Station afspærret. Kort forinden havde attentatmanden Omar Abdel Hamid el-Hussein skudt og dræbt vagten Dan Uzan foran indgangen til synagogen i Krystalgade. En massiv politiindsats blev sat i gang for at finde attentatmanden, og folk, der tilfældigt var i byen den aften, flygtede i panik fra stationen. Svært bevæbnede politimænd patruljerede pludselig på hovedstadens mest travle metrostation.

I går, fredag kort efter frokost, var Nørreport Station som vanligt et mylder af rejsende. Der var trængsel på rulletrapperne, trafikken gled.

En ny Megafon-undersøgelse viser, at 58 procent af befolkningen anser det for at være ’sandsynligt’ eller ’meget sandsynligt’, at Danmark bliver ramt af et terrorangreb inden for et år.

Men truslen om terror har ikke fået de rejsende, Politiken møder på stationen i København, til at ændre adfærd.

»Jeg tænker ikke så meget over terrortruslen. Hvis det sker, så sker det, så jeg prøver at lade være med at tænke over det. Jeg føler mig ikke utryg, heller ikke her på Nørreport, selv om der er mange mennesker«, siger Christina Højtoft, 22 år.

Har attentaterne for snart et år siden i København påvirket den måde, du færdes på?

Foto: FRANDSEN FINN

»Jeg var faktisk i nærheden af, hvor det skete herinde den dag, og da tænkte man da meget over, om der kunne ske noget mere. Der var meget snak om terror dengang, så jeg forstår godt, hvis folk frygter det. Men det påvirker mig ikke. De overfald, der har været i Tyskland og i Sønderjylland, det påvirker mig mere og gør mig mere utryg«, siger Christina Højtoft.

Siden sidste års terroranslag mod Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade har verden oplevet adskillige terrorangreb. 130 mennesker mistede livet ved angrebene i Paris i november, hvor en serie eksplosioner og skudangreb ramte den franske hovedstad. Folk blev skudt på fortovscafeer, på spillestedet Bataclan, på restauranter i hjertet af Paris.

Jeg rejser hele tiden med offentlige transportmidler uden at tænke over, at det skulle være farligt

I januar i år, blev 10 tyske turister dræbt, da en selvmordsbomber udløste sit bombebælte på Sultanahmet-pladsen i centrum af Istanbul.

Terroristerne lever af frygten

Men på Nørreport nægter folk at lade sig kue af terrortruslen. Også selv om Nørreport Station igen og igen bliver nævnt som et åbenlyst mål for et terrorangreb.

»Terror kan ske over det hele, også i Danmark. Men jeg synes ikke, man skal gå og bekymre sig over det hele tiden. Hvis man gør det, så giver man terroristerne, hvad de vil have. Frygten er jo det, terroristerne lever af«, siger 19-årige Kasper Ellegaard Jensen.

LÆS ARTIKEL

Har attentaterne på Krudttønden og i Krystalgade påvirket den måde, du færdes på i byen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej. Jeg rejser for eksempel hele tiden med offentlige transportmidler uden at tænke over, at det skulle være farligt. Det eneste, der påvirker mig, er, at jeg ofte ser politimænd gå rundt med geværer. Det, at der så tydeligt er bevæbnet politi på gaderne, gør, at man lige tænker en ekstra gang over, at der også kan ske et terrorangreb her«, siger Kasper Ellegaard Jensen.

Foto: FRANDSEN FINN

Netop på Nørreport Station udbrød der ellers terror-panik over to dage i november sidste år. I en besked der fredag aften 20. november blev sendt rundt på blandt andet Facebook, stod der, at en medarbejder i Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde sagt, at der formodentlig ville ske et terrorangreb på Nørreport.

Få timer senere blev stationen afspærret, og kampklædte politibetjente dukkede op, da vidner fortalte, at de havde observerede tre maskerede mænd komme løbende med en sportstaske. Det viste sig senere at være falsk alarm.

I går var de folk, Politiken mødte, dog ikke påvirkede af, at den travle S-togstation potentielt kan være et terrormål.

»Det er da klart, at man indimellem lige tænker over, om man står på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Selvfølgelig kan der ske et terrorangreb i Danmark, men det nytter jo ikke noget at gå rundt og være bange hele tiden«, siger 55-årige Birgitte Ravnsnæs.

En ny Megafon-måling viser, at over 50 procent af danskerne anser det for sandsynligt, at der sker et terrorangreb i Danmark inden for et år. Hvad er din reaktion på det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Finn Frandsen

»Jeg er ikke overrasket over, at flere frygter, at der kommer et terrorangreb. Selv om vi danskere jo ellers er ret happy go lucky, så er der da en usikkerhed og en frygt. Jeg vil bare ikke tillade, at det her skal påvirke mit liv og min hverdag«, siger hun.

Har attentaterne i København påvirket den måde, du færdes på i byen?

»Vi bliver i hvert fald hele tiden bombarderet med al den frygt i medierne. Så det påvirker os nok, ja. For nylig gik jeg en tur gennem Kongens Have, kort efter at der havde været tumult på en gade i nærheden. Så kom der en sortklædt mand gående med ansigtsmaske og Security skrevet på ryggen. Først tænkte jeg ikke over det, men bagefter slog det mig, at vi nok er lidt godtroende nogle gange i Danmark«, siger Birgitte Ravnsnæs.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce