Fængslet. Fire personer er tiltalt for medvirken til Omar el-Husseins drab på Dan Uzan og drabsforsøg på flere betjente. De har siddet fængslet siden februar sidste år. I den kommende uge kommer sagen for Københavns byret. (arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

Fængslet. Fire personer er tiltalt for medvirken til Omar el-Husseins drab på Dan Uzan og drabsforsøg på flere betjente. De har siddet fængslet siden februar sidste år. I den kommende uge kommer sagen for Københavns byret. (arkivfoto)

Terror i København

Sådan smugles mobiler ind i fængslerne: Skjules i bøger, sko og kropsåbninger

Redegørelse om de fængslede i terrorsagen viser, at der de seneste tre år er afsløret flere end 5.000 ulovlige mobiler i danske arresthuse og fængsler.

Terror i København

De fem personer fra terrorsagen i København har haft adgang til mindst 12 mobiltelefoner, mens de har siddet bag tremmer. Muligvis flere, som myndighederne ikke kender til. På den baggrund bebudede justitsminister Søren Pind (V) i går 21 initiativer, der skal løse problemet, ligesom han rettede en hård kritik mod kriminalforsorgen.

For det første skal det forhindres, at der overhovedet kommer mobiler ind i fængslerne. For det andet skal personalet være bedre til at finde telefonerne, og for det tredje skal straffene skærpes.

Samtidig med at Pind fremlagde sine forslag, offentliggjorde han også den 42 sider lange redegørelse, som kriminalforsorgen, Københavns Politi, PET og Rigsadvokaten har skrevet. Den handler om, hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre, at de fængslede i sagen om Omar El-Husseins angreb på Krudttønden og Synanogen havde adgang til mobiltelefoner og dermed - i hvert fald i teorien - kunne komme i kontakt med hinanden og for eksempel samstemme deres forklaringer om hændelserne den februardag sidste år.

Tiltalt for medvirken til drab og drabsforsøg

Én af de pågældende personer er hverken sigtet eller fængslet længere. De fire øvrige er fortsat fængslet og tiltalt efter den såkaldte terrorparagraf i straffeloven for at have hjulpet Omar el-Hussein under hans angreb i februar sidste år. De er tiltalt for medvirken til drab og drabsforsøg.

LÆS ARTIKEL

Redegørelsen giver et indblik i omfanget af problemstillingen med mobiltelefoner, der bliver smuglet ind i fængsler. De seneste tre år har personalet i landet fængsler og arresthuse således fundet i alt 5.382 mobiltelefoner hos de indsatte. Telefonerne bliver altså i stor stil smuglet ind, selv om sikkerheden de senere år er forsøgt forbedret. Overdækkede gårdarealer, metaldetektorkarme, håndholdte metaldetektorer, bagagescannere, visitationer med og uden hunde, undersøgelse af celler og meget mere har ikke forhindret mobilerne i at strømme ind i fængsler og arresthuse.

Herunder følger nogle af de mest anvendte metoder til at skaffe sig adgang til mobiler bag tremmerne.

  • Den indsatte smugler selv telefonen ind. Det kan ske ved at gemme telefonen på kroppen. Men redegørelsen kommer med den tilføjelse, at telefoner også gemmes »i kroppen«. Altså i kropsåbninger som endetarmen.
  • Kun fantasien sætter tilsyneladende grænser, når den indsatte gemmer mobilen for at få den med ind. Den bliver ofte skjult i de ting, som den indsatte har med sig. Det kan være i bøger, hvor der er skåret et rum i siderne. Det kan også være i tøjet og sågar i fodtøjet.
  • Venner uden for murene kaster mobiltelefoner over hegnet til fællesarealerne, hvor den indsatte så diskret samler den op under en gårdtur. Disse telefoner kan være skjult i bolde og lignende.
  • Mobiltelefoner kan også være skjult blandt de købmandsvarer, som en indsat får bragt udefra, ligesom telefoner bliver gemt blandt de varer, som fængslet eller arresthuset modtager.
  • Det hænder også, at en besøgende smugler en mobiltelefon ind og giver den til den indsatte under et besøg, der ikke er overvåget.
  • Nogle gange får indsatte ligefrem hjælp af fængslets personale til at få adgang til mobiler. Der er »få« eksempler på, at fastansat personale har hjulpet med at smugle mobiler ind. Mere udbredt er det, at løst ansatte medarbejdere som håndværkere og servicemedarbejdere tager mobiler med ind til de indsatte.

For så vidt angår de fængslede i terrorsagen, har de på kreativ vis forsøgt at skjule mobiltelefonerne. En af dem gemte for eksempel en mobil i sin DVD-afspiller, men to hundeførere fandt den under en visitation. En anden skar et rum i en skumgummimadras og gemte sin telefon der. Hos en af arrestanterne er der også konfiskeret en brødrister, som kan bruges til at oplade en mobiltelefon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

En af de fængslede har tilsyneladende forsøgt at kommunikere på en mere gammeldags facon. I hans celle blev fundet to hejseværk bestående af snoretræk, som kunne fires ud af vinduet og sendes ned. I cellen var det hønsenet, der fungerer som indergitter, skåret op.

Terrorsagen kommer for Københavns byret i den kommende uge - 10. marts.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce