Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Terrorsag. Politiet er talstærkt til stede ved Københavns Byret, hvor retssagen mod fire mænd, som er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med attentaterne i København 14. og 15. februar 2015, i dag begynder.
Foto: Jens Dresling

Terrorsag. Politiet er talstærkt til stede ved Københavns Byret, hvor retssagen mod fire mænd, som er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med attentaterne i København 14. og 15. februar 2015, i dag begynder.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorsag starter i dag: Handlede Omar El-Hussein på egen hånd, eller fik han hjælp?

Fire mænd er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med angrebene i København.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medvirken til terror.

Sådan lyder tiltalen, når retssagen mod fire mænd indledes i Københavns Byret i dag.

De sidder på anklagebænken, fordi de er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein i forbindelse med attentaterne i København for lidt over 1 år siden. Angreb, som kostede to mennesker livet, sårede adskillige betjente, og som er blevet kategoriseret som terror.

Stutterigade ved Københavns Byret er her til formiddag spærret af.

Nogle af de tiltalte er allerede ankommet i sorte firehjulstrækkere. Indgangen til retten bevogtes af to betjente med maskingeværer, og der er bombehunde til stede udenfor.

Presseopbuddet er stort.

I hold bliver journalister lukket ind til sikkerhedstjek, inden de kan entre retten, hvor tre dommere og seks domsmænd i løbet af det næste halve år skal forsøge at afgøre, i hvor høj grad de fire mænd hjalp Omar El-Hussein, der selv endte med at blive dræbt i ildkamp med politiet.

Tilskyndede til endnu et angreb

De fire mænd er henholdsvis 20, 23, 26 og 31 år.

De blev anholdt i dagene efter Omar El-Husseins angreb 14. februar, hvor han åbnede ild mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro og senere foran synagogen i Krystalgade i det indre København.

De har nu siddet varetægtsfængslet i over 1 år. Ifølge anklagemyndigheden fordi Omar El-Husseins fire venner hjalp gerningsmanden ved blandt andet at overdrage ham en hættetrøje, en skuldertaske og ammunition, i timerne efter at han havde åbnet ild på Østerbro.

De er tiltalt for dermed at tilskynde til, at han skulle begå endnu et angreb.

Omar El-Hussein endte som bekendt med at angribe igen.

Efter at han med sin M95-riffel havde dræbt den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard foran Krudttønden, slog han til igen på den anden side af midnat. Denne gang foran synagogen i Krystalgade, hvor han på klos hold skød og dræbte den 37-årige vagt Dan Uzan og sårede to betjente.

Det er primært det angreb, de fire mænd ifølge anklagemyndigheden har haft andel i.

Kan give livstid

Angiveligt var de tiltalte i kontakt med Omar El-Hussein efter angrebet ved Krudttønden.

Og her opfordrede de ham til at begå en lignende handling ved at overdrage blandt andet 7,65 og 9 mm ammunition til gerningsmanden, men også ved at give Omar El-Hussein adgang til en pc på internetcafeen Powerplay, som han brugte til at søge efter målet for det næste sted, han ville slå til.

ANALYSE

De er alle tiltalt efter straffelovens paragraf 114, den såkaldte terrorparagraf. Tiltalt for at ville »destabilisere eller ødelægge Danmarks grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer«, som det lyder i anklageskriftet.

Derudover er to af mændene tiltalt for at have besiddet og bortskaffet den fuldautomatiske M-95-riffel, som Omar El-Hussein affyrede 28 skud med ved Krudttønden. Og en tredje er tiltalt for at have været i besiddelse af ammunition, som er identisk med den, Omar El-Hussein benyttede til at slå ihjel og såre med.

Bliver mændene dømt skyldige, kan de straffes med fængsel på op til livstid. Men det afhænger af, i hvor høj grad retten vurderer, at mændene hjalp Omar El-Hussein med hans foretagende.

For handlede 22-årige Omar El-Hussein på egen hånd, eller havde han hjælpere?

Det spørgsmål er der afsat i alt 30 retsdage til at afgøre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden