Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

BESKYTTELSE. Sikkerhedsopbuddet er stort omkring Københavns Byret under terrorsagen.
Foto: JENS DRESLING

BESKYTTELSE. Sikkerhedsopbuddet er stort omkring Københavns Byret under terrorsagen.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fangede overvågnings-kamera tre venner juble over terrordrab?

En optagelse fra en internetcafé bliver brugt ved tiltalen mod tre, der mistænkes for medvirken til terror.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De tre kammerater troede muligvis, at de ikke længere blev filmet af overvågningskameraet, da de slukkede lyset i det bageste rum i en computercafe på Nørrebro.

Men kameraet kørte videre og filmede det, der kan være en morder, som fortæller sine medskyldige om, hvordan han netop havde dræbt en civil inde foran synagogen i København.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at optagelserne inde fra Powerplay-netcafeen på Nørrebrogade 197 ved omkring 01.40-tiden den 15. februar viser netop det.

Filmen viser attentatmanden Omar el-Hussein komme ind i lokalerne og få et par af de nu terrortiltalte unge mænd til at følge med ind i det såkaldte vip-lokale inde bagved. Han modtages af kindkys, bjørnekram, smil og et drillende spark i røven, da han hæver sin ene knytnæve som i triumf.

Inde i lokalet slukkes lyset af den ene af de tre, der kigger op mod kameraet. Det betyder imidlertid ikke noget: Apparatet kan optage i mørke. Og her gestikulerer el-Hussein ivrigt foran sine to kammerater. Blandt andet holder han en hånd formet som en pistol op lige foran ansigtet på den ene.

Skød civil vagt på klos hold

Blot en times tid forinden havde han gjort netop det: Gået hen til et andet menneske og på ganske nært hold skudt vedkommende i ansigtet. Offeret var Dan Uzan, der døde på stedet i Krystalgade, da projektilet gik ind gennem hans højre kind.

Bagefter skød gerningsmanden mod de to betjente, der bevogtede synagogen, inden han stak af.

På filmoptagelserne fra computercafeen kan man se, hvordan Omar el-Hussein tilsyneladende også viser det for vennerne. På videoen vender han sig halvt bort fra dem, mens han med pistolhånden peger bagud i det, der kan være en forklaring på, hvordan han sårede de to betjente foran bygningen i Krystalgade.

En af dem knækker sammen på optagelsen i det, der forekommer at være et grin.

De to står sammen med en tredje tiltalt for at bistå til terrorangrebet ved Københavns Byret, hvor anklagemyndigheden i dag gik i gang med at fremlægge politiets bevismateriale i sagen.

Terrordrabet blev filmet

En del af det består af videooptagelser fra sikkerhedskameraer. Enkelte af dem viser selve drabet på Dan Uzan. Det blev af hensyn til de efterladte ikke afspillet for tilskuerne i retten, men anklager Sidsel Klixbüll gengav det, tv-skærmene foran dommere, domsmænd og de tiltalte viste.

»Der kommer Dan Uzan ud gennem porten og bytter vagt. Der kommer gerningsmanden. Han skyder ham på under en halv meters afstand. Og nu skyder han mod de to betjente, der står lidt længere nede ad gaden«, sagde hun i retssalen, hvor hendes metodiske og saglige referat af det, der skete, ikke kunne skjule tragedien, der udspandt sig den aften i februar.

De to andre ofre, et par betjente, blev ramt af skud i foden og i overarmen, men overlevede skudregnen fra Omar el-Husseins to pistoler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pistol virkede ikke, da el-Hussein blev standset af politiet

Om han havde dem på sig, da han mødtes med vennerne bagefter på computercafeen er uklart. Men da han nogle timer senere blev forsøgt standset af antiterrorbetjente på Svanevej nær Nørrebro Station, brugte han mindst en af pistolerne, da han åbnede ild mod politifolkene. Den anden pistol havde ifølge anklagerens gennemgang af sagen en defekt patron i kammeret.

Foto: DRESLING JENS

Omar el-Hussein døde under skudvekslingen den morgen. Men hans tre kammerater er tiltalt for at have hjulpet ham efter det første terrorangreb, der ramte et møde om ytringsfrihed i kulturhuset Krudttønden på Østerbro. Her myrdede el-Hussein et tilfældigt offer, Finn Nørgaard, og forsvandt derefter ind på Nørrebro.

Ifølge tiltalen hjalp de ham med at fjerne det tøj, han bar under det første terrorangreb og var også med til at skaffe gerningsvåbnet af vejen. Det blev alt sammen smidt i skraldespande og en grøft ganske tæt på den belastede bebyggelse Mjølnerparken, som var i centrum for efterforskningen af sagen.

De hjalp ham - ifølge anklagemyndigheden - også med at forsøge at finde andre mål efter skyderiet mod Krudttønden. De søgte på flere islamkritiske politikere og debattørers adresser og så muligvis også på adresserne for Folketinget og for en vesterbrokiosk, der havde solgt det første nummer af det franske tidsskrift Charlie Hebdo, da det udkom efter en gruppe militante muslimers massedrab på magasinets redaktion i januar 2015.

Afgørende spørgsmål

De tiltalte nægter sig skyldige i anklagen om, at de skulle have medvirket til Omar el-Husseins terrorangreb.

Det afgørende spørgsmål er, hvad de vidste eller kunne tænke sig til om den dansk-palæstinensiske gerningsmands planer efter hans terrorangreb på Krudttønden eller om de burde have indset, hvad de var i gang med at hjælpe ham med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forsvarerne afslørede i deres indledende bemærkninger til sagen, at de vil afvise den medvirken, som de tiltalte beskyldes for at være skyldige i. De vidste ikke eller kunne ikke vide, at Omar el-Hussein ville angribe synagogen sådan som det skete, lød den umiddelbare reaktion under deres fremlæggelse.

Sagen fortsætter i morgen, fredag, hvor der tages hul på afhøringerne af de tiltalte. Der er berammet retsmøder i sagen frem til efter sommerferien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden