Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Terrorsag. Politiet er massivt til stede ved Københavns Byret i dag, hvor fire mænd er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med angrebene i København for snart 13 måneder siden.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye oplysninger i retten: Omar El-Hussein planlagde angreb nøje fra sin computer

Gerningsmand googlede også Lars Hedegaard inden angreb, kom det i dag frem i retssagen mod hans fire formodede hjælpere.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatarrangementet i Krudttønden, der for snart 13 måneder siden blev udsat for et angreb af Omar El-Hussein, var et nøje udvalgt mål.

Den 22-årige gerningsmand havde nemlig i dagene forinden researchet grundigt.

Han havde søgt på muhammedtegneren Lars Vilks, der deltog i arrangementet, på sin computer. Og Omar El-Hussein havde fundet frem til debatarrangementet om ytringsfrihed, fundet Vilks facebook-profil og søgt på, hvordan Krudttønden er indrettet, inden han endte med 14. februar at åbne ild mod kulturhusets indgangsparti.

Og så havde han også besøgt den islamkritiske forfatter Lars Hedegaards hjemmeside.

Det kom i dag frem i Københavns Byret, hvor retssagen mod fire mænd, som er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med angrebene 14. og 15. februar, blev indledt.

Tilskyndede til terror

Mændene er tiltalt for medvirken til terror.

Ifølge anklagemyndigheden har de tilskyndet til, at Omar El-Hussein skulle slå til igen, efter han havde dræbt den 55-årige Finn Nørgaard foran Krudttønden.

Det endte Omar El-Hussein også med at gøre.

Ifølge anklagemyndigheden hjulpet på vej af de fire venner, som sidder på anklagebænken for blandt andet at hjælpe gerningsmanden med at få adgang til en computer på en internetcafé på Nørrebro i timerne efter angrebet på Østerbro. Her fandt Omar El-Hussein angiveligt frem til sit næste mål - synagogen i Krystalgade - på computerskærmen.

Fremviste blodig hættetrøje

I retten i dag er der blevet fremlagt en række nye oplysninger, som skal kaste lys over, hvad Omar El-Hussein foretog sig i timerne efter klokken 15.33, hvor han affyrede 28 skud mod Krudttønden, og 0.45, hvor han slog vagten Dan Uzan ihjel foran synagogen og sårede to betjente.

For ifølge anklagemyndigheden var de fire tiltalte alle i kontakt med Omar El-Hussein, mens hundredvis af betjente ledte efter gerningsmanden.

De var alle sammen med Omar El-Hussein på internetcaféen på Nørrebro. De hjalp ham også alle ved at forsyne ham med en sportstaske, ammunition og den hættetrøje, han bar, da han angreb i Krystalgade.

Det var også den trøje, han senere var iført, da han blev dræbt i ildkamp med politiet. Den blev fremvist - gennemhullet og med tydelige blodpletter - i retten i dag som en del af det omfattende bevismateriale.

Mødtes med sigtede kort tid efter

Den fuldautomatiske M-95-riffel, som Omar El-Hussein affyrede 28 skud med ved Krudttønden, blev også fremvist i retten og de knap 40 tilhørere og 11 betjente, som var til stede.

Det var det våben, Omar El-Hussein pressede aftrækkeren i bund på, da han tog livet af Finn Nørgaard, der ifølge politiets redegørelse om forløbet blev ramt af et skud i højre side af ryggen.

Ifølge anklagemyndigheden har 20-årige LE og 26-årige BH hjulpet med at bortskaffe riflen. Den blev fundet i en grøft nær Mjølnerparken. Og den blev fragtet til Mjølnerparken af Omar El-Hussein, der tog en taxa og ankom omkring 45 minutter efter, han havde åbnet ild på Østerbro. Det var også en taxa, der fragtede ham til Krudttønden, som han angreb. Og det var angiveligt også i en taxa, gerningsmanden sad, da han offentliggjorde arabiske og religiøse citater på sin facebook-side fra sin mobiltelefon kort tid efter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overvågningsbilleder fra Mjølnerparken, som blev vist i retten i dag, viser, at Omar El-Hussein efter angrebet ankom bærende på en aflang genstand, som var pakket ind. Angiveligt var det våbenet, han bar på, da han gik ind i en opgang, hvor han mødtes med to af de tiltalte.

Nægter sig skyldige

De fire mænd i sagen - LE, IA, MR og BH - har været varetægtsfængslet i over et år, og alle er de tiltalt efter straffelovens paragraf 114, den såkaldte terrorparagraf.

To af mændene, 20-årige LE og 26-årige BH, er også tiltalt for at have hjulpet med at bortskaffe den M-95-riffel, som Omar El-Hussein affyrede 28 skud med ved Krudttønden. Og en tredje, 31-årige MR, er tiltalt for at have været i besiddelse af ammunition, som er identisk med den, Omar El-Hussein benyttede til at slå ihjel og såre med.

Alle nægter sig skyldige i medvirken til terror.

MR erkender dog, at han ved anholdelsen var i besiddelse af 57 patroner. Derudover erkender tre af de tiltalte, at de har haft mobiltelefoner i fængslet, hvilket også har været hyppigt beskrevet af medierne.

Kræver udvisning

I løbet af det næste halve år er der afsat i alt 30 retsdage til at afgøre, i hvor høj grad de fire tiltalte tilskyndede til angrebene i København, hvor også flere politibetjente blev såret.

I dag blev navneforbuddet i sagen ophævet, men på grund af Politikens etiske retningslinjer bringer Politiken som hovedregel ikke navne på tiltalte, før der er faldet dom, som lyder på over fire års fængsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anklagemyndigheden kræver, at de alle får frataget deres danske statsborgerskab og udvises af landet.

Skyldspørgsmålet og strafudmålingen vil basere sig på, om de tre dommere og seks domsmænd vurderer, at Omar El-Husseins venner også var hans hjælpere.

Hvornår der falder dom i sagen er endnu ikke oplyst.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden