Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

GERNINGSSTED. Kriminalteknikere undersøger skudhullerne ved Krudttøndens indgang efter Omar El-Husseins første terrorangreb.
Foto: JENS DRESLING

GERNINGSSTED. Kriminalteknikere undersøger skudhullerne ved Krudttøndens indgang efter Omar El-Husseins første terrorangreb.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis de spørger, så skal du bare sige, at du gav ham trøjen. At du ikke vidste, hvad han havde gjort«

Et par hørte terrortiltalte på åben gade snakke om det, vidnerne antog at være angrebet på Krudttønden.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ordene fik kæresteparret til at spidse øren.

»De lukker Mjølnerparken ned«.

Parret havde få minutter forinden set ekstraudsendelserne i fjernsynet om det skuddrab, der halvanden times tid tidligere var sket ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor deltagere i et møde om den truede ytringsfrihed var blevet beskudt af en ukendt mand.

Nu gik de to langs ghettokvarteret på Nørrebro ved 17.00-tiden lige bag to unge mænd, hvis kropssprog og optræden fik dem til at tro, at mændene på en eller anden måde var på vagt. Den ene kiggede sig konstant bag over skuldrene som om han var på vagt.

De kunne også høre mændenes samtale. Det var den, kæresteparret hæftede sig ved: »Der er en PET-mand, der er skudt i maven«, sagde den ene.

'De var oppe på dupperne'

Manden og kvinden vidnede i dag mod de fire unge mænd, som sidder tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med terrorangrebet på synagogen nogle timer efter hans skyderi mod Krudttønden.

»Det var først og fremmest det med PET-manden, der gjorde, at der blev lavet en kobling«, siger manden om den samtale, han overhørte.

»Der var et kendskab dér, som jeg ikke havde til sagen«, tilføjer han.

»De virkede velinformerede?«, spurgte anklageren.

»Ja«, svarede vidnet: »De virkede meget opmærksomme. Den ene virkede urolig og kiggede sig over skulderen. De var oppe på dupperne«.

Og så kom det, som parret opfattede som en form for en instruktion: »Hvis de spørger, så skal du bare sige, at du gav ham trøjen. At du ikke vidste, hvad han havde gjort. At du ikke støtter hans gerning«.

»Det hele blev sagt inden for 15 sekunder. Så slog de over i arabisk eller et andet sprog, jeg ikke forstod«, siger manden om det brudstykke af samtalen, han hørte med sin veninde på fortovet langs Mjølnerparken.

Tiltalt var utilfreds med at blive indblandet

De to mænds snak og adfærd fik ifølge veninden parret til at trække os væk fra de to mænd. Efter senere samme dag at have talt med familien om den samtale, de overhørte, valgte de at gå til politiet med oplysningerne.

Skuddene kom så hurtigt.

Den ene af de tiltalte har tidligere under retssagen forklaret, at han havde hjulpet Omar El-Hussein ved at låne ham en trøje og at han var utilfreds med at blive involveret, da det dæmrede for ham, at kammeraten var gerningsmanden til terrorangrebet mod Krudttønden.

Han havde snakket om netop det med sin bekendte, MR, da de to mødtes ved Mjølnerparken i timerne efter det første skyderi.

Overvågningskameraer har imidlertid også filmet, hvordan han fulgtes med Omar El-Hussein, da drabsmanden kort efter gemte sin jakke i en skraldespand i et grønt område nær bebyggelsen.

Dagen gav også et par ofre for den dansk-palæstinensiske gerningsmands angreb muligheden for at fortælle om de skyderier, de pludselig blev mål for.

En frivillig vagt fra synagogen i Krystalgade havde netop stået ude på gaden sammen med et par bevæbnede betjente. De beskyttede en bat mitzvah-fest - et konfirmationsgilde for en pige i den jødiske menighed.

Vagten havde set den slingrende unge mand, der så ganske besoffen ud, som han vaklede hen mod synagogen. Så da hans makker - Dan Uzan - kom ud, så de kunne skifte tjansen, gjorde han makkeren opmærksom på fulderikken.

Der lå betjente og der var lugt af krudtslam i rummet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vagten gik ind i den sluse, der giver adgang til højrisikomålet, da de kom; skuddene. Han hørte flere brag og så glimtene fra mundingsglimtene, da pistolerne blev affyret, og kastede sig ned på jorden. Dan Uzan blev dræbt af et skud i hovedet af gerningsmanden, som også skød løs mod de to politibetjente på stedet.

»Skuddene kom så hurtigt«, siger vidnet til terrordrabet i retten, hvor de tiltalte af hensyn til offeret var blevet vist ud af retsalen.

Så terroristen trække blankt: »Det her sker ikke«

Et andet vidne, som retten udspurgte, var Krudttøndens bartender. Han var mødt på arbejde uden at vide, at der netop den dag var et arrangement på stedet og at der ville være rigtigt mange betjente.

Han stod fem meter fra indgangsdøren, da skikkelsen dukkede op ved hjørnet. En mand, hvis underansigt var dækket af et tørklæde.

»Han så meget aggressiv ud«, siger han om angrebet.

Vidnet så den maskerede mand hive et gevær frem og nåede at tænke: »Det her sker ikke«.

»Så åbnede han ild. Der var mange skud, synes jeg. Byger af skud. Der blev råbt noget, jeg ikke forstod«.

Bartenderen kastede sig over en kollega for at skærme hende mod skuddene og troede, at gerningsmanden havde haft held til at komme ind i lokalet.

»Jeg var rimeligt meget i chok på det tidspunkt. Der lå betjente og der var lugt af krudtslam i rummet«, siger han.

Da skyderiet hørte op, gik vidnet ud og så en person ligge uden for, tydeligvis ramt af skud.

»Jeg tænkte, at det var gerningsmanden. Så jeg gik ind igen. Der så jeg nogle, som var ramt. Det var et totalt virvar«, siger vidnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under dagens retsmøde blev der også kastet lys over den ene af de tiltaltes optræden under sin varetægtsfængsling. IA har siden sin anholdelse angrebet flere fængselsfunktionærer med stor brutalitet.

Retten afspillede en overvågningsvideo, der dokumenterede, hvordan han tilsyneladende uden varsel pludselig stormer ud fra et rum og giver sig til at tæve løs på flere af fængslets ansatte.

»Jeg blev behandlet som en terrorist«, lød forklaringen fra IA, da han blev udspurgt om angrebet. Motivet var, sagde han, at han gerne ville tilbage til fængslet på Politigården i København i stedet for at være i arresthuset i Ringsted eller i fængslet i Nyborg.

Sagen mod de fire terrortiltalte mænd fortsætter i morgen med afhøring af flere vidner. Den ventes først at blive afgjort til september.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden