Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Billede af Omar Abdel Hamed El-Hussein da politiet eftersøgte ham.
Foto: POLITIFOTO

Billede af Omar Abdel Hamed El-Hussein da politiet eftersøgte ham.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omar El-Hussein var ombejlet på netcafé efter angrebet på synagogen

Alle ville hilse på og snakke med gerningsmanden til terrordrabene i København, da han i nattetimerne ankom til stedet.

Terror i København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omar El-Hussein havde lige myrdet et menneske. Det var hans andet drab den dag.

Nu var det tydeligvis tid at sludre med vennerne, der sad i nattetimerne på Powerplay.

Det fremgår af de mange timers video-optagelser fra netcaféen på Nørrebro, som er blevet vist i retssal 60 i Københavns Byret. Her sidder fire af terroristens kammerater på anklagebænken, tiltalt for at have hjulpet gerningsmanden efter det første skyderi ved kulturhuset Krudttønden og i forbindelse med angrebet på synagogen i Krystalgade.

Anklageren har tidligere fremhævet nogle af optagelserne, hvor Omar El-Hussein mødes med et par af vennerne i et baglokale. Hans fagter i det mørke lokale giver indtryk af, at han beskriver sit skuddrab på Dan Uzan, en frivillig vagt ved synagogen i Krystalgade.

Talte med adskillige venner

I dag afspillede anklagerne de optagelser, som ikke indgår som direkte beviser mod de fire tiltalte.

Videofilmene viser, hvordan den 22-årige dansk-palæstinenser hjemmevant færdes mellem computerne i Powerplays lokaler, hvor han hilser på en stor del af de tilstedeværende.

TIDSLINJE

Stedet - der i dag er lukket - fungerede tydeligvis som en varmestue og klub for mange af de unge mænd fra området. De kendte hinanden. Det her var deres sted. Og Omars sted.

Tidligere har en af de fire tiltalte fortalt, hvordan »hele Powerplay vidste«, at drabet på filminstruktør Finn Nørgaard ved et møde om den truede ytringsfrihed var begået af Omar El-Hussein.

Fortalte han om angrebet?

Spørgsmålet er, hvad der skete i timerne efter skuddrabet ved synagogen, da gerningsmanden slentrede rundt på Powerplay. Sikkerhedskameraerne optog ikke lyden. Men det er tydeligt, at mange ville veksle et ord eller to med ham, og at det i flere tilfælde skete lavmælt: Hovederne blev stukket sammen for at undgå, at uvedkommende kunne høre, hvad der blev talt om.

På et tidspunkt har en af de tiltalte tilsyneladende inspiceret den skudsikre vest, Omar El-Hussein var iført under sin hættetrøje. Det sker under en af samtalerne, hvor de tiltalte LE og IA tilsyneladende fortæller om det, der skete ved synagogen.

Han former sin hånd som en pistol og demonstrerer, hvordan den er affyret i ansigtet på en person - sådan som det skete med Dan Uzan - og hvordan han skyder mod nogle andre, mens han stikker af. Uden for synagogen blev to betjente forsøgt skudt. Den ene blev ramt i foden af gerningsmanden, der var på vej væk straks efter mordet på den frivillige vagtmand.

Militant, religiøs gestus

IA reagerer ved at hæve pegefingeren mod loftet. Måske gør Omar El-Hussein det samme. Det er svært at se på de grynede optagelser, hvor han delvist vender ryggen til overvågningskameraet.

Men netop den hændelse har vakt anklagemyndighedens interesse. For hvad betyder det tegn?

Det blev to ekspertvidner afhørt om i retssalen i dag. Den ene er ekspert i islamiske studier fra Københavns Universitet.

Han har over for efterforskerne i en redegørelse om tegnet karakteriseret den som en del af islam, hvor den løftede pegefinger »signalerer tilbedelsen af én gud«. Den anvendes ifølge eksperten som et symbol på Guds almægtige vilje og den aktive medvirken til og støtte til en handling, for eksempel bekrigelsen af de vantro.

»Det er en rituel gestus, som man kan se dukke op hos militante grupper«, forklarede vidnet i retten.

»Man ser det ret ofte i islamistiske miljøer«, sagde han.

PET-ansat: Tegn kendt fra Islamisk Stat

Nogenlunde samme konklusion er Center for Terroranalyse hos Politiets Efterretningstjeneste nået frem til i en rapport om hændelsen den aften i Powerplays baglokale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er en symbolsk handling, hvor man markerer sin tro på, at der kun er én gud. Det kan udtrykkes nonverbalt. Det nonverbale udtryk er udbredt i militante islamistiske grupper«, hedder det i rapporten.

Vi har set en øget anvendelse af den løftede pegefinger i takt med udbredelsen af Islamisk Stats propaganda.

En af dens forfattere var med i retssalen for at uddybe beskrivelsen den løftede pegefingers betydning, når det gælder yderligtgående islam.

»Vi har set en øget anvendelse af den løftede pegefinger i takt med udbredelsen af Islamisk Stats propaganda, primært i sammenhæng med udbredelsen af militant islamisme«, siger vidnet, der hæftede sig ved, at symbolet med den løftede pegefinger blev dokumenteret ved begravelsen af Omar El-Hussein.

Her lod flere mennesker sig fotografere ved hans gravsted med løftede pegefingre.

»Det var personer, der selv har udtrykt støtte til gerningsmanden og hans handlinger«, sagde vidnet.

Foto: Uncredited/AP

Optagelserne af IA's strakte pegefinger ved det natlige møde med LE og Omar El-Hussein er blandt de sidste, der findes af gerningsmanden. De blev taget ved 01.45-tiden natten til søndag. Han blev på netcaféen en times tid endnu, hvor han talte med mange af gæsterne.

Læste arabisk tv-stations nyheder lige før sin død

Klokken 02.37 sidder han med en bekendt ved en computer. Vennen går ind på det arabiske nyhedsmedie al-Jazeeras hjemmeside. Det er rimeligt at antage, at angrebene i København var en topnyhed. Vennen og Omar læser interesseret teksten på skærmen. Et par gange rækker El-Hussein ind over tastaturet, efter alt at dømme for at scrolle ned over siden.

De læser et par minutter og rejser sig. Kort efter går han ud af Powerplay.

Der går et kvarters tid, før Omar El-Hussein atter dukker op på overvågningsbilleder. Han filmes klokken 02.58 af kameraer ved Mjølnerparken, hvor han ser ud til at stå et stykke tid foran opgang 6.

Senere på natten fanger kameraerne ham gående målrettet og i rask trav fra bebyggelsen.

»Det var sidste klip. Så ved vi, at Omar El-Hussein igen kommer til syne... Han kommer over på Svanevej«, siger anklager Sidsel Klixbüll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved 05.00-tiden standsede en vogn fra antiterrorkorpset på Svanevej nogle hundrede meter fra Mjølnerparken. Betjentene anråbte Omar El-Hussein, der åbnede ild mod politifolkene. Deres projektiler havde svært ved at standse terroristen, der var iført en kraftig skudsikker vest. De måtte affyre omkring 30 skud, inden han var uskadeliggjort.

Nu er spørgsmålet, om de fire unge mænd er skyldige i at have bistået ham den lørdag i februar sidste år.

Sagen mod fortsætter først til august. Og dommen kan falde så sent som til september.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden