Normen. Til alle dem, der stemmer LA nede i den anden ende af postnummer 2450, siger Joseph Zanella: »Hold nu fast i jeres liberale principper om at give plads til dem, der ikke er ensrettede«.
Foto: Peter Hove Olesen

Normen. Til alle dem, der stemmer LA nede i den anden ende af postnummer 2450, siger Joseph Zanella: »Hold nu fast i jeres liberale principper om at give plads til dem, der ikke er ensrettede«.

København

I den gamle del: Jeg forlod Vesterbro på grund af den jyske mafia

I det gamle Sydhavnen kæmper Joseph Zanella for at bevare den lokale 2450-egenart: Rummeligheden.

København

Man kan godt kalde Joseph Zanellas lejlighed en ur-lejlighed.

Her omkring Borgbjergsvej ligger de mange røde boligkarreer, som engang blev kaldt Københavns Hellerup, fordi der var lys og luft og god byggekvalitet i det område, hvor Frederiksholm Kalk- og Teglværk havde gravet. Det blev Sydhavnens fødsel som boligområde for omkring 100 år siden.

Der er ikke længere meget Hellerup over Sydhavnen, der, siden de store industriarbejdspladser i havnen lukkede, i stigende grad er blevet et område for mere udsatte mennesker og mange på overførselsindkomst. Alligevel vil Joseph Zanella gå langt for at bevare vilkårene i området, nogenlunde som de er.

LÆS OGSÅ

I et indlæg på nettet har han skrevet et harmdirrende indlæg mod ’gentrificeringen’ af Sydhavnen. Det vil sige den byfornyelse og de værdistigninger, hvor mindrebemidlede mennesker presses ud af et gammelt kvarter, og som også er i gang netop nu i hans kvarter.

»Hvis vi skal forhindre, at SV ender med at ligne Østerbrogade el. lign., så er det nu, vi skal tage fat, fordi om lidt så er det for sent«, skrev Joseph Zanella bl.a.

Hans typiske traditionelle arbejderbolig i Sydhavnen ligner på ingen mulig måde de tusinder af nye havneboliger, der i disse år skyder op i den nye del af Sydhavnen få hundrede meter væk for mennesker i en helt anden indtægtsklasse end Joseph Zanella. Det overrasker ham derfor heller ikke, at LA ved seneste folketingsvalg var det største parti nede i den nye Sydhavn. Oppe i det gamle Sydhavn var Enhedslisten størst, og ude på den fløj ligger Joseph Zanella også. Faktisk har han engang stemt på Kommunisterne, fordi der var en kandidat, der talte de psykisk syges sag så godt.

Herude i SV går folk ikke på samme måde op i, hvad andre mener om dem

Joseph Zanella, der er cand.mag. i filosofi og arbejder med terapi til mennesker med almindelige livsproblemer, er bekymret for det, der sker uden for hans vinduer. Han frygter at blive offer for det samme, som for nogle år siden fik ham til at forlade nabobydelen Vesterbro.

»Jeg forlod Vesterbro på grund af den jyske mafia og alle deres kedelige cafeer, de har bygget især ved Halmtorvet, og de aarhusianske investorer og deres udstykning af ejerlejligheder. Alle de mennesker, jeg holdt af, forsvandt, fordi pengene rykkede ind. Gaden forsvandt; livet, der definerer en gade. Jeg kunne ikke holde ud at være der. Folk begyndte at ligne hinanden i hængerøvsbukser, og jeg ved ikke hvad«.

Da han flyttede ud i Sydhavnen var det som at komme til det Vesterbro, han kendte fra tidligere, hvor folk siger hej – også selv om de ikke kender hinanden.

SE OGSÅ

»Herude i SV går folk ikke på samme måde op i, hvad andre mener om dem. Man tænker: Jeg ser mærkelig ud, men pyt med det, for det gør naboen også«.

De nye lejligheder i havnen kort derfra og de mennesker, der bor der, har han ikke meget forhold til.

»I gamle dage var havnen fyldt med arbejdspladser for de mennesker, der bor i mit kvarter. Nu kan vi ikke engang komme ned til vandet, fordi det hele er blevet til velhavende menneskers boliger«.

Men denne gang har Joseph Zanellla ikke tænkt sig at stikke halen mellem benene og flygte. Han bliver, også selv om han er nyskilt og er midt i en samværssag om sønnen: »Min søn er glad for kvarteret, kender mange på gaden, og de kender ham. Han skal vokse op her og vide, at det normale er et bredt begreb«.

Joseph Zanellas lejlighed er på 75 kvadratmeter. Han betaler knap 8.000 kroner inklusive vand, varme og alt andet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce