Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilfreds. »Vi har verdens bedste naboer, og så må vi acceptere huslejen« , siger Katrine Vrang Hauberg.
Foto: Finn Frandsen

Tilfreds. »Vi har verdens bedste naboer, og så må vi acceptere huslejen« , siger Katrine Vrang Hauberg.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ritts billige boliger er blevet dyre

En plan om 5.000 billige boliger i København blev til 12 små rækkehuse, og nu er huslejen blevet så høj, at beboerne overvejer at omdanne til ejerboliger.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De 12 billige boliger, som blev bygget i Københavns Sydhavn i 2008 for at give folk med lave eller almindelige indkomster mulighed for at bo i den stadig dyrere hovedstad, er ikke så billige længere.

Faktisk har de billige boliger, som kun skulle koste 5.000 kr. om måneden, næsten fået fordoblet huslejen på 8 år, så beboerne i dag betaler 9.300 kr. plus vand og varme for en bolig på 85 kvadratmeter. Derudover skal man købe en andel på 423.867 kr. for at kunne flytte ind.

Samtidig holdes huslejen kunstigt nede af et årligt tilskud fra Fonden for Billige Boliger. Tilskuddet, der sidste år var på 131.270 kr., er et lån, og det betyder, at beboerne oparbejder en gæld, som de skal begynde at betale tilbage om godt 2 år.

Det med billige boliger er et flop. Hvis jeg havde vidst, at huslejen blev så høj, var vi ikke flyttet ind

Situationen har fået beboerne til at henvende sig til Fonden for Billige Boliger for at bede om hjælp, ligesom de på en generalforsamling har besluttet at undersøge, om det bedre kan betale sig for dem at omlægge andelsboligerne til ejerboliger.

»Vi er ved at finde ud af, hvad vi skal«, siger Katrine Vrang Hauberg, der er formand for Andelsboligforeningen Vildrose 2. Foreningen rummer de 12 eneste billige boliger, som kom ud af tidligere overborgmester Ritt Bjerregaards (S) plan om at opføre 5.000 billige boliger. Formålet var at gøre det muligt for velfærdsstatens kernetropper – sygeplejersker, skolelærere og politibetjente – at bo i den dyre hovedstad, men økonomien i Vildrose 2 understreger, at planen ikke lykkedes.

De 12 boliger indgår i et kvarter med i alt 36 rækkehuse, som er blevet et lille paradis for børnefamilier. Husene ligger lige ved naturområdet Tippen og i blot 15 minutters cykelafstand fra Rådhuspladsen i København. Selv om huslejen er steget voldsomt, er beboerne glade for at bo i de små rækkehuse i to etager. Det gælder også klinikassistent Merete Foss Møller, men hun føler sig nu snydt.

»Det med billige boliger er et flop. Hvis jeg havde vidst, at huslejen blev så høj, var vi ikke flyttet ind«, siger Merete Foss Møller: »Med min indtægt kan man ikke betale huslejen. Man skal have to indtægter for at bo her«.

Jørgen Nue Møller, der er formand for Fonden for Billige Boliger, som stod bag byggeriet af de 12 billige boliger i Sydhavnen, siger, at »det er klart, at det ikke er gået sådan, som det var tanken«.

Om 2 år vil beboernes husleje stige yderligere, når fondens tilskud stopper og beboerne skal til at betale gælden, der til den tid vil ligge på omkring 2 millioner kroner, tilbage til fonden.

»Vi har ikke haft kontakt med beboerne siden 2007, før de i foråret kom og spurgte, om de ikke kunne få udsat deres tilbagebetaling«, siger Jørgen Nue Møller.

det ville være dejligt, hvis det kunne blive ved med at være et sted for folk, der ikke er meget rige

»Vi har holdt et møde med dem og skal have et nyt i slutningen af august. Så må vi se, hvad vi kan finde ud af«.

En anden mulighed er, at beboerne omdanner boligerne til ejerboliger for dermed at få lån til en lavere rente. Mæglere har vurderet, at rækkehusene vil have en værdi på mellem 2,8 og 3,4 millioner kroner, men en omlægning til ejerboliger vil kræve, at alle beboerne kan blive kreditgodkendt. Samtidig vil det gøre rækkehusene til et område som mange andre nye boligområder i København.

»Vi synes, at andelsboligformen er en god måde at have boliger på, og det ville være dejligt, hvis det kunne blive ved med at være et sted for folk, der ikke er meget rige«, siger foreningens formand, Katrine Vrang Hauberg.

Ritt Bjerregaard mener, at der blev lagt for mange hindringer i vejen for de billige boliger: »Man er nødt til at lade nogle betale mere, for at andre kan bo billigere«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden