Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boliger. Københavns Kommune huser flygtninge midlertidigt i denne bygning på Ottiliavej i Valby. Nu vil Frederiksberg Kommune også huse flygtninge i dette område - 2,5 kilometer væk i en ejendom i Centerparken i Valby. Det møder modstand.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Boliger. Københavns Kommune huser flygtninge midlertidigt i denne bygning på Ottiliavej i Valby. Nu vil Frederiksberg Kommune også huse flygtninge i dette område - 2,5 kilometer væk i en ejendom i Centerparken i Valby. Det møder modstand.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frederiksberg mangler boliger og sender flygtninge ud af kommunen

Frederiksberg Kommune kan ikke finde plads til 112 flygtninge. Politikerne vil sende dem til Valby. For sløjt, lyder kritikken.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frederiksberg Kommune vil lade 112 flygtninge flytte ind i boliger i nabokommunen København i stedet for selv at huse de nye borgere inden for sine egne grænser. Det vedtog politikerne i Socialudvalget i går. Men beslutningen møder kritik fra Anna Mee Allerslev (R), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

»Det er underligt, at en så rig kommune med et så stort overskud som Frederiksberg ikke kan finde plads til egne flygninge inden for egne grænser. Det er simpelthen for sløjt«, siger borgmesteren.

Udlændingestyrelsen fordeler de asylansøgere, der bliver anerkendt som flygtninge i Danmark, ud til landets kommuner. Først var det meningen, at Frederiksberg i år skulle finde først midlertidig og siden permanent bolig til 256 flygtninge. Det tal blev for nylig nedjusteret til 173, fordi der i årets første halvdel er kommet færre asylansøgere til Danmark end ventet. Forventningen er, at tallet for næste år bliver 281 flygtninge.

Frederiksberg Kommune har undersøgt en række muligheder for at finde midlertidig bopæl til flygtninge, og en del er allerede flyttet ind i et ombygget plejehjem i kommunen. Men socialforvaltningen er nu ved at indgå en lejeaftale om leje af en ejendom på Centerparken 2-4 i Valby i Københavns Kommune. Her skal der fra begyndelsen af 2017 etableres 112 midlertidige boliger til nyankomne flygtninge. I øjeblikket bor der ældre under rehabilitering i bygningen, men de flytter fra næste år til ny adresse ved Frederiksberg Hospital.

Loven giver Frederiksberg muligheden

Ifølge loven er der intet til hinder for, at Frederiksberg Kommune som en midlertidig løsning finder plads til flygtninge uden for kommunegrænsen. Men Københavns Kommune har i forvejen etableret midlertidige boliger i netop Valby til flere hundrede af sine egne flygtninge. Velkomsthuset ligger på Ottiliavej 2,5 kilometer fra Centerparken.

»Vi har en ekstremt god integration i Valby, hvor de lokale borgere, organisationer og erhvervsliv har taget godt imod de nye borgere. Men jeg frygter, at vi mister opbakning i Valby, når Frederiksberg Kommunes flygtninge også fllytter ind derude. Min holdning er, at der er brug for en balance, hvor flygninge bliver ligeligt fordelt i landet. Det sikrer den bedste integration. Frederiksberg Kommune må tage sit ansvar på sig«, siger Anna Mee Allerslev.

Samtidig peger borgmesteren fra København på, at flygtningene fra Frederiksberg meget vel kan komme til at bo »midlertidigt« i Valby i flere år, da nabokommunen ikke har svaret på, hvor længe de skal bo i Centerparken.

Men formand for Socialudvalget i Frederiksberg Kommune, Pernille Høxbro (K), maner til besindelse. Ganske vist kan hun ikke give et præcist svar på, hvornår flygtningene får en permanent bolig i Frederiksberg, men det vil være »så kort tid som muligt«.

»Vi arbejder på højtryk for at finde permanente boliger til flygtninge. Blandt andet sammen med de almene boligselskaber, der har været utrolig hjælpsomme. Men det er klart, at med den boligmasse som er på Frederiksberg, så er der ingen ledige grunde, hvor vi kan bygge flygtningeboliger. Vi har også undersøgt muligheden for at sætte pavilloner op ved Frederiksberg Stadion, men det ville tage arealer fra sportsudøvere, og det ønsker vi ikke. Samtidig synes jeg, at pavilloner må være sidste løsning. Det er bedre at bo i en ordentlig ejendom som den, vi har fundet i Valby«, siger Pernille Høxbro.

Plads til flere flygtninge ved »yderligere fortætning«

Hun afviser beskyldningen om, at Frederiksberg Kommune ikke tager ansvar for sine egne flygtninge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi følger blot de muligheder, der er i loven. Samtidig behandler vi flygningene i de midlertidige boliger i Valby præcis som dem, vi har fundet plads til i vores kommune. Vi holder et velkomstmøde og et orienteringsmøde for naboer. Vi ansætter en velkomstvært, der er en praktisk orienteret person, der skal fungere som bindeled mellem de nye beboere og lokalområdet for at få integrationen godt i gang. Vi har i Frederiksberg Kommune flere grupper af frivillige, der hjælper de nyankomne flygtninge. Jeg vil bede dem om at strække deres arme ud, så de også dækker vores kommende flygtninge i Valby«.

Hvordan kan det være, at andre kommuner godt kan finde ud af at finde midlertidige boliger til flygtninge inden for deres egne kommunegrænser, når I ikke kan på Frederiksberg?

»Vi bor 105.000 mennesker på otte kvadratkilometer og er Nordeuropas tættest bebyggede kommune. Det giver svaret i sig selv. Vi er tæt bebygget og fuldt udbygget. Se til sammenligning på den fantastisk smukke ø Mandø. Den er på samme størrelse, men der bor kun omkring 38 mennesker«, siger Pernille Høxbro.

Udlændingestyrelsen forventer, at mellem 9.500 og 13.500 flygtninge flytter ud i landets 98 kommuner i år. Tallet kan ændre sig i takt med flygtningestrømmen. Frederiksberg Kommune peger i et notat til politikerne selv på, at der som led i en »yderligere fortætning« kan skabes plads til 25 flere flygtninge i ejendommen i Centerparken ud over de 112.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden