Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

nye tider. Christiania er under forandring, efter christianitterne i sidste uge ryddede Pusher Street for hashboder.
Foto: Peter Hove Olesen

nye tider. Christiania er under forandring, efter christianitterne i sidste uge ryddede Pusher Street for hashboder.

København

Pusher Street: 200 meter handelsgade med en usædvanlig beboerskare

Det skorter ikke på muligheder på Pusher Street mellem Christianias gamle bygninger.

København

Hvad skal der ske med Christianshavns mest berømte handelsgade? Pusher Street er tømt for pushere. Hashboderne er væk, og vil man se hvordan, sådan en bod tager sig ud, kan man se én udstillet på Nationalmuseet.

Den knap 200 meter lange gade belagt med toppede brosten har været et nationalsymbol opkaldt efter hashsælgerne og et af landets mest populære turistmål.

Nu er den fri af tidligere forhold og klar til at indgå nye alliancer.

Politiken har udskrevet en idékonkurrence blandt læserne om, hvad der skal ske med Pusher Street.

Det skorter ikke på muligheder mellem de gamle bygninger. De ligger omgivet af et grønt slaraffenland med en sjælden vild bynatur. For enden af Pusher Street ligger voldanlægget, der har fået lov at gro til og blive plejet let til en idyllisk romantisk park iblandet sporadisk beboelse. Med følger også en usædvanlig beboerskare og en række beboere med blomstrende navne og slidte drømme om at bo et alternativt sted.

Politiet antager, at handelen med hash i gaden alene omsatte for op mod en milliard kroner om året. En ny anvendelse af gaden og nye funktioner i Fristaden bliver næppe lige så lukrativ, men måske mulighederne så i stedet ville kunne komme området, dets beboere og stedets renomme til gode.

Christianias handelsgade

I denne måned er det nøjagtig 45 år siden, at plankeværket til den rømmede Bådsmandsstrædes kasserne blev væltet af slumstormere, og området udråbt til fristaden Christiania. Men det kræver en genopfindelse af Pusher Street at give den et nyt indhold i tilværelsen efter dens mislykkede ægteskab med hashhandelen ophørte i weekenden.

Pusher Street fungerer som Christianias handelsgade med tøjforretninger, værksteder, cafeer og kulturhuse. På Carl Madsens Plads står boder med smykker, rygerudstyr og falafler til turisterne. Det er funktioner og forretninger, der bærer Christianias rygerhistorie på deres bemalede facader.

Men på pladsen ligger også den nye åbne toiletbygning i gule mursten flot formet som to åbne cylindre og overdækket af et saddeltag af solceller. Den viser, hvordan man med en ny tids former og behov kan genbruge materialer fra den gamle Bådsmandsstrædes kasserne.

Christiania har en arv at bygge på, og det er nu, hvor den er fri af gangsterkriminalitet, at den skal finde nye ben at gå på.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce