Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MUSEUM. Det kommende FN-museums placering er ikke fundet endnu. Et bud er en beliggenhed nær den nye FN-by i Nordhavnen.
Foto: JENS DRESLING

MUSEUM. Det kommende FN-museums placering er ikke fundet endnu. Et bud er en beliggenhed nær den nye FN-by i Nordhavnen.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN-chef giver Danmark opbakning: Siger ja til FN-museum i København

Et nyt FN-museum til over en milliard kroner skal stå klar i København i 2022. Ambitionen er at få en million besøgende hvert år.

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nyt museum, der skal engagere almindelige mennesker i FN’s arbejde, værdier og historie, forventes at så klar i København i 2022.

Museets primære målgruppe er unge mennesker fra hele verden. Og organisationen bag museet forventer, at i omegnen af en million mennesker årligt vil aflægge besøg på museet, der skal placeres i nærheden af FN-Byen i Nordhavn.

Mere end 300 mennesker har arbejdet på projektet i to et halvt år fortæller Henrik Skovby, der er leder af sekretariatet i UN Live Museum Association, som står bag museet.

Og tirsdag eftermiddag bekræftede FN’s generalsekretær, Ban-Ki Moon, at FN bakker op om det private initiativ og placeringen af museet i Danmark.

»Det er et kæmpe projekt. Vi skal have fat i mennesker i hele verden og sørge for at de får en forståelse for vigtigheden af FN’s arbejde. Ønsket er, at alle mennesker på Jorden vokser op og forstår, at de er en del af en global kontekst. Og FN er den institution, der binder os alle sammen. Det er vigtigt at forstå værdierne bag og at se sin egen forpligtelse i forhold til FN’s arbejde«, siger Henrik Skovby.

Det handler om at få gjort alt det, der foregår bag lukkede døre, konkret for almindelige mennesker. Alle de processer og beslutninger og det diplomati, som ikke synligt.

Men selv om museet fokuserer på en ung målgruppe fra skoler, gymnasier og universiteter over hele verden, er håbet, at museet også vil få besøg af pensionister fra Florida, familier fra Nørrebro, universiteter, ngo’er og virksomheder fra hele verden.

Eller som Charlotte Flindt Pedersen, der er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab og sidder i bestyrelsen for UN Live Museum Association, siger: »Alle almindelige mennesker, der gerne vil vide noget om verden, magt og mennesker«.

Tilgængeligt museum - uanset hvor i verden, man er

Planen er at etablere både et fysisk museum, et virtuelt museum og et rejsende museum, fortæller hun. Og understreger, at organisationen bag museet er opstået på et privat initiativ og er uafhængig af FN.

»Derfor var det vigtigste for os at få FN’s og Ban Ki-Moons opbakning. Og pointen er netop, at det er nogle andre end FN, der fortæller om FN’s arbejde. Det handler om at få gjort alt det, der foregår bag lukkede døre, konkret for almindelige mennesker. Alle de processer og beslutninger og det diplomati, som ikke synligt«, siger hun.

Museet har dog indgået en samarbejdsaftale med FN om at dele indhold, eksempelvis fra FN-biblioteket, fortæller Henrik Skovby.

»Så vi har en relation, der er formaliseret. Men den er nødt til at have uafhængighed for at have troværdighed. Og det er der forståelse for i FN«, siger han.

Ambitionen er at få en million besøgende om året fra hele verden på museet i København. Det mener Henrik Skovby er realistisk, når man tager i betragtning at der er »tale om globale aktiviteter og et brand som FN’s«.

Olafur Eliasson er med

Den islandskdanske kunstner Olafur Eliasson er med i organisationens rådgivende forsamling, som blandt andet skal være med til at finde ud af, hvordan museets indhold skal være. Og hvordan man opfylder ambitionen om, at det bliver et FN-museum med en større rækkevidde, selv om det fysisk er placeret i Danmark.

Når museet kommer til at ligge i København er det dels, fordi Danmark med FN-Byen har vist »at vi formår at servicere FN på en god måde«, fortæller Henrik Skovby.

»Det har de selvfølgelig kigget på. Og så har vi har formået at vise nogle af FN’s universelle værdier i vores samfundsmodel«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Charlotte Flindt Pedersen er det dog vigtigt, at det er et rejsende og virtuelt museum, som man kan benytte sig af over hele verden.

»Der vil være en del af museet som eksempelvis kan sættes op i en landsby i Mali. Men det hele er stadig kun på tegnebrættet«, siger hun.

Vi har arbejdet intensivt på at få en formel godkendelse fra Ban Ki-moon. Det er nu lykkedes at få hans opbakning. Så nu får vi det første anerkendte FN-museum i verden.

Beliggenheden er endnu ikke fundet

Den fysiske placering er ikke endeligt besluttet, men der er ifølge Charlotte Flindt Pedersen flere muligheder i nærheden af FN-Byen. Præcis hvor vil blive drøftet i bestyrelsen i november i samråd med flere andre aktører, fortæller hun.

UN Live Museum Associations plan er først at definere indholdet og dernæst bygge museet, fortæller Henrik Skovby.

»Vi begynder relativt snart at lave udstillinger, apps og pop-op-aktiviteter for at se, hvad der fungerer, så den fysiske bygning bliver faktisk kulminationen på det arbejde«, siger han.

Det koster »over en milliard kroner« at etablere et FN-museum. Museet vil primært blive privatfinansieret. Ifølge Henrik Skovby har der været »en forståelse og en goodwill blandt private fonde i Danmark og i udlandet«, men organisationen er ikke i mål med finansieringen endnu.

Politisk glæde

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Københavns overborgmester Frank Jensen (S), men han jublede på Twitter med et »Yes!« over FN-generalsekretær Ban-Ki Moons opbakning til projektet.

Også udenrigsminister Kristian Jensen (V) glæder sig over det kommende museum. Han ser det som et resultat af Danmarks mangeårige opbakning til verdensforbundet: »Det er en stor fjer i hatten. Det er indirekte også en anerkendelse af Danmarks langvarige og aktive rolle som FN-nation. Så det kan vi godt være tilfreds med«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmark har ifølge ministeren bejlet længe til FN's generalsekretær for at få ham til - næsten i ordets egentlige forstand - at blåstemple museumsprojektet.

»Vi har arbejdet intensivt på at få en formel godkendelse fra Ban Ki-moon. Det er nu lykkedes at få hans opbakning. Så nu får vi det første anerkendte FN-museum i verden. Jeg anser det for at være et museum, som har international rækkevidde og en international besøgskreds. Det kan være med til at udbrede turistgrundlaget for Danmark enormt«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden