Den uberørte natur - Københavns sidste unikke naturområde - risikerer at forsvinde under byggeriet af boligblokke.
Foto: Finn Frandsen

Den uberørte natur - Københavns sidste unikke naturområde - risikerer at forsvinde under byggeriet af boligblokke.

København

Enhedslisten vil have regeringen til at standse Amager Fælled-byggeriet

Partiet vil pålægge kommunen og regeringen at gøre et forsøg på at finde alternativer til boligblokke på enestående naturgrund.

København

Regeringen skal pålægges at forhindre, at Amager Fælled bebygges.

Det foreslår Enhedslisten, der vil fremsætte et beslutningsforslag, som skal redde en omstridt grund i Ørestad. Det er en 5.000-7.000 år gammel strandeng og det sidste stykke uberørte natur i København, der skal placeres boligblokke på.

Den plan har udløst betydelige protester, men indtil videre har demonstrationer og underskriftindsamlinger ikke ført til, at projektet genovervejes. Det blev besluttet tilbage i 1992 med Lov om Ørestaden. Men den 25 år gamle beslutning blev truffet under omstændigheder, der i dag ikke længere gælder, mener kritikerne.

København var i svær økonomisk krise, og Ørestadsbyggeriet og den metro, der blev besluttet, skulle give fremgang i byen.

I dag buldrer hovedstaden fremad. Derfor bør politikerne tage en tænkepause og se, om der kan findes andre løsninger end at ofre den enestående naturgrund, mener Enhedslisten.

Ifølge partiets miljøordfører Maria Reumert Gjerding er der ikke foretaget nogen ordentlig kortlægning af, hvilke andre finansieringsmuligheder, der kan findes.

»Jeg synes, det er vigtigt at Folketinget får en diskussion af den beslutning, der er så gammel og utidssvarende. Vi bliver nødt til at få en snak om, hvilke andre muligheder, der findes«, siger hun til Politiken.

»Var det i dag, der kom et forslag om at bygge der, så ville folk tro, at vi var fuldstændigt vanvittige. Der er få steder i Danmark, hvor vi har så gammel natur med den artsrigdom, der følger«, tilføjer hun.

Partiet peger i sig forslag til folketingsbeslutning netop på, at den oprindelige byggeplan er vedtaget i en helt anden tid.

»Meget er sket siden planen om at bebygge Amager Fælled opstod. Vi er nu meget mere bevidste om, hvor vigtige åbne, grønne områder med mulighed for at finde ro fra de mere larmende dele af storbylivet er«, skriver Enhedslisten i sin begrundelse for at foreslå, at byggeplanerne standses.

Man bør ikke være bange for at indse et tidligere fejltrin og rette op på det.

Også SF og de radikale har taget afstand fra byggeprojektet. De radikale vil forsøge at få arealet fredet, ganske som resten af fælleden er det, mens SF på Københavns Rådhus har forsøgt at få de andre partier med på at få undersøgt, om der kan findes et alternativ til Amager Fælled Kvarter-byggeriet.

»København vokser måned for måned, der kommer flere mennesker og flere biler, og netop derfor – og ikke til trods for dette – bør vi i særlig grad værne om de grønne områder, vi har i hovedstaden«, lyder begrundelsen fra partiet.

Det beskriver området som »et naturligt vildt åndehul af uvurderlig naturhistorisk betydning«.

»Man bør ikke være bange for at indse et tidligere fejltrin og rette op på det med en klogere beslutning. Amager Fælled er for vigtig en del af København til at, vi bare kan trække på skuldrene med et: 'Gjort er gjort' og placerer ansvaret for fejltrinnet hos tidligere generationers politikere«, mener partiet ifølge beslutningsforslaget.

Kan kræve en lovændring at redde fælledgrund

Den netop afgåede bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) slog i sidste måned fast, at det vil kræve en lovændring at få standset byggeriet. Socialdemokraterne har peget på, at projektet allerede indgår i finansieringen af metrobyggeriet, og at der i givet fald skal findes midler andre steder, hvis naturgrunden skal skånes fra gravemaskinerne.

Enhedslisten foreslår, at midlerne i stedet findes ved en længere tilbagebetalingstid for metroprojekterne og ved, at andre statslige og kommunale grunde sælges i stedet.

»En kortlægning af alternative finansieringsmuligheder foreslås udført i samarbejde mellem staten og Københavns Kommune«, fremgår det af beslutningsforslaget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden